forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Pregatirea pentru slabire (http://forum.slabute.ro/pregatirea-slabire/)
-   -   Alimentatie in functie de varsta! (http://forum.slabute.ro/pregatirea-slabire/alimentatie-functie-varsta-284.html)

Slabuta 29 mar 2009 18:22:34

Alimentatie in functie de varsta!
 
Cu totii suntem de acord ca dupa 30 de ani abordarea slabitului are nevoie de mai multa atentie in zona alimentatiei, sursei alimentelor si activitatii fizice. Nu se poate compara metabolismul unei adolescente cu a unei femei trecute de 30 de ani.

Dupa 30 de ani, in cazul multor femei scade nivelul de activitate fizica si implicit nevoile energetice, ceea ce trebuie sa se traduca printr-un apot caloric ajustat pentru cerintele varstei. Dimpotriva, daca nu te transformi intr-o persoana sedentara, corpul si metabolismul sunt aliatii tai in lupta cu kilogramele in plus.

De cele mai multe ori avem de-a face cu o situatie si mai delicata, devenim mai sedentari, dar continuam sa mancam ca in adolescenta sau chiar mai mult si mai nesanatos (gras, cu mult zahar, faina, etc)

Alimentatie dupa 30 ani


Micul dejun trebuie sa fie unul consistent, alcatuit din proteine si fibre, spre exemplu: fructe, cereale integrale, painite din cereale integrale, oua, branza, legume. Un astfel de mic dejun iti va furniza energia necesara pana la prima gustare sau pranz.

La gustare se mananca iaurt sau un fruct, niste seminte sau nuci.

Pranzul trebuie sa asigure energie, care sa ajunga pentru a doua jumatate a zilei, pana termini jobul si ajungi acasa. Este foarte importanta aceasta masa, dar asta nu inseamna ca se pot manca dulciuri, diverse deserturi, macaroane cu sosuri sau salate cu sosuri grase.

Abordeaza si aceasta masa prin prisma alimentatiei sanatoase. Ce inseamna asta?! Poti manca paste integrale cu sos de rosii, cartofi fierti sau copti cu salata, pui/peste la gratar sau cuptor cu sote de legume, souffle-uri de legume, etc.

Daca intre pranz si cina ti se face foame poti folosi exemplele de alimente de la gustarea de dimineata. Sau te poti rasplati cu un desert, iaurt natur cu fructe proaspete (facut de tine), branza de vaci cu scortisoara si vanilie, etc.

Cina se ia cel tarziu cu 3-4 ore inainte de somn, dar in nici un caz cina nu trebuie sa lipseasca. Daca lucrezi pana tarziu, este mai importanta abordarea: ce se mananca la cina, decat ora la care se ia aceasta masa.

Carne sau peste fiert, de preferat carne rosie, va asigura aportul de fier – important la aceasta varsta. Carne poate fi acompaniata de o salata mare sau legume innabusite.

Nu adauga sosuri, dressing-uri sau maioneza. Foloseste condimentele simple: patrunjel, marar, oregano, busuioc, etc.

Alimentatie dupa 40 ani


Micul dejun, dupa 40 ani, trebuie sa fie alcatuit nu numai din alimente care dau senzatia de satietate dar si cele care ridica dispozitia.
Din categoria alimentelor, care te vor tine departe de depresii si schimbari de dispozitie, fac parte fructele (bananele), terciurile (de ovaz) cu nuci sau migdale. Un astfel de mic dejun te va echilibira nu doar in plan psihologic, ci te va ajuta si la mentinerea unei inimi sanatoase.

40 ani este varsta cand creste riscul bolilor cronice, precum si a celor oncologice. Pentru a te proteja de aceste afectiuni alege alimente cu continut mare de vitamine si antioxidanti: legume si fructe, mure, avocado, rosii, verdeata.

Trebuie sa uiti de cartofi prajiti, carne grasa, prajiturele si sosuri. Pastreaza pofta de prajituri pentru zilele de sarbatoare.

Sistemul digestiv dupa 40 ani are si el putin de suferit si se caracterizeaza prin digestie lenesa. Acest lucru este impotriva ta. Daca, dupa ce ajungi tarziu acasa, iei cina si mergi direct la somn, fii sigura ca te vei imprieteni cu niste kilograme in plus. Cum rezolvi aceasta problema?! Iti iei pachetele la servici, ai o gustare inainte sa ajungi acasa, fiind mai satula vei manca mai putin la cina. Iti poti face sandwich-uri cu paine integrala sau de secara, cu pui fiert, salata si alte legume.

Ajunsa acasa poti manca ceva mai lejer, un file de peste cu o salata de legume. In acest fel iti vei asigura si aportul de fosfor si omega 3.

Alimentatie dupa 50 ani


Dupa 50 de ani sistemul osos sufera ceva schimbari, probleme cu articulatiile, apoi – artrite, artroze, alte probleme cu oasele. Dar, asta nu inseamna ca viata se termina aici.

Micul dejun trebuie sa-ti asigure necesarul de calciu, poti manca branza de vaci proaspata, iaurturi naturale, branza slaba, nuci, broccoli, salata verde, sardine sau somon.

Trebuie sa reduci cantitatea de sare, cel mai bine este sa te feresti de alimente prea sarate. Aceeasi recomandare se repeta si in cazul cafelei.

Mierea si fructele uscate vor juca si ele un rol esential in furnizarea de vitamine si minerale.

Pranzul trebuie planificat in asa fel incat sa iti asiguri un aport cat mai bun de acizi grasi si proteine. Aceste alimente vor normaliza activitatea inimii, vor mentine tonusul muscular. Aici merita mentionata carnea, pestele si fructele de mare, leguminoasele, uleiul de masline.

In ceea ce priveste cina, aici recomandarile sunt legate de fructe si legume. De preferat sa fie consumate proaspete sau dupa caz coapte, fierte sau innabusite.

Alcoolul si fumatul sunt pe lista neagra, sedentarismul (statul in fata televizorului, pe scaun sau pe banca in parc) trebuie eliminat si inlocuit cu plimbari in aer liber, mers pe jos, exercitii usoare, etc.

La toate categoriile de varsta se respecta regula de baza – hidratarea si odihna. Apa plata, ceaiuri de plante, apa plata cu lamaie, dar nu cafea, plus somn si odihna.


Ora este GMT +2. Ora este acum 20:09:14.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO