forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Am nevoie de ajutor! (http://forum.slabute.ro/nevoie-ajutor/)
-   -   Stare de epuizare (http://forum.slabute.ro/nevoie-ajutor/stare-epuizare-12209.html)

CURPAS IOAN 10 feb 2013 13:39:27

Stare de epuizare
 
Am slabit de la 82-84 kg acum am 68 kg in perioada iul.2012-oct.2012 pana la 70kg iar acum am 68-69 kg.Am 1,70 m si 57 ani la 01.03.2013 ,barbat .
Practic sport foarte intens ,4-5 ori pe saptamana cate 2-3 ore si la 2 saptamani concursuri
care uneori dureaza cate 8-10 ore .Sportul practicat la nivel de amatori dar nivel de joc inalt
este tenisul de masa.
Ce problema am ? Fiind obisnuit sa mananc calculind caloriile necesare zilnic ,BAZAL +ACTIVITATI ,am observat ca atat la antrenamente cat mai ales la concursuri ,,ma vlaguiesc" ,au observat si colegii acest lucru ,aproximativ dupa 1 ora de sport .
Ce sa fac ? Sa mananc in plus caloriile care stiu ca am sa le consum inainte de sport .?
Ce alimente ? Cu cat timp inainte de a incepe sportul ?
Astept orice opinie si experienta proprie .>:D<

valeriaheres 12 feb 2013 11:35:35

Re: Stare de epuizare
 
Felicitari! din pacate nu ai niciun meniu salvat...sigur din alimentatia ta lipseste ceva ce i-ar trebui organismului...cam ce mananci , cate calorii mananci zilnic si cam cate consumi...astfel noi ne vom putea da cu parerea...incearca sa faci si cateva analize si consulta un nutritionist . Succes!

kartika 12 feb 2013 12:22:16

Re: Stare de epuizare
 
Citat:

Anterior postat de CURPAS IOAN (Post 1220792)
Am slabit de la 82-84 kg acum am 68 kg in perioada iul.2012-oct.2012 pana la 70kg iar acum am 68-69 kg.Am 1,70 m si 57 ani la 01.03.2013 ,barbat .
Practic sport foarte intens ,4-5 ori pe saptamana cate 2-3 ore si la 2 saptamani concursuri
care uneori dureaza cate 8-10 ore .Sportul practicat la nivel de amatori dar nivel de joc inalt
este tenisul de masa.
Ce problema am ? Fiind obisnuit sa mananc calculind caloriile necesare zilnic ,BAZAL +ACTIVITATI ,am observat ca atat la antrenamente cat mai ales la concursuri ,,ma vlaguiesc" ,au observat si colegii acest lucru ,aproximativ dupa 1 ora de sport .
Ce sa fac ? Sa mananc in plus caloriile care stiu ca am sa le consum inainte de sport .?
Ce alimente ? Cu cat timp inainte de a incepe sportul ?
Astept orice opinie si experienta proprie .>:D<

Organismul la 20 de ani functioneaza intr-un fel,si cu totul altfel functioneaza la 40+ .Schimbarile metabolice intervin pe parcurs ,sunt normale si firesti pentru fiecare dintre noi.Aceste schimbari difera de la individ la individ,la fel cum difera de la o varsta la alta.Noi ,uneori din necunostinta,din naivitate,din...avem anumite asteptari ,dar nu intotdeauna le raportam la varsta,si de cele mai multe ori el,organismul ne trimite ``semne``.In ciuda receptarii lor ,tindem sa le ignoram din varii motive,senzatiile si starile de dispozitie,repetate,si altele decat cele normale sa va dea de gandit.Raspunsul concret il puteti afla in urma unor examinari medicale de specialitate si a unor analize (repetate)... noi aici ne putem da cu parerea,sa va incurajam...cei care pun un diagnostic,care recomanda un tratament...sunt in alta parte.Sanatate multa va doresc!>:D<

CURPAS IOAN 13 feb 2013 07:54:07

Re: Stare de epuizare
 
Multumesc in primul rand pentru ajutor.
Ce mananc pentru a pastra CALORII CONSUMATE =BAZAL +ACTIVITATI .

Dimineata : -25-30 max 50 g paine graham prajita umectata cu ulei de masline (1 felie )
- 10-15 grame pastrama de vita,curcan,pui sau 50g sunca piept de curcan ,pui
- ardei kapia,rosie ,salata verde cateva masline negre
- ceai lipton cu lamaie si cu 10g miere de albine
- cafea (200ml)cu 20 ml lapte
Totul = aproximativ 300-350 calorii

Prinz :- supa de varza (nu murata varza) cu legume fara iaurt,smantana etc.= 500 ml de
Variante felul 2 :
1.muschiulet de vita la tigaie in ulei de masline ,in sange = 80-130 g
2.rozeta de peste crap la tigaie =100-150
3.pastrav de 150-200g tot inabusit in ulei la tigaie
- fructe : mere (2 buc),pere ,prune uscate ,rar ananas ,
Totul = aproximativ 500-600 calorii

Seara : - mamaliga din faina de mei (50g faina de mei in 250 ml apa )
-telemea dulce de vaca aprox 200 g
- iaurt,sana ,500 ml
Totul = aproximativ 400-500 calorii

P.S. Pentru calorii in ziua cand fac sport (4-5)ori pe saptamana compensez cu glucoza
pura ,tableta din comert , o piza (focacia doar cu ulei ),1-2 beri de buna calitate .

kartika 13 feb 2013 10:04:56

Re: Stare de epuizare
 
Ceea ce am citit eu mai sus,este un adevarat festin!>:D<

[FONT=Century Gothic][COLOR=#006400]Este sanatos...eu as elimina ``lipton``.Dupa un asemenea meniu nu ar trebui sa te simti vlaguit...m-am gandit la o suprasolicitare a organismului...m-am gandit,doar.In practica mea am intalnit cazuri asemanatoare,dar vin si zic din nou...atunci cand persista alterarea starii de dispozitie ,atunci cand senzatiile va dau un`` semn``trebuie sa luati o hotarare,stiut fiind faptul ca sportivul este capabil sa isi depaseasca limitele.Puteti sta de vorba si cu un kinetoterapeut de la baza de recuperare de la baile din Oradea,ca doar sunteti de acolo...sau cu un fizioterapeut sportiv de acolo ,sau din alta parte.O vorba...nu costa bani...pentru ca eu spun ...nu alimentatia este problema.Dar nu ar trebui sa ocoliti ideea unui consult de specialitate si a unor analize.Sanatate multa!

CURPAS IOAN 14 feb 2013 07:30:11

Re: Stare de epuizare
 
Multumesc pentru sfaturi .O relaxare psiho-motorie nu mi-ar strica dar mie frica sa nu incep sa depun iar kg inapoi. Alimentatia mea nu e atat festin ,cat cantitati mici dar de calitate si cu de toate .Inca odata multumesc si o cura de masaj reflexogen ,shiatzu voi avea in vedere .
Numai bine si sanatate .:)

Ema55 14 feb 2013 08:14:56

Re: Stare de epuizare
 
Buna dimineata.:)
In primul rand doresc sa va spun ca sunt total de acord cu cele scrise anterior si va recomand si eu la randu-mi sa consultati un nutritionist specializat in alimentatia sportivilor.
Daca va poate fi de ajutor va aduc si eu cateva informatii, sper utile.
Dieta zilnica este extrem de importanta pentru rezultatele antrenamentului sportiv deoarece aceasta afecteaza direct calitatea performantei precum si timpul in care aceasta este atinsa. Referitor la dieta efortului fizic s-au ridicat o serie de intrebari: Ce ar trebui mancat inainte de efort? Care este cel mai bun moment pentru a manca? Cat trebuie mancat? Ar trebui mancat in timpul efortului? Si ce se poate manca intre etapele efortului? Multe studii au fost efectuate in acest domeniu si este clar ca anumite abordari pot imbunatati performanta sportiva.
In saptamana dinaintea unei competitii trebuie umplute rezervele de glicogen, astfel incat sa se poata intra cu un rezervor plin de combustibil. Aceasta este foarte importanta atunci cand se concureaza intr-un sport de rezistenta, dar si cand este vorba despre un efort intens de scurta durata. Modul de a realiza aceasta crestere a rezervelor de glicogen este prin marirea aportului de carbohidrati. Ideal ar fi ca planul nutriţional să fie realizat în funcţie de metabolismul organismului, tipul de sport practicat sau nivelul la care ne situăm - sportivi profesionişti sau doar amatori. Cu toate astea, există unele trucuri alimentare generale ce te pot ajuta atunci când faci sport.
Nu sări peste micul dejun!
Este important să nu sari peste micul dejun, mai ales dacă obişnuieşti să faci sport dimineaţa. Serveşte un mic dejun uşor, înainte cu o oră, două înainte de antrenament şi bea un suc de fructe pentru a avea energie mai târziu.
Porţiile contează!
Mulţi cred că pot mânca orice şi oricât, atâta vreme cât merg regulat la sală. Lucrurile nu stau chiar aşa. Mărimea porţiilor depinde de intervalul de timp dintre masă şi începerea antrenamentului. Astfel, dacă vei face sport după trei, patru ore, se acceptă şi o masă copioasă pentru că organismul va avea timp să proceseze alimentele. Dacă vei face sport după două ore, o masă echilibrată ar fi cea mai bună alegere, în vreme ce gustarea este recomandată înainte cu o oră.
Atenţie la gustarea de dinainte şi de după antrenament!
Varianta batonului de fibre nu este tocmai potrivită, întrucât corpul procesează mai greu fibrele. Există riscul ca mai târziu să te simţi obosit şi lipsit de energie tocmai din această cauză. Atât în dieta generală, cât şi în cazul gustării de dinainte, ai putea opta pentru banane. Bananele conţin potasiu şi carbohidraţi, aşa că te vor feri de crampe şi rupturi musculare. Între antrenament şi următoarea masă ar trebui să treacă cel puţin o oră. Dacă simţi nevoia unei gustări după, alege tot ceva uşor.
Proteine şi carbohidraţi pentru refacerea muşchilor!
Pentru ca muşchii să se refacă mai repede după sport, include în dieta ta proteine şi carbohidraţi. Legume, ouă, brânzeturi, carne slabă sau fasole verde, o excelentă sursă de proteine.
Mai multe vitamine, calciu şi antioxidanţi!
Atunci când facem sport, corpul nostru are nevoie de mai mulţi nutrienţi pentru a susţine consumul de energie. Antioxidanţii, calciul, fierul, Vitamina A, E şi C sunt printre suplimentele nutriţionale pe care ar trebui să le luăm. Pentru asta, tot alimentaţia ne oferă soluţia potrivită: Vitamina A ( peste, morcovi, spanac, caise, pepene galben, broccoli, etc), Calciu ( lactate, soia, seminţe) , Vitamina E (uleiuri vegetale, nuci, fructe uscate, somon, cereale), Vitamine C ( ardei roşii, portocale, lămâi).
Include în dietă şi alte alimente “minune”!
Avocado - scade riscul apariţiei febrei musculare sau a inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor. Murele - o sursă bogată de antioxidanţi, protejează musculatura. Morcovii – conţin Vitamina A şi betacaroten, îţi vor da energie şi vor topi mai repede grăsimile. Somonul – conţine Omega 3, protejează sistemul cardiovascular, ajuta la eliminarea mai rapidă a depozitelor de grăsime de pe abdomen.
Respectă rata nutriţională, zilnică!
E adevărat că fiecare dietă ar trebui personalizată, însă în linii mari, în exerciţiile anaerobe, procentele nutriţionale necesare sunt: proteine 40%, carbohidraţi 40% şi lipide 20%, iar în exerciţiile aerobe : 55% glucide, 30% grăsimi şi 15% proteine.
Hidratează-te!

Bea apă astfel încât niciodată să nu îţi fie sete – mai ales în timpul antrenamentului. Lichidele recomandate sunt apa şi ceaiul. De asemenea, pentru recuperare, bea după antrenament aproximativ 300ml de suc proaspăt de fructe.
O zi frumoasa va doresc.:)

quarc 14 feb 2013 09:15:39

Re: Stare de epuizare
 
Buna,

Antrenamentul tau contine si componenta aerobica?
Adica o activitate usor catre mediu dar sustinuta.
Este posibil ca vlaguiala sa vina din simplul fapt ca s-a terminat glicogenul muscular.

Incearca glucoza. Se gaseste in comert pudra si tablete. Fa-ti o jumatate de litru de apa cu 50g de glucoza si vezi daca in urmatoarele 5 minute te simti mai bine. Daca este asta, sa mananci glucoza te poate ajuta temporar, dar nu este o solutie de lunga durata, inseamna ca trebuie ajustat putin antrenamentul.

Bafta,
q

CURPAS IOAN 15 feb 2013 11:11:32

Re: Stare de epuizare
 
Citat:

Anterior postat de Ema55 (Post 1222833)
Buna dimineata.:)
In primul rand doresc sa va spun ca sunt total de acord cu cele scrise anterior si va recomand si eu la randu-mi sa consultati un nutritionist specializat in alimentatia sportivilor.
Daca va poate fi de ajutor va aduc si eu cateva informatii, sper utile.
Dieta zilnica este extrem de importanta pentru rezultatele antrenamentului sportiv deoarece aceasta afecteaza direct calitatea performantei precum si timpul in care aceasta este atinsa. Referitor la dieta efortului fizic s-au ridicat o serie de intrebari: Ce ar trebui mancat inainte de efort? Care este cel mai bun moment pentru a manca? Cat trebuie mancat? Ar trebui mancat in timpul efortului? Si ce se poate manca intre etapele efortului? Multe studii au fost efectuate in acest domeniu si este clar ca anumite abordari pot imbunatati performanta sportiva.
In saptamana dinaintea unei competitii trebuie umplute rezervele de glicogen, astfel incat sa se poata intra cu un rezervor plin de combustibil. Aceasta este foarte importanta atunci cand se concureaza intr-un sport de rezistenta, dar si cand este vorba despre un efort intens de scurta durata. Modul de a realiza aceasta crestere a rezervelor de glicogen este prin marirea aportului de carbohidrati. Ideal ar fi ca planul nutriţional să fie realizat în funcţie de metabolismul organismului, tipul de sport practicat sau nivelul la care ne situăm - sportivi profesionişti sau doar amatori. Cu toate astea, există unele trucuri alimentare generale ce te pot ajuta atunci când faci sport.
Nu sări peste micul dejun!
Este important să nu sari peste micul dejun, mai ales dacă obişnuieşti să faci sport dimineaţa. Serveşte un mic dejun uşor, înainte cu o oră, două înainte de antrenament şi bea un suc de fructe pentru a avea energie mai târziu.
Porţiile contează!
Mulţi cred că pot mânca orice şi oricât, atâta vreme cât merg regulat la sală. Lucrurile nu stau chiar aşa. Mărimea porţiilor depinde de intervalul de timp dintre masă şi începerea antrenamentului. Astfel, dacă vei face sport după trei, patru ore, se acceptă şi o masă copioasă pentru că organismul va avea timp să proceseze alimentele. Dacă vei face sport după două ore, o masă echilibrată ar fi cea mai bună alegere, în vreme ce gustarea este recomandată înainte cu o oră.
Atenţie la gustarea de dinainte şi de după antrenament!
Varianta batonului de fibre nu este tocmai potrivită, întrucât corpul procesează mai greu fibrele. Există riscul ca mai târziu să te simţi obosit şi lipsit de energie tocmai din această cauză. Atât în dieta generală, cât şi în cazul gustării de dinainte, ai putea opta pentru banane. Bananele conţin potasiu şi carbohidraţi, aşa că te vor feri de crampe şi rupturi musculare. Între antrenament şi următoarea masă ar trebui să treacă cel puţin o oră. Dacă simţi nevoia unei gustări după, alege tot ceva uşor.
Proteine şi carbohidraţi pentru refacerea muşchilor!
Pentru ca muşchii să se refacă mai repede după sport, include în dieta ta proteine şi carbohidraţi. Legume, ouă, brânzeturi, carne slabă sau fasole verde, o excelentă sursă de proteine.
Mai multe vitamine, calciu şi antioxidanţi!
Atunci când facem sport, corpul nostru are nevoie de mai mulţi nutrienţi pentru a susţine consumul de energie. Antioxidanţii, calciul, fierul, Vitamina A, E şi C sunt printre suplimentele nutriţionale pe care ar trebui să le luăm. Pentru asta, tot alimentaţia ne oferă soluţia potrivită: Vitamina A ( peste, morcovi, spanac, caise, pepene galben, broccoli, etc), Calciu ( lactate, soia, seminţe) , Vitamina E (uleiuri vegetale, nuci, fructe uscate, somon, cereale), Vitamine C ( ardei roşii, portocale, lămâi).
Include în dietă şi alte alimente “minune”!
Avocado - scade riscul apariţiei febrei musculare sau a inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor. Murele - o sursă bogată de antioxidanţi, protejează musculatura. Morcovii – conţin Vitamina A şi betacaroten, îţi vor da energie şi vor topi mai repede grăsimile. Somonul – conţine Omega 3, protejează sistemul cardiovascular, ajuta la eliminarea mai rapidă a depozitelor de grăsime de pe abdomen.
Respectă rata nutriţională, zilnică!
E adevărat că fiecare dietă ar trebui personalizată, însă în linii mari, în exerciţiile anaerobe, procentele nutriţionale necesare sunt: proteine 40%, carbohidraţi 40% şi lipide 20%, iar în exerciţiile aerobe : 55% glucide, 30% grăsimi şi 15% proteine.
Hidratează-te!

Bea apă astfel încât niciodată să nu îţi fie sete – mai ales în timpul antrenamentului. Lichidele recomandate sunt apa şi ceaiul. De asemenea, pentru recuperare, bea după antrenament aproximativ 300ml de suc proaspăt de fructe.
O zi frumoasa va doresc.:)

Multumesc ,D-na Ema.
Ajutorul tau este mai mult decat util . Particularizez 2 ,,tipuri de zile cu efort ''

1. Zi saptamanala de 3 ori L-MI-V de la 17.30- 20.00 TENIS DE MASA in sala ,continuu si intens ,transpiratie abundenta (2-3) tricouri schimbate . Diferenta de greutate inainte-dupa pana la 2 kg,
dar niciodata mai putin de 1 kg.
Mananc pana cu o ora inainte de a merge la antrenament in jur de 1000-1200 calorii ,folosesc
Q10 de 300mg (1 dimineata ),Seleniu de 100 mcg (1d) ,Vitamina E 400UI (1d),L-Arginina 1000(1d),
Esentiale Forte de 300 (2 d+2s),Milgama N (2d+2s).
2.Zi de concurs : Dimineata mananc pana la 600-800 calorii ,pastrama vita,curcan,pui cu oua (2),cas de vaca dulce,ceai cu miere ,cafea cu lapte .Concursul dureaza de obicei 6-8 ore timp in care joc efectiv cumulat 3-4 ore .Reducerea de greutate de care am mai vorbit ajunge pana la 4 kg uneori .
Acum te rog sa-mi particularizezi o dieta ,
Multumesc ,mult .

Ema55 15 feb 2013 11:33:28

Re: Stare de epuizare
 
Citat:

Anterior postat de CURPAS IOAN (Post 1223720)
Multumesc ,D-na Ema.
Ajutorul tau este mai mult decat util . Particularizez 2 ,,tipuri de zile cu efort ''

1. Zi saptamanala de 3 ori L-MI-V de la 17.30- 20.00 TENIS DE MASA in sala ,continuu si intens ,transpiratie abundenta (2-3) tricouri schimbate . Diferenta de greutate inainte-dupa pana la 2 kg,
dar niciodata mai putin de 1 kg.
Mananc pana cu o ora inainte de a merge la antrenament in jur de 1000-1200 calorii ,folosesc
Q10 de 300mg (1 dimineata ),Seleniu de 100 mcg (1d) ,Vitamina E 400UI (1d),L-Arginina 1000(1d),
Esentiale Forte de 300 (2 d+2s),Milgama N (2d+2s).
2.Zi de concurs : Dimineata mananc pana la 600-800 calorii ,pastrama vita,curcan,pui cu oua (2),cas de vaca dulce,ceai cu miere ,cafea cu lapte .Concursul dureaza de obicei 6-8 ore timp in care joc efectiv cumulat 3-4 ore .Reducerea de greutate de care am mai vorbit ajunge pana la 4 kg uneori .
Acum te rog sa-mi particularizezi o dieta ,
Multumesc ,mult .

Buna ziua.:)
Ma bucur ca va sunt utile informatiile aduse, dar dupa cum va spuneam si in postarea anterioara va sfatuiesc cu caldura sa consultati un specialist in nutritia sportivilor.
Propunerile descrise de mine se incadreaza intr-un spectru general de alimentatie pentru sportivi si nu fac obiectul unui plan alimentar personalizat.
Eu nu sunt specializata in elaborarea unor diete particularizate si cu atat mai putin specifice persoanelor care desfasoara activitati fizice intense. Dat fiind cele precizate, nu imi pot permite si nici nu sunt in masura sa va alcatuiesc un plan alimentar personalizat.
In speranta ca imi intelegeti punctul de vedere, precum si faptul ca nu sunt de rea credinta revin asupra indemnului de a va adresa unui specialist in domeniu pentru binele dumneavoastra.
Va doresc mult succes la competitii si o zi frumoasa.:)


Ora este GMT +2. Ora este acum 04:31:23.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO