forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Discutii off-topic (http://forum.slabute.ro/discutii-off-topic/)
-   -   Care este treaba cu norul de cenusa? (http://forum.slabute.ro/discutii-off-topic/este-treaba-norul-cenusa-3507.html)

ianna 17 apr 2010 14:41:51

Care este treaba cu norul de cenusa?
 
mai fetelor ...eu sunt departe iar stirile la tv sunt pe fuga... caut pe net mai multe info


sunteti speriate? ati luat toate masurile de precautie?

Roxana 17 apr 2010 14:53:04

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
Citat:

Anterior postat de ianna (Post 154984)
mai fetelor ...eu sunt departe iar stirile la tv sunt pe fuga... caut pe net mai multe info


sunteti speriate? ati luat toate masurile de precautie?

Norul de cenuşă este produs de erupţia vulcanului din Islanda.

Roxana 17 apr 2010 14:54:43

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
BORKED

Roxana 17 apr 2010 14:59:11

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
Activitatea vulcanului islandez este în creştere, au anunţat sâmbătă cercetătorii care supraveghează vulcanul, relatează RIA Novosti.

Coloana de cenuşă degajată de vulcan s-a ridicat sâmbătă la o altitudine de 8,5 kilometri, faţă de 6 kilometri vineri, a spus Magnus Tumi Gufmundson, profesor de geozifică la Universitatea Islandei.

Proiectarea de cenuşă provocată de răcirea rapidă a lavei va continua atât timp cât există gheaţă pe vârful vulcanului, care este acoperit de un gheţar. Cercetătorii vor să survoleze în curând vulcanul pentru a stabili ce cantitate de gheaţă s-a topit şi cât ar putea dura erupţia, a precizat el.

Norul de cenuşă rezultat provoacă probleme majore în traficul aerian european, care acum este aproape paralizat.

Norul de cenuşă vulcanică va rămâne deasupra Europei încă patru-cinci zile, informează agenţia rusă de presă, care citează un reprezentant al serviciilor meteorologice islandeze. În prezent, vântul împinge masa de cenuşă vulcanică dinspre Islanda spre Europa şi, potrivit experţilor, această situaţie va continua cel puţin două zile, posibil chiar până la mijlocul săptămânii viitoare.

Transportul aerian ar putea rămâne perturbat câteva săptămâni sau chiar luni.

Cercetătorii de la institutul britanic au zburat vineri deasupra Mării Nordului şi au detectat trei straturi distincte de cenuşă, de la particule fine, la altitudini mai joase, la particule mari, la peste 2000 de metri.

Un site din Islanda trimite imagini LIVE cu erupţia vulcanului.



ESTE UN ARTICOL DINTR UN ZIAR ONLINE !

Roxana 17 apr 2010 15:00:57

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
Vulcanul islandez Eyjafjallajokull a început să erupă cu aproximativ o lună în urmă, însă a captat atenţia întregii lumi abia miercuri, când a împroşcat în aer un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian în Europa. De asemenea, erupţia vulcanului ar putea dura câteva luni, ba chiar un an întreg. Ultima erupţie, din 1821, a durat doi ani, astfel că experţii au început să analizeze efectele pe care fenomenul le va avea asupra climei terestre.

Erupţia vulcanilor proiectează în stratosferă dioxid de sulf, iar gazul se transformă ulterior în picături minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, de acid sulfuric, care reflectă lumina solară. De-a lungul istoriei, erupţiile vulcanice masive au declanşat perioade de răcire globală, iar climatologii spun că acest lucru ar putea să se întâmple şi acum, dacă Eyjafjallajokull va continua să erupă, scrie The Atlantic.

Până atunci, există temeri că norul de cenuşă vulcanică va avea efecte asupra oamenilor. Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a sfătuit pe europeni să se ferească de cenuşa vulcanică, o serie de experţi în domeniul sunt convinşi că aceasta nu va efecte negative asupra sănătăţii oamenilor.

Cenuşa vulcanică este alcătuite din particule foarte mici de roci vulcanice. Are o culoare gri spre negru şi poate fi la fel de fină ca pudra de talc, scrie AP.

Persoanele aflate în apropierea unui vulcan care erupe pot inhala aceste particule, fapt care duce la iritaţii la nivelul plămânilor chiar şi în cazul indivizilor sănătoşi. Cei aflaţi la o depărtare considerabilă sunt însă în afara oricărui pericol, susţin experţii.

Roxana 17 apr 2010 15:17:01

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
Acestea sunt niste articole dintr un ziar online.
Mie nu imi este frica ,decat a fost un miros foarte urat afara ,asta posibil din cauza ca Suedia este in nord ,iar eruptia vulcanului a afectat prima data nordul Europei !

ianna 17 apr 2010 15:47:35

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
iar in cazul unor precipitatii, exista posibilitatea unor efecte negative asupra populatiei+/animalelor?

Roxana 17 apr 2010 16:02:53

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat că, în ciuda faptului că norul de cenuşă vulcanică a fost la altitudine mare, acesta ar putea coborî, iar în acest caz ar fi periculos pentru sănătate.

Europenii au fost sfătuiţi să stea în casă dacă coboară cenuşa. Inhalarea particulelor toxice ar putea cauza probleme respiratorii, în special celor bolnavi de astm sau alte afecţiuni respiratorii.

Roxana 17 apr 2010 16:03:42

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
Acum peste 200 de ani, un vulcan din Islanda a erupt cu consecinţe catastrofale pentru vreme, agricultură şi transport în emisfera nordică. În plus, a ajutat la pornirea Revoluţiei Franceze din 1789.

Fisura vulcanică Laki din sudul Islandei a erupt timp de opt luni, de pe 8 iunie 1783 până în februarie 1784, scuipând lavă şi gaze otrăvitoare care au devastat agricultura Islandei şi a omorât mare parte din vite. Se estimează că aproape un sfert din islandezi au murit atunci de foame.

Au existat mai multe efecte ale erupţiei, ca şi acum. În Norvegia, Olanda, insulele Britanice, Franţa, Germania, Italia, Spania, America de Nord şi chiar Egipt, erupţia a avut consecinţe, întrucât norul de cenuşe şi particule de sulf aruncate de vulcan au călătorit în întreaga emisferă nordică.

Navele nu au mai putut să plece pe mare, iar agricultura a fost afectată întrucât erupţia a dus la o vară extrem de fierbinte. Benjamin Franklin a scris despre o ceaţă continuă deasupra Americii de Nord şi Europei.

Întreruperea modelelor vremii a dus la o iarnă foarte rece, urmată de o primăvară plină de inundaţii care au luat alte vieţi. În America, fluviul Mississippi a îngheţat în apropiere de New Orleans.

Erupţia de pe atunci a întrerupt şi ciclul musonului din Asia, provocând foamete în Egipt. Istoricii de mediu arată că această schimbare a influenţat în rău economiile din Europa, unde sărăcia şi lipsa hranei a devenit o cauză esenţială a Revoluţiei Franceze din 1789.

"Erupţiile vulcanice pot afea efecte extrem de importante asupra modelelor vremii de la 2 la 4 ani, care au, la rândul lor, efecte sociale şi economice. Trebuie să luăm în calcul şi posibilul impact politic" a declarat dr. John Murray.

ianna 17 apr 2010 16:48:25

Re: Care este treaba cu norul de cenusa?
 
Merci Roxi de info>:D<

sa speram ca totusi nu se va repeta istoria[-O<


Ora este GMT +2. Ora este acum 02:08:31.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO