forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Concursuri (http://forum.slabute.ro/concursuri/)
-   -   Postul Mare: cand mancarea ia locul 2 (http://forum.slabute.ro/concursuri/postul-mare-cand-mancarea-ia-locul-2-a-8364.html)

CrisetenO 09 mar 2011 09:43:17

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Salut, Pufi!

Eu m-am hotarat sa nu pun toate meniurile mele de post, pentru ca vreau sa-i dau mai putina importanta mancarii, dar uite, doua sugestii de ieri:

* la pranz am mancat salata cu vreo 125 g conopida fiarta, rece, cam 150 g pastai fierte, reci, cam 100 g varza, 150 g ardei gras de diverse culori, cu putin ulei, sare, si otet.

* la cina am mancat supa de linte cu legume, dupa reteta pe care am pus-o online. A mers foarte bine ca felul intai, si am mancat conopida fiarta -- fierbinte -- cu putina salata cu ardei -- ca felul 2.

Cu mult drag,

Cristina

pufik 09 mar 2011 09:49:23

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Buna Cris ! Eu ma lupt cu nr de cal , nu ajung mereu la 1000 si ma fortez nu stiu ce se intampla , n-am nici pofta de mancare. E ideea buna ce ai zis tu pentru ca la mine luni au fost carbo peste limita iar ieri grasimile mari. Azi cu mucenicii o sa vad ce iese in meniu . Hai ca iti caut reteta ca am o linte si nu stiu ce sa fac din ea >:D<

Ioana slaba 10 mar 2011 16:31:50

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Buna Dragelor,

Va urez un post usor, cu multa dragoste si liniste.

Eu am inceput postul bine, am fost la toate slujbele marti si miercuri, luni am prins numai slujba de seara. E prima data cand ajung sa stau 3 zile la manastire si sa incerc sa incep postul asa mai drastic. Sper sa fie de bun augur si sa ma ajute sa fiu mai buna, mai toleranta, sa nu judec pe nimeni si sa ma uit mai degraba inauntrul meu decat afara la vecini.

De mancat am mancat fara ulei si vad ca merge in continuare.

In prima sapatamana in manastire se mananca fara ulei si vin asa ca m-am conformat.

am mancat cartofi fierti cu zeama de varza
paine si ciorba de fasole cu ceapa si varza murata.
seara compot fara zahar

azi am mancat mai aiurea:

mucenici dimineata
pranz: para si linzer cu mere (o bucata)
16:00 mucenici iar
seara o sa mananc niste compot

maine am zi de fructe

Kaaty 10 mar 2011 17:20:33

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Buna dragele mele, va trimit reteta de coliva incercata si de mine
Coliva din arpacaş este uşor de preparat. Iată un mod simplu si rapid!
Ingrediente necesare:
  • arpacaş (500g)
  • zahăr (300g)
  • nucă (300g) (cantitatea poate varia, dupa gust)
  • arome: zahar vanilat (6 pliculete), sau esenta de vanilie (2 fiole), sau coajă de lămâie
  • pentru ornat: pesmet, zahar pudră, (sau nucă de cocos), bomboane (mici), stafide (facultativ)
Se fierbe asemănător cu orezul, dar se pune mai multă apă şi se fierbe mai mult, la foc foarte mic (bobul fiind ceva mai tare).
Vom pregăti cel puţin un sfert de kilogram de arpacaş. Dacă vom pune o cantitate mai mică de 250g, se va fierbe mai greu.
Întâi se alege arpacaşul, apoi se spală în câteva ape.
Se pune apă (rece) de trei ori şi jumătate mai mult decât arpacaş.
Se fierbe cu încetul, la foc foarte mic (cât mai mic posibil). Se opreşte focul doar după ce a scăzut aproape toată zeama, iar bobul a înflorit şi se poate sfărâma între degete. Se fierbe cam o oră, sau chiar o oră şi jumătate. Vom urmări să fie legată compoziţia, dar nu prea mult.
Se adaugă şi un vârf de linguriţă de sare.
Spre sfârsit, după ce bobul este deja înflorit, se adăugă şi zahărul. Dar se amestecă mereu 4-5 minute, pentru a nu se prinde de vas.
Mod de preparare mai amănunţit:
1) Arpacaşul căutăm să fie cât mai proaspăt.
2) Nuca vom urmări să nu fie veche, râncedă, sau amară. Nuca trebuie să dea gust bun, şi nu amar. O vom căuta din timp. Să fie de culoare mai deschisă. Dacă nu găsim calitatea dorită, vom cumpăra ceva mai multă nucă şi vom alege miezul mai bun. Nuca decojită o putem păstra în pungă de hârtie.
3) Vom da atenţie şi vasului în care o preparăm. De preferinţă să fie un tuci (cratiţă sau ceaun), sau inox, sau teflon, sau alt vas cu pereţi ceva mai groşi (să nu se lipească uşor de vas). Există şi vase speciale în care se fierbe mai bine şi mai repede (vase Zepter, vase Kukta cu fierbere sub presiune). Mărimea vasului o vom alege în raport cu cantitate de arpacas şi cea de apă. Vom avea in vedere si faptul că prin fierbere, cantitatea de arpacaş se măreste de două-trei ori.
4) Arpacaşul îl vom fierbe seara (totul va dura cel mult 2ore), iar coliva o vom prepara dimineaţa (va dura cam 1/2 oră, cel mult o oră, daca vrem sa fie ornată mai amănunţit).
5) Întâi vom alege arpacaşul. Adică vom înlătura boabele alterate şi orice apare în plus.
Apoi il vom spăla cu apă călduţă cam de 5-7 ori (până ce apa este limpede). Ultima spalare poate fi cu apa rece. Il vom strecura printr-o sită deasă (mai mare), apoi îl vom pune la fiert cu apă rece.
Înainte de a-l fierbe putem lăsa arpacaşul 2-3 ore la muiat (va fierbe mai uşor), dar nu este obligatoriu.
6) Vom pune apă de 3 ori şi jumătate mai mult decât arpacaş. De exemplu, la 500g de arpacaş vom pune 1,5-2l de apă. Este de preferat să punem ceva mai multă apă, decât prea puţină. Putem totuşi să mai adăugam şi pe parcurs (apă caldă).
7) Vom adăuga un vârf de liguriţă de sare.
http://dictionarortodox.com/wp-inclu.../icon_cool.gif Vom da focul potrivit (sau chiar mare) până ce începe să fiarbă, după care vom lăsa să fiarbă la un foc cât mai mic (foarte mic). Nu vom grăbi fierberea. Putem amesteca de 2-3 ori (nu prea des), pentru a nu se prinde de fundul vasului. Vom folosi o ligură de lemn.
9) Între timp putem pregăti nuca, adică să o alegem şi chiar să o spălăm (dacă este cazul) şi să o întindem pe o farfurie. Însă o vom pisa abia dimineaţă. Pentru 500g arpacaş, vom pregăti 300-400g de nucă. Putem opri câţiva mieji pentru ornat.
10)
In plus putem să radem de seara o lămâie (prin răzătoarea mică), coaja să o amestecăm bine cu o lingură de zahăr pudră şi să o punem într-un mic vas cu capac în frigider, până în ziua următoare.
11) Vom fierbe arpacaşul până când înfloreşte bine şi bobul devine moale, iar zeama este scăzută.

Cam după o oră de fierbere (vom urmări ceasul din momentul când dă primul clocot), vom gusta dacă bobul este suficient de fiert.
Putem sfărâma, de probă, 2-3 boabe cu lingura într-o farfurie (sau între degete). Dacă bobul nu se sfarmă uşor, ci alunecă (atunci când încercăm să-l presăm), înseamnă că nu este destul de bine fiert.
Dacă apa a scăzut prea mult putem adăuga puţină apă, dar fierbinte.
Dacă bobul este fiert, dar a rămas prea multă apă în vas, putem să scurgem puţin din zeamă.
Nu vom schimba apa în timpul fiertului. Se pierde esenţa lui. Aceasta o vom face cel mult la fiertul grâului (nu şi la arpacaş).
Vom lăsa să fiarbă cam o oră şi un sfert. Depide şi de felul arpacaşului, de vas, precum şi de cât de mic este focul. Uneori e necesar chiar o oră şi jumătate. Dacă vom fierbe la foc mai mare, riscăm ca apa să scadă repede, fără ca bobul să fie suficient de fiert.
12) Este important ca bobul să fie bine fiert, mai ales dacă adăugăm zahărul imediat (zahărul va întări iarăşi bobul, dacă acesta nu e suficient de înflorit).
Există şi varianta de a fierbe seara fără zahăr şi să îl adăugăm dimineaţa. Vom adăuga în acest caz zahăr pudră, care se încorporează, chiar dacă arpacaşul este rece. Nu este însă recomandată această variantă pentru cei care au probleme cu digestia.
După ce bobul este fiert şi zeama este aproape scăzută, vom adăuga zahărul şi vom mai lăsa să dea câteva clocote.
La 500g de boabe de arpacaş, putem pune cam 250-300g de zahăr (tos). Se pune întâi o parte din zahăr, apoi se gustă, după care se mai poate adăuga (pentru a nu fi prea dulce, mai ales daca se vor pune si bomboane). Vara este bine coliva să nu o facem prea dulce, pentru că se altereaza mai uşor la caldură.
13) Se amestecă acum mai mult ca să nu se prindă de vas. Se mai lasă ca să fiarbă 4-5 minute cu zahărul, până când începe să se lege, după care vom opri focul. Chiar dacă nu este prea solidă compoziţia, după ce se va răci se va lega mai bine.
Există şi varianta de a fierbe arpacaşul fără zahăr, iar acesta se adaugă atunci după răcire, odată cu celelalte ingrediente. Este bine în acel caz să se pună zahăr pudră sau miere, pentru ca să se topească mai uşor.
14) Vasul îl putem acoperi cu un ştergar (poate fi puţin umezit), sau cu un capac cu un mic orificiu pentru aer. Îl vom lăsa să se răcească natural, de preferinţă într-o încapere mai caldă, nu vom grăbi răcirea. Nu îl vom pune cald în frigider, ci după ce se răceşte bine (cel putin dupa 2-3 ore). Dacă temperatura în cameră nu este ridicată, nu este nevoie de frigider până în ziua următoare (mai ales dacă nu i-am pus zahăr de seara).
15) A doua zi dimineaţa se amestecă (cu mâna sau cu o lingură de lemn) arpacaşul fiert, cu nucă măcinată şi cu zahărul vanilat.
Dacă arpacaşul are o pojghiţă mai groasă pe deasupra, o vom înlătura. Putem prepara doar o parte din arpacaşul fiert, iar restul îl putem păstra încă o zi la frigider.
16) Nuca se poate da prin maşina de nucă, sau putem să o punem într-o pungă mai groasă de plastic, (eventual punem şi o hârtie peste pungă) şi să o tocăm uşor cu tocătorul pentru şniţele. Procedeul de a tăia mărunt nuca folosind cuţitul, ne răpeşte mai mult timp. Dacă dorim neapărat, putem adăuga şi câţiva mieji tăiaţi.
17) Vom adăuga în compoziţie şi lămâia rasă cu zahăr.
Dacă nu este destul de dulce compoziţia, vom mai adăuga puţină miere sau zahăr pudră.
Dacă este prea lichidă, vom adăuga puţin pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi(se pot sfarama cum am procedat şi cu nuca). Biscuitii absorb bine zeama.
Putem să adăugăm, pentru a fi mai aromată, şi o fiolă de esenţă de vanile, în loc de zahăr vanilat (la cantitatea indicată). De asemenea se pot adăuga câteva stafide sau nucă de cocos. Nu este de preferat aici scorţişoara. Nu sunt necesare prea multe mirodenii. Este suficient să îi mai dăm doar încă o aromă în afară de cea oferită de nucă.
18) Se amestecă bine compoziţia, după care se pune pe un platou, sau într-o farfurie. Se nivelează pe deasupra şi lateral. Se poate folosi un cutit muiat din când în când în apă. Se presară bine cu un strat de pesmet (cernut) sau biscuiţi raşi prin răzătoare (sau zdrobiţi şi apoi daţi prin sită), apoi cu un strat de zahăr pudră dat prin sită. Se poate pune şi zahăr obişnuit, dar după ce am pus suficient pesmet (ca să nu se topească zahărul). Se nivelează punând pe deasupra o coală şi presând foarte uşor. Cine vrea, poate adăuga şi un strat de nucă rasă în loc de stratul de pesmet. În loc de aceste straturi putem să punem, dacă ne grăbim, doar un stat de nucă de cocos. Este bine ca pe deasupra fondul să fie alb. Se ornează cu bomboane mai mici(să nu fie prea tari) aranjate în formă de cruce. Putem pune în loc de bomboane chiar miez de nucă, sau alune. Se poate face o cruce şi din cacauă, folosind o formă de lemn sau din carton. Vom şterge cu un şerveţel marginea platoului. Nu vom insista prea mult asupra aspectului exterior, mai ales dacă nu avem timp suficient.
19) Se duce la biserică într-un coş, alături de o sticlă de vin (de preferinţă roşu) şi un colac sau o pâine. La biserică vom pune coliva pe masă, cu o lumânare şi o prescure. De asemenea vom da de la început un pomelnic cu numele de botez a celor morţi pentru care facem pomenirea.Este util să avem nişte pahare şi linguriţe de plastic în care să împărţim coliva.
20) Este foarte important să ajungem la timp la biserică, cu coliva.
Adică să ajungem la slujba Sfintei Liturghii, care de obicei începe la ora 9 (programul bisericii este de obicei afişat pe uşă).
Vom da pomelnicul de la începutul slujbei, sau cel târziu înainte de a ieşi preotul cu Sfintele Daruri. Astfel sufletele celor morţi vor fi pomenite la acest moment important. De asemenea vor avea parte de iertarea care se dă prin Jertfa Liturgică (momentul care urmează după rostirea Crezului, în timp ce se cântă “Pe Tine te lăudăm”).
Apoi vom asculta cu atenţie şi rugăciunea Tatăl nostru.
După Sfânta Liturghie, urmează ca o completare, special pentru cei morţi, slujba Parastasului (de obicei durează cam 30 min).
Este bine să urmărim înţelesul cuvintelor rostite de preot şi să ne rugăm şi noi în gând pentru cei adormiţi. Ne rugăm pentru iertarea lor şi odihna lor în pace în Împărăţia lui Dumnezeu. Rugăciune îi ajută foarte mult.
Coliva se va ridica (împreună cu vinul), spre sfârşitul slujbei Parastasului, atunci când se cântă “Veşnica Pomenire”.
21) Coliva o vom împărţi mai ales la oameni săraci, fie în biserică, sau la cimitir, sau în alt loc.
Nu se recomandă a lăuda coliva. O faptă bună este mai primită când este făcută cu smerenie şi în tăcere.
22) Este bine ca măcar uneori, în limitele timpului, să pregătim şi o colivă din grâu

sursa: dictionarortodox.com

pufik 10 mar 2011 17:32:16

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Eu mai mult nu pap decat sa pap. Iar carbo sunt peste limite , oricum as face meniul asta nu le mai echilibrez deloc. Azi am doar 900 si ceva de cal si deja este peste limita la carbo si la grasimi. As mai pune mucenici dar si aia au carbo multi. De dimineata am mancat pateu cu ciuperci dar nu l-am gasit in lista si am pus fornetti .Ioana tu mai esti tot la manastire? Cartofii cu zeama era ciorbita sau pur si simplu fierti si cu zeama ?Vad ca decurge bvine saptamana, sa ne ajute Dumnezeu sa avem un post linistit. Cel mai rau ma simt daca ma cert in post , spun vorbe rele sau gandesc de rau. Si incerc sa fac tot posibilul sa nu fac asta , cateodata ambitia asta vrea sa iasa dar sper sa fie bine anul asta .

Ioana slaba 10 mar 2011 18:18:12

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Citat:

Anterior postat de pufik (Post 565516)
Eu mai mult nu pap decat sa pap. Iar carbo sunt peste limite , oricum as face meniul asta nu le mai echilibrez deloc. Azi am doar 900 si ceva de cal si deja este peste limita la carbo si la grasimi. As mai pune mucenici dar si aia au carbo multi. De dimineata am mancat pateu cu ciuperci dar nu l-am gasit in lista si am pus fornetti .Ioana tu mai esti tot la manastire? Cartofii cu zeama era ciorbita sau pur si simplu fierti si cu zeama ?Vad ca decurge bvine saptamana, sa ne ajute Dumnezeu sa avem un post linistit. Cel mai rau ma simt daca ma cert in post , spun vorbe rele sau gandesc de rau. Si incerc sa fac tot posibilul sa nu fac asta , cateodata ambitia asta vrea sa iasa dar sper sa fie bine anul asta .


Offf m-am intors in tumultul orasului :( asta e.

Cartofii erau fierti simpli si zeama de varza era servita la pahar :).

iata si cateva beneficii pentru seama de varza:

Desi studiile nu sunt tocmai laborioase in ceea ce priveste varza murata, se stie ca este un foarte bun antianemic, revitalizant si diuretic. Cura cu varza murata sau zeama acra este indicata pentru controlarea apetitului alimentar crescut. Bea inainte de fiecare masa cate un pahar cu zeama sau consuma regulat salata preparata din aceasta "muratura". Daca suferi de indigestie sau ai greturi, aceeasi salata te va ajuta sa-ti revii.

Varza murata actioneaza ca un detergent pentru tractul digestiv. Pe langa proprietatile de detoxifiant de care nu duce lipsa, ea trateaza constipatia si regleaza tractul digestiv, ajutand la eliminarea reziduurilor. In plus, ajuta la digestie mai ales cand la masa au fost servite alimente grele. Cu toate acestea, se recomanda precautie la administrarea de zeama de varza si nu este indicat sa se consume in exces, pentru a nu favoriza diareea.

lidiuta 10 mar 2011 22:21:24

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Va doresc din toata inima post usor si cu spor!Multe bucurii duhovnicesti!
Criseten,m-au impresionat mesajele tale,cel cu interviul pr.Amfilohie Branza mi-a mers la inima,poate si pentru ca il cunosc personal( e din bz ca si mine...).Daca ai ocazia,cand vii in tara poti merge la manastirea Diaconesti si vei trai experiente duhovnicesti deosebite.Ca la orice manastire,de altfel.Dar acolo e altceva.
Ma bucura hotararea voastra de a tine post de bucate dar mai ales de pacate,sa va tina Dumnezeu ravna!La mine e putin mai complicat,iau un tratament destul de puternic zilnic,sau poate e doar o scuza ca sa nu ma implic in postul alimentar...Cateva zile o sa tin,incerc sa compensez pe alte parti.
Sa aveti o seara frumoasa!>:D<

lidiuta 10 mar 2011 22:23:41

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Cat despre coliva,mama o sa poarte colivele in Post,dar ea inca e in activitate si merge si la slujbele de seara din aceasta saptamana,asa ca a comandat coliva la o cofetarie.Nu e prea indicat,asta e!Eu o incurajez macar asa sa mearga in fiecare sambata cu coliva.

Ioana slaba 11 mar 2011 09:11:34

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Buna dimineata si o zi de vineri minunata.

Azi e ultima mea zi de post fara ulei din saptamana asta.

ieri am mancat cam mult dulce (mucenici si dimineata si la pranz, un linzer cu mere, 2 pere si niste compot de visine) dar am stat in calorii. ( cam pe la 1200)

azi trec pe sarat:)

dimineata:
apa calduta cu lamaie stoarsa
ceai verde cu putin lapte de soia
pranz: mi-am fiert niste orez salbatic si o sa il mananc cu salata verde cu lamaie.
Cina: idem ca la pranz
Ceai mult si sper sa trec onorabil si peste ziua de azi.

Va urez o zi usoara si fara ispite .

Ioana

Ioana slaba 11 mar 2011 09:15:52

Re: Postul Mare: cand mancarea ia locul 2
 
Vin si eu cu un secret al mamei la coliva.

Face coliva normal cu arpacas fiert la care adauga zahar, scortisoara, nuca, apoi o pune pe platou orneaza cu biscuiti rasi si zahar pudra si face o cruce de ciocolata (tablete asezate frumos) sau cacao cu o forma speciala.

Secretul la ultima coliva care mi s-a parut muuult mai buna a fost ca a pus la macerat stafide taiate maruntel in esenta de rom de cu o zi inainte. Stafidele apoi le-a scurs de zeama care a mai ramas si le-a pus in coliva. I-a dat un gust deosebit.

Stafidele cu rom merg numai la colivile de iarna, vara romul da un gust amarui si fermenteaza repede.


Ora este GMT +2. Ora este acum 19:27:30.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO