Untul
Salut..am o nelamurire in privinta untului..in multe locuri scrie ca o buc de 10 grame de unt nu face rau ,e chiar folositor in slabire iar in alte parti scrie ca treb de exclus ca ingrasa..cine stie mai bine?eu iubesc sa adaug 10 gr unt in fulgi de ovaz si iata nush..inafara de astea 10 gr pe care ii pun dim in fulgi nu mai pap unt deloc :)
iata niste informatie despre unt..se zice ca e sanatos cit de cit.. "Unul dintre cele mai hranitoare alimente care poate fi inclus in dieta noastra este untul. Si asta in ciuda tuturor celor care afirma ca margarina este mult mai buna datorita continutului ei sarac in grasimi saturate si colesterol. Untul este cu adevarat mai bun decit margarina, desi unii nutritionisti, mai putin informati, ne atentioneaza asupra pericolelor care apar datorita grasimilor saturate. Iata, insa, numai citeva dintr-o lunga serie de proprietati ale untului, cu implicatii benefice asupra intregului organism: Vitamine Untul este o sursa bogata si usor asimilabila de vitamina A, necesara pentru o larga paleta de functiuni ale corpului, incepind cu vederea si terminind cu pastrarea in buna forma a sistemului endocrin. Untul mai contine si vitaminele E, K si D. Minerale Untul este bogat in resurse minerale, in special seleniu, care este un puternic antioxidant. Procentual, untul contine mai mult seleniu decit cerealele sau usturoiul. Acest aliment furnizeaza iodul atit de necesar la buna funtionare a glandei tiroide (la fel ca si vitamina A). Acizii grasi Untul contine o cantitate apreciabila de acid butiric, folosit de colon ca o sursa de energie. Acest acid mai este cunoscut ca fiind anti-carcinogen. Un alt acid gras continut de unt, acidul lauric, este o substanta puternic antimicrobiala si antifugala. Untul mai contine si alti acizi grasi care ofera o excelenta protectie impotriva cancerului. Este foarte important si modul de hranire a vacii care produce laptele din care se prepara untul: astfel vacile care pasc libere pe pasuni produc lapte cu un continut mai bogat in acizi grasi decit cele care sint hranite in grajd. Mai exista o categorie speciala de acizi grasi care au rolul de a ne proteja contra infectiilor gastro-intestinale, care apar in special in rindul copiilor si virstnicilor. De aceea, copiii nu ar trebui sa consume smintina laptelui mai putin gras. Colesterol In ciuda informatiilor eronate cu care ati fost bombardati, colesterolul este necesar atit pentru mentinerea sanatatii sistemului digestiv, cit si pentru dezvoltarea creierului si a intregului sistem nervos al copiilor. Laptele uman are un grad inalt de saturare in grasimi si colesterol. Margarina se afla la antipod La capatul opus al tuturor acestor calitati deosebite stau margarina si celelalte produse vegetale tartinabile. In timp ce acestea pot fi mai ieftine, nu trebuie sa le mai consumati o data ce ati aflat cum sint produse. Toate margarinele sint produse din uleiuri vegetale care au fost incalzite la temperaturi extrem de ridicate. Aceasta este o garantie ca aceste uleiuri vor deveni rincede. Dupa aceea este adaugat un catalizator de nichel, o data cu atomi de hidrogen pentru a-l solidifica. Nichelul, dupa cum se stie, este un metal cu o toxicitate destul de mare care se va regasi si in produsul final. La sfirsit se adauga colorantii si aromele pentru a indeparta mirosul de ulei rinced si culoarea deloc apetisanta. Grasimile periculoase sint cele vegetale Si daca toate acestea nu sint suficiente, aflati ca in timpul procesului de solidificare apar acizi periculosi cu efecte daunatoare asupra intregului organism. Este cazul sa va hotariti ceea ce doriti: un aliment adevarat, care contine din abundenta substante sanatoase, sau un produs care, mai devreme sau mai tirziu, produce boala si durere. Desigur ca unii dintre dumneavoastra care va supravegheati greutatea, in special femeile, veti ezita sa introduceti in dieta untul. Dar nu trebuie sa va faceti griji. Aproximativ 15 la suta din acizii grasi continuti de unt nu se depoziteaza ca grasime in corp, ci sint utilizati pentru furnizarea energiei de catre organele vitale. Grasimile de care trebuie cu adevarat sa va feriti sint cele vegetale! Cautati untul natural, produs la tara Atunci cind cautam unt de buna calitate sa-l preferam intotdeauna pe cel cit mai natural, care nu a fost supus prelucrarii termice. Mai exista inca la noi traditia producerii untului in gospodariile taranesti – acela este cel mai indicat, deoarece si laptele din care a fost facut este de buna calitate si nu a fost supus prelucrarii de nici un fel." |
Re: Untul
Untul e de 1000 ori mia sanatos si bun ca margarina!
Daca manacam 10g e suficient. E sanatos, chiar daca are grasimi saturate, ajuta la prevenirea carilor si la sanatatea oaselor. |
Re: Untul
|
Re: Untul
Si eu stiu asta,e mult mai sanatos untul decat margarina,si sincera sa fiu e si mai bun la gust.Eu uneori imi permit o felie de paine neagra prajita cu putin unt si putina miere sau gem alaturi de o cana de lapte.Yamii:x
|
Re: Untul
fetelor, mi-ati facut o pofta de unt..:((:)):))
Am cumparat ieri un pachetel mic, vreau sa-i fac alui meu cornuri de patiserie cu rahat, imi vine rau cand ma gandesc ca trebuie sa ma abtin..Eu unt am voie, putin, da nu am voie paine de niciun fel..asa ca ma lipsesc:( |
Re: Untul
Red_Rose, untul e ok, si daca nu mananci f des e si mai bine:D
Dar am o curiozitate: cum combini untul cu fulgi de ovaz:-/ |
Re: Untul
Citat:
Margarina am urat-o de mica. Bunica (saraca, ea nu avea intentii rele, dar nu stia), imi punea mereu dimineata pe paine si eu o racaiam. Mi se parea ca are gust de plastic. Asa ca... n-am mai mancat asa ceva de ani buni. Uneori, cand ma apuca sa tin post (in Saptamana Mare, de exemplu), mai consum putina de tot. Dar atat. Si acum, precum in copilarie, mi se pare ca are gust de plastic. |
Re: Untul
Citat:
|
Re: Untul
Citat:
|
Re: Untul
Citat:
Iar untul este, lucru chiar interesant, unul dintre putinele produse lactate folosite in medicina si gastronomia chineza clasica. |
Ora este GMT +2. Ora este acum 16:04:46. |
Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4.
Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.