Dieta Mediteraneeana
Dieta Mediteraneana – generalitati
Este deja bine cunoscut faptul ca dieta mediteraneana este una dintre cele mai sanatoase diete, care te va ajuta atat in lupta cu kilogramele cat si in lupta cu anii/imbatranirea. Locuitorii din zona mediteraneana mananca foarte multe fructe si legume proaspete, peste, fructe de mare, ulei de masline, leguminoase, paste integrale, nuci si seminte. Dieta mediteraneana exclude din alimentatia zilnica conservele, semipreparatele, fast-food-ul, snacks-urile. Mancarurile conforme cu principiile dietei mediteraneene se prepara extrem de usor si rapid; sunt gustoase si in acelasi timp sanatoase. Dieta Mediteraneana – principii de baza 1. Se consuma cat mai des posibil alimente sanatoase si proaspete In aceasta categorie sunt de mentionat urmatoarele alimente: fructele si legumele, iaurturile naturale (fara zahar adaugat), verdeturile, cerealele integrale, nucile si semintele, vinul rosu. Nu se admit alimente crescute in conditii nesanatoase, cu pesticide sau alte chimicate. 2. Grasimi sanatoase Dieta Mediteraneana recomanda consumul de grasimi sanatoase. Aici sunt de mentionat grasimile mononesaturate, continute in ulei de masline, nuci si avocado si acizii grasi polinesaturati Omega 3, continuti in peste (ton, sardine, somon, etc). 3. Controlul portiilor Se mananca des si cu portii mici. Mancarea trebuie sa fie de cea mai inalta calitate. Decat sa mananci mult si nesanatos, alege sa ai portii mai mici si mai dese de mancare sanatoasa. 4. Vinul rosu Locuitorii din zona mediteraneana consuma in jur de 2 pahare de vin rosu la masa de cina. Vinul rosu este foarte bun pentru sanatatea inimii, fiind bogat in antioxidanti naturali care mentin o circulatie sanguina buna si impiedica formarea de cheaguri. 5. Fructele – desert Fructele in Dieta Mediteraneana inlocuiesc deserturile, cum ar fi: prajiturile cu crema, torturi, bomboane, etc. Fructele proaspete si crescute in conditii ecologice sunt o sursa de naturala de fibre, minerale si sanatate. 6. Mancaruri fara preparare termica indelungata Dieta Mediteraneana recomanda mancaruri preparate rapid si usor, cu un timp cat mai mic de gatire. Pastele sunt fierte al-dente (5-7 minute). Legumele se pregatesc la abur. Pestele sau carnea nu se prajesc, ci se fac la cuptor. |
Re: Dieta Mediteraneeana
E o dieta idiala..........pot sa zic ca tin aceasta dieta,doar ca piine nu maninc deloc.Asa ca de azi o sa aduc informatii despre aceasta dieta italiana...pupici.
|
Re: Dieta Mediteraneeana
FRUCTE: portocale, mandarine, pomelo, grapefruit, lămâi, mere, pere, piersici, kiwi, curmale, fructe de pădure, cireşe, căpşuni, struguri, caise, pepene galben şi roşu, prune şi smochine PEŞTE ŞI FRUCTE DE MARE: caracatiţă, calamar, midii, creveţi, crabi, homari şi languste CONDIMENTE PROASPETE: busuioc, oregano, pătrunjel, tarhon, mentă, chimen, coriandru, rozmarin şi usturoi SEMINŢE OLEAGINOASE: caju, migdale, alune de pădure, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in şi nuci (crude, nu prăjite). eprezinta regimul alimentar specific populatiilor din regiunea mediteraneana. Uleiul de masline presat la rece Si-a castigat reputatia unei diete sanatoase prin prisma efectelor benefice asupra organismului. O prima schimbare ar consta in inlocuirea margarinei, a untului, a maionezei si a sosurilor comerciale cu ulei de masline. Adaugat la rosii, ceapa verde, usturoi si peste, uleiul de masline da un gust aparte. De asemenea, se poate folosi nu numai in salate, ci si la gatit. sursa: Internet |
Re: Dieta Mediteraneeana
Suna foarte sannatos, dar eu nu pricep un lucru:daca in zona mediteraneeana majoritatea oamenilor nu prea sunt slabi, atunci de ce am slabi daca am manca la fel ca ei. :-/
|
Ora este GMT +2. Ora este acum 01:09:50. |
Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4.
Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.