forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Pregatirea pentru slabire (http://forum.slabute.ro/pregatirea-slabire/)
-   -   Cercetari despre slabit (http://forum.slabute.ro/pregatirea-slabire/cercetari-despre-slabit-7250.html)

CrisetenO 26 nov 2010 11:24:21

Cercetari despre slabit
 
Dragii mei slabuti, dragele mele slabute,

Am gasit din intamplare un articol destul de general asupra slabitului, scris pentru un public general -- nu de specialitate. Se pare ca niste cercetatori din Danemarca au gasit "cheia slabitului". Articolul nu este foarte convingator pentru mine, pentru ca mi se pare putin superficial (si cercetarea care il sustine la fel, daca acestea sunt singurele teste facute voluntarilor). Traduc insa aici articolul ca sa-l disecam impreuna.

Cu mult drag,

Cristina

Sursa: uk.health.lifestyle.yahoo.net


Cel mai cuprinzator studiu din lume descopera cum poti tine kilogramele la distanta pentru totdeauna

Expertii pretind ca au gasit dieta perfecta pentru a preveni ingrasarea

Slabitul este foarte dificil dar, precum stiu toti cei care au incercat diverse diete, mentinerea este chiar si mai dificila.

Cu toate acestea, niste cercetatori danezi spun ca au reusit sa gaseasca dieta perfecta si pentru slabit si pentru mentinere.

In concordanta cu cel mai cuprinzator studiu din istorie, cea mai buna metoda de slabire si mentinere este o dieta cu multe proteine si cu indice glicemic scazut, cu mai multa carne slaba, lactate cu grasime redusa si leguminoase (fasole, naut, linte, mazare, etc) si cu mai putini carbohidrati rafinati, precum painea alba sau orezul.

Expertii de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au comparat cinci diete diferite care sunt recomandata atat pentru slabire cat si pentru mentinere.

Aproximativ 938 de adulti supraponderali din opt tari europene au fost pusi la o dieta stricta de 800 kcal/zi pentru opt saptamani si li s-au inregistrat progresele la slabit. Voluntarilor li s-au repartizat apoi o dieta la intamplare din cinci diete cu continut scazut de grasime; acesti voluntari au fost urmarit apoi timp de sase luni de zile, timp in care li s-a urmarit progresul pentru a determina care dieta a functionat cel mai bine pentru prevenirea ingrasarii.

Dupa primele opt saptamani, voluntarii au slabit aproximativ 11 kg. Dar dupa sase luni de zile, majoritatea au pus pe ei din nou vreo 0.5 kg. Numai cei care au urmat o dieta cu multe proteine si indice glicemic scazut au reusit sa se mentina.

Cei care au urmat diete cu putine proteine si indice glicemic ridicat s-au descurcat si mai rau, si s-au ingrasat cu aproape 2 kg.

Studiul a fost publicat in New England Journal of Medicine.

Conducatorul studiului, Profesorul Arne Astrup de la Universitatea din Copenhaga au spus: "Timp de multi ani i-am sfatuit pe europeni in mod gresit cu privire la slabire si la prevenirea obezitatii."

"Numaratul caloriilor nu a functionat si chiar a inrautatit lucrurile, pentru ca metoda nu diferentiaza intre diferitele clase de alimente."

"Aceasta noua dieta este mult mai eficienta in a ajuta oamenii sa-si mentina o greutate sanatoasa. Are un continut usor mai ridicat de proteine si de mancaruri cu indice glicemic scazut, si poti sa mananci cat vrei."


Dieta cu continut proteic ridicat si cu indice glicemic scazut

Nu oricine va gasi dieta cu continut proteic ridicat si indice glicemic scazut usoara. Carbohidratii cu indice glicemic scazut sunt digerati cu mai mare dificultate si conduc la o glicemie mai joasa si mai stabila in sange. De asemnea dau o senzatie prelungita de satietate.

In acest studiu, voluntarilor li s-a permis sa manance cate mere, pere, portocale, zmeura si capsuni au dorit, dar numai cantitati "foarte limitate" de banane (in special banane foarte coapte), struguri, kiwi, ananas si pepene.

Legumele sunt permise, dar morcovii, sfecla si pastarnacul ar trebui mancate de preferinta crude, dar cartofii trebuie "gatiti cat mai putin posibil" si mancati reci. Piureul de cartofi si leguminoasele la cuptor sunt interzise.

Pastele fainoase trebuie gatite al dente si de asemenea ar trebui mancate reci. Alegeti specii de orez precum orezul integral, prefiert sau basmati. Painea consumata ar trebui de asemnea sa fie integrala.

Painea alba fara seminte, orezul alb sau produse zaharate de micul dejun ar trebui evitate. In general, consumul de zahar ar trebui limitat, nu atat din cauza indicelui sau glicemic, ci pentru a evita "caloriile goale".

Proteinele umplu mai bine decat carbohidratii si grasimile. Trebuie sa alegem in schimb mancaruri bogate in proteine precum carnea slaba, de pasare, peste, oua, nuci si lactate cu continut redus de grasime.


Un meniu zilnic tipic:


Micul Dejun


Lapte degresat cu musli (fara zahar), pesmeti integrali cu branza cu continut de grasime redus, o portocala.

Pranz:


Paine integrala de secara cu carne slaba sau de pui, macrou in sos tomat cu legume asortate.

Cina:

Curcan la WOK cu legume si paste integrale, salata de avocado cu branza feta si pastai.

Gustari de dimineata si de dupa-amiaza:

Gustari de legume sau de branzeturi reduse. Paine integrala de secara cu pate redus in grasime si castravete.

Bauturi:

Mesele sunt acompaniate de apa sau lapte degresat.

mishutza 26 nov 2010 11:35:56

Re: Cercetari despre slabit
 
Si mie mi se pare ca au dreptate.Si mai ales ca astea sunt cam regulile generale dupa care sa ne ghidam in viata.Carbohidrati cat mai putin si cat mai nerafinati si destupa proteina.Grasimea oricum nu o putem scoate deloc,si daca mancam cat de cat sanatos luam grasimea buna din nuci si alte de astea.
Si mie tare imi plac studiile astea facute pe oameni obisnuiti si neplatite de cine stie ce companie farmaceutica sau de nush ce producatori de diete:D

CrisetenO 26 nov 2010 11:40:43

Re: Cercetari despre slabit
 
Si acum sa disecam articolul.

La prima vedere studiul, desi asa de amplu, e cam simplist dupa parerea mea. De exemplu imi imaginez ca aprox. 50% din subiecti au fost barbati, si deci sa ii pui la o dieta de 800 kcal e diferit de a pune o femeie la 800 kcal pe zi. De aceea bineinteles efectul yo-yo a fost mai puternic pentru barbati, pentru ca de fapt au fost pusi la o infometare mult mai drastica.

Pe deasupra, nu am vazut nici o grupa de control cu diete cu multe proteine si continut de grasime moderat sau ridicat, in genul Montignac. Dupa parerea mea e o greseala, si face studiul chiar mai putin obiectiv.

Am si intrebari serioase cu privire la meniu, care e cat se poate de fad si de plin de fainoase (chiar daca teoria e sa mananci putini carbohidrati). Nu vad de ce e asa de bine sa mananci atata la cina, dar mult mai putin la pranz. Cred ca asta e oarecum adaptat la regimul de viata danez, care se aseamana cu cel olandez. In Olanda, masa principala e cina, iar la pranz se mananca sandwichuri. In alte zone europene, e tocmai invers si se mananca mult mai putin seara decat la pranz.

Mai mult chiar: pentru diabetici si pentru oamenii cu intoleranta la gluten se pare ca tocmai meniul care e cica bun pentru indicele glicemic e imposibil de folosit. Atata paine cu amidon, paste fainoase, zaharuri din musli si lapte... parca imi simt glicemia crescand de la inceput.

Pe de alta parte ceea ce a aratat studiul este ca ai mai mari probabilitati de mentinere daca mentii dieta aceasta. Dupa parerea mea insa, asta nu este singura dieta si mi se pare ca studiul este socant de simplist. As vreau sa gasesc si articolul intreg, dar din pacate trebuie platit. Il poate gasi cineva?

Cu mult drag,
Cristina

floricica0vesela 26 nov 2010 12:00:36

Re: Cercetari despre slabit
 
eu cred ca teoria lor e oarecum corecta,dar exemplul de meniu ii cam omoara, adica practica.
adica in teorie, ei vorbesc despre limitarea consumului de laimente cu IG ridicat, insa in meniu baga paste si curcan la cina.
micul dejun la ei este pe stilul montignac, si dimineata cand glicemia este scazuta, este ok, insa la pranz, cad ar trebui sa dea exemplu niste leguminoase: fasole, naut, linte, cu grasimi sanatoase: peste, lactate, carne slaba, ei baga paine integrala cu carne


parerea mea: vorbesc destul de bine ce vorbesc, insa sunt cam permisivi in exemplificare meniului pentru ca sa aiba sansa de reusita

un exemplu viabil pentru studiul lor:
md- musli integral fara zahar si stafide cu lapte semidegresat
g- un fruct: mar, para, zmeura, portocala etc
p: fasole, naut, linte(nu zilnic) conopida, mazare, fasole verde, broccolli etc gatite cu putin ulei si o garnitura de carne slaba sau branza fara zer
g- nuci, alune, migdale
c- salata sau supe creme de legume slabe: ciuperci, broccolli, conopida, dovlecel, rosii si putina carne slaba

Slabuta 26 nov 2010 13:40:30

Re: Cercetari despre slabit
 
De acord cu principiile enumerate, care aduc foarte mult a dieta low-carb cu incarcatura glicemica mica, dar in practica, meniul dat ca exemplu este cam din alta parte, alta dieta. :)

Paine cu carne.... portocala (fruct) impreuna cu alte alimente... carne cu paste... :)

Slabuta 26 nov 2010 13:42:14

Re: Cercetari despre slabit
 
Citat:

Anterior postat de floricica0vesela (Post 416981)

parerea mea: vorbesc destul de bine ce vorbesc, insa sunt cam permisivi in exemplificare meniului pentru ca sa aiba sansa de reusita

un exemplu viabil pentru studiul lor:
md- musli integral fara zahar si stafide cu lapte semidegresat
g- un fruct: mar, para, zmeura, portocala etc
p: fasole, naut, linte(nu zilnic) conopida, mazare, fasole verde, broccolli etc gatite cu putin ulei si o garnitura de carne slaba sau branza fara zer
g- nuci, alune, migdale
c- salata sau supe creme de legume slabe: ciuperci, broccolli, conopida, dovlecel, rosii si putina carne slaba

Corect punctat Floricica si meniul este mult mai aproape de teoriile lor decat cel prezentat in articol. :)


Ora este GMT +2. Ora este acum 04:29:41.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO