forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Alimentatia (http://forum.slabute.ro/alimentatia/)
-   -   Despre mezeluri (http://forum.slabute.ro/alimentatia/despre-mezeluri-8924.html)

ioannaa96 16 apr 2011 11:59:05

Despre mezeluri
 
Nu am vazut nicaieri un topic despre mezeluri si cat de nocive sunt ele. Am gasit un articol destul de interesant, cu informati utile pentru noi si sanatatea noastra.


1. Crenvurştii
Conţin în cea mai mare parte MDM, adică tocătură de oase, tendoane, pieliţe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre după ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot îmbolnăvi grav. Salmonella, răspunzătoare de toxiinfecţii alimentare şi campilobacter, o bacterie care favorizează cancerul de stomac, stă la suprafaţa carcasei de pasăre, pe piele. În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toată masa produsului, care, chiar dacă mai este preparat termic, rămâne infectat până la consumul propriu-zis.

2. Salamurile
Conţin: 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară - adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât - mix de condimente - sare, boia, piper sau extract de condimente - aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant - carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriţi, nitraţi, pastă de usturoi, zahăr. Toate acestea se amestecă în malaxoare, apoi se ambalează în membrane artificiale (de plastic), se zvântă şi se afumă industrial într-o cameră unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile. în alte cazuri, se adaugă agent de afumare.

3. Cârnaţii
Conţin carne de porc 60%, cu slănină şi şorici, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente şi arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu şi potasiu), antioxidanţi (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potenţiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză, dextroză), colorant natural - carmin, conservanţi: nitrit de sodiu şi nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne creşterea bacteriei ce cauzează botulismul, măreşte timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea roşie a cărnurilor procesate şi dă o aromă specifică.

4. Parizerul
Conţine 80% slănină şi şorici de porc, 10% carne de pasăre dezosată mecanic (în care intră oase măcinate), făină de soia, proteină vegetală, amidon, condimente - sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potenţiatori de gust, coloranţi (carmin). După amestecare, compoziţia se fierbe timp de 20 de minute în apă, la 75 de grade Celsius. Din cauza amidonului şi a fibrelor din soia, conferă starea de saţietate. În schimb, este greu de digerat. Carnea dezosată mecanic este pasta rezultată din dezosarea carcaselor de pasăre, care este prelucrată cu utilaje.

5. Şunca ţărănească
Conţine: 70% carne procesată mecanic (are în compoziţie slănină, urme de oase, şorici) - proteine din soia, toată gamă de antioxidanţi, colorant - carmin. Carnea se injectează cu o soluţie de saramură, apoi trece în malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o oră după injectarea cu saramură, a două la 24 de ore după depozitarea la frig şi încă o data la 48 de ore după maturare. Apoi, compoziţia se pune în forme metalice care se ţin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. După răcire, formele se ambalează în pungi de plastic, în vid.

6. Pastrama de porc
Conţine: carne dezosată de la pulpă, spată şi muşchiul de pe spate. Se tăie în şuviţe, se sărează, după care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapă şi de usturoi, antioxidanţi, coloranţi, agenţi de afumare şi potenţiatori de gust. Carnea stă în sos timp de trei până la cinci zile, apoi se scoate şi se leagă cu sfoară. Se injectează cu o soluţie de saramură de 20-40%, apoi se ambalează în pungi de plastic, în vid. Afumarea se face cu fum lichid, care conţine cele mai cancerigene hidrocarburi - cele policiclice aromate.

7. Cotletul de porc
Conţine: cotlet de porc, un strat de slănină de 0,5-1 centimetri. Carnea, tăiată şuviţe, se injectează cu saramură 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o maşină specială cu ac. Se pune apoi într-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper şi coriandru, unde se lasă timp de mai multe ore. în sos se mai adaugă antioxidanţi, potenţiatori de gust. Se lasă şase zile la rece, apoi se afumă industrial.

8. Kaizerul
Această specialitate este injectată cu soluţii care conţin sare, gelifianţi pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

9. Mezeluri afumate
Fumul creşte riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex. cancer).


10. Lebarwurst
Conţine: carnea capului de porc în proporţie de 62%, slănină tare 7%, organe - inimă, rinichi, splină 15%, ficat 16%. Se adaugă supa rezultată la fierberea capului, mixul de condimente, ceapă fiartă, zahăr şi sare. În malaxor se adaugă aditivii - colorantul alimentar - carmin, antioxidanţi, amidon de cartofi. Compoziţia se ambalează în membrane sintetice şi se fierbe la 75 de grade Celsius. Un lebarwurst „tradiţional” trebuie să conţină mai puţin de şase grame de sare la 100 de grame de produs şi cel mult trei aditivi sintetici, iar termenul de valabilitate să nu depăşească zece zile. Un produs conservat îşi schimbă culoarea la deschiderea ambalajului.

Roxii 16 apr 2011 13:10:25

Re: Despre mezeluri
 
Foarte interesant articolul!Bravo pentru initiativa ta!>:D<Din fericire nu mananc nimic din cele de mai sus dekt facute de mami,deci stiu ce contin#:-s

ianna 16 apr 2011 14:00:24

Re: Despre mezeluri
 
Daca va uitati pe etichete veti constata in cata masura un anumit produs contine mai mult sau mai putin anumite produse. Am constatat ca in Romania nu pretul da calitatea produsului ! deci nu ce este mai scump este si in mod necesar mai bun. Spre exemplu la crenvusti... cei mai scumpi la care m-am uitat azi aveau doar 35% carne de pui si cei la pret mediu aveau 65%...dupa care ordinea alimentelor pe eticheta este probabil in functie de cantitate..adica daca "grasimea de pasare" apare afisata inaintea "amidonului de cartofi" inseamna ca grasimea se afla intr-o cantitate mai mare.

justbelieve 16 apr 2011 19:37:06

Re: Despre mezeluri
 
Multumim pentru articol,sunt foarte interesante informatiile si cu siguranta ne sunt de folos.Eu mananc foarte rar mezeluri,cel putin din comert.Doar la sarbatori si cam atat.Stiu ca acum cativa ani mancam in fiecare dimineata sandwichuri cu salam,pastrama,kaizer:-s

ioannaa96 16 apr 2011 21:13:37

Re: Despre mezeluri
 
Pai chiar le-am gast utile pentru ca foarte multe dintre noi obinuiam sau obinuim dimineata sa mancam cate un sandwich cu multa sunculita sau salam, si pe langa combinatia proasta de carbohidrati cu proteine, ne mai si infectam corpul cu tot felul de chimicale. Speram sa va fie de folos >:D<

Mihaela1006 17 apr 2011 22:51:07

Re: Despre mezeluri
 
Articolul nu spune ca in procesul tehnologic de fabricatie a unor mezeluri cum e salamul este permisa adaugarea unui procent de carne stricata - adica aia care deja e verde :-&
Informatia face parte din cursul de merceologie alimentara care m-a facut sa tai de pe lista atat mezelurile cat si margarina...
Sa traiasca profu' de Merceologie, ca fara el ma indopam cu prostii de-astea.

dienusha 17 apr 2011 23:26:31

Re: Despre mezeluri
 
Mihaela...tu vorbesti serios cand zici ca "e permisa adaugarea..." ?!?!:-o

Mihaela1006 18 apr 2011 16:09:42

Re: Despre mezeluri
 
Pai cam da...
Ideea ar fi fost sa mancam doar mezeluri netocate, la care putem vedea carnea, dar colorantii, chestiile injectate si tot felul de arome adaugate (ca "afumarea" prin scufundare in fum lichid :-s) nu se pot dezlipi de pe produsul cumparat... mai bine mai rar sau daca avem posibilitatea, manufacturate in gospodarie ;)

Ioana88 18 apr 2011 20:05:23

Re: Despre mezeluri
 
dupa ce am citit articolul asta mi-am dat seama ca nu prea stiu ce mananc si cred ca situatia asta e valabila la multa lume, din pacate :(

vivis 19 apr 2011 08:03:12

Re: Despre mezeluri
 
Eu ocolesc de mult timp mezelurile, una la mana mi se par scumpe, doi la mana sunt de proasta calitate. Prefer sa cumpar carne si sa fac carnati, pateuri etc. Mai bine lipsa decat sa mananc porcariile puse pe raft la magazin.


Ora este GMT +2. Ora este acum 16:13:30.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO