forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Retete culinare (http://forum.slabute.ro/retete-culinare/)
-   -   Coliva, reteta traditionala (http://forum.slabute.ro/retete-culinare/coliva-reteta-traditionala-4633.html)

Slabuta 06 oct 2009 12:30:10

Coliva, reteta traditionala
 
Discutie despre reteta Coliva, reteta traditionala, oferita de slabuta.

INGREDIENTE:
Ingrediente:

  • 1 kg arpacas (orz)
  • 250 g zahar
  • 1 kg nuci
  • vanilie
  • coaja de lamaie, portocala

--------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL CALORII: 276.8 calorii, 6.3 proteine, 16.6 grasimi, 0 colesterol, 29.4 carbohidrati, 5.6 fibre, 2.4 sodiu, 7.4 zaharuri

CrisetenO 20 mar 2011 00:04:04

Re: Coliva, reteta traditionala
 
2 ataşament(e)
Draga Slabuta,

Si eu am facut de curand o reteta de coliva care seamana putin cu a ta, deci cred ca e mai bine sa o pun aici decat sa fac un topic nou. Eu am facut din 600 g de grau, nu arpacas, si cam astea au fost ingredientele:

Ingrediente:

Grau -- 600 g (500 g cu bob mare, asa numit grau intunecat, 100 g erau boabe faramitate bine de tot de grau)
Migdale -- 400 g, din care 200 g le-am prajit bine la cuptor fara ulei
Nuci braziliene -- 200 g, prajite la cuptor fara ulei
Amestec nuci si alune -- 150 g
Fructoza -- 100 g
Zahar vanilat -- 2 x 8 g.
Miere -- 1.5 lg
Coaja portocale -- 1 buc.
Esenta rom -- 10 pic.
Esenta vanilie -- 7 pic

Am decorat cu:

Nuca de cocos -- cam 35 g
Ciocolata neagra 99% -- 6 patratele, cam 30 g.
Cacao -- 10 g

Pregatire:

Am ales si spalat graul cu bob mare in 9 ape reci si 3 calde. Am pus la fiert graul cu boabe mare cu 1.25 l apa, la care am mai adaugat apoi pana am facut in total cam 1.5 l. La graul cu bob mic l-am scufundat intr-un l de apa clocotita (el era intr-o punga si a absorbit cam 250 ml apa). Le-am lasat la fiert pana au inceput sa se sfarame boabele si sa devina lipicioase (la graul cu bob mare se evaporase toata apa). Am amestecat graul intr-un singur castron. Am tocat cu cutitul amestecul de nuci si alune si 100 g nuci braziliene. Restul de nuci le-am rasnit fin. Am pus totul deoparte pentru o zi si un pic.

Apoi azi -- sambata -- am luat graul si am adaugat nucile, coaja de portocala, esentele, fructoza si zaharul vanilat. Am amestecat bine cu o lingura ca sa fie cat mai omogem amestecul, apoi la sfarsit am adaugat mierea si am amestecat din nou. La sfarsit am framantat cu mana amestecul pana s-a amestecat totul foarte bine. Mi-au iesit doua vase de coliva, in total 3.2 kg.

Uite si informatiile calorice:

Grau, 600g - 2052 calorii, 67.8 proteine, 10.2 grasimi, 0 colesterol, 455.4 carbohidrati, 73.2 fibre, 12 sodiu, 2.4 zahar
Migdale, 400g - 2300 calorii, 84.9 proteine, 197.7 grasimi, 0 colesterol, 86.7 carbohidrati, 48.8 fibre, 4 sodiu, 15.6 zahar
Nuci braziliene, 200g - 1312 calorii, 28.6 proteine, 132.8 grasimi, 0 colesterol, 24.6 carbohidrati, 15 fibre, 0 sodiu, 4.6 zahar
Alune de padure, crude, 100g - 600 calorii, 16.7 proteine, 53.3 grasimi, 0 colesterol, 16.7 carbohidrati, 13.3 fibre, 0 sodiu, 3.3 zahar
Fructoza, 100g - 400 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 99 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 0 zahar
Miere, 45g - 137 calorii, 0.1 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 37.1 carbohidrati, 0.1 fibre, 1.8 sodiu, 36.9 zahar
Miez de nuca de cocos, uscat (deshidratat), crema, 30g - 206 calorii, 1.6 proteine, 20.7 grasimi, 0 colesterol, 6.5 carbohidrati, 0 fibre, 11.1 sodiu, 0 zahar
Zahar vanilat, Tesco, 16g - 64 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 15.9 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 0 zahar
--------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL CALORII: 7071 calorii, (mult)199.7 proteine, (mult)414.7 grasimi, 0 colesterol, (mic)741.9 carbohidrati, 150.4 fibre, 28.9 sodiu, (mult)62.8 zahar


Iar la 100 de g:

TOTAL CALORII: 220.1 calorii, 6.24 proteine, 12.96 grasimi, 0 colesterol, 23.2 carbohidrati, 4.7 fibre, 0.9 sodiu, 1.96 zahar

Uite si poze.

Cu mult drag,

Cristina


Ora este GMT +2. Ora este acum 09:04:25.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO