paine montignac
imi cer scuze,nu am stiut unde sa trec reteta,asa ca am postat aici.
eu cumpar de la plafar faina de grau integrala,si purced la munca. 410 gr.faina+1 plic drojdie uscata dr.oetker,se amesteca bine. se adauga 300 ml.apa calda,si 1 lgt.(lingurita sare). le amestec toate cu paletele inelare de la mixer,pun intr-un vas,acopar,las la crescut(in cuptorul neaprins)30.minute. apoi,scot,mai amestec odata aluatul,dau forma rotunda,pun pe hartie de copt intr-o tava rotunda(sau ce aveti), pudrez bine cu faina acopar si mai las 20 minute. bag la cuptorul incins,las cam 40-45 minute,cum va place de prajita. o scot,o ung cu mana cu apa rece,acopar cu o carpa curata,si las la racit. se mananca dimineata,cu lactate slabe si legume. sotu meu,nu mai vrea alta paine,iar pe caldura asta,mor sa o fac. pup fetele curajoase. |
Re: paine montignac
1 ataşament(e)
Citat:
multumesc mult de reteta. azi am facut prima mea painica si a iesit foarte bine dupa parea mea.eu am pus drojdie de bere. Ataşament 5127 |
Re: paine montignac
Citat:
Wow, Luiza, ce bine arata! Poate asa prind si eu curaj sa fac in week-end, ca mi-era teama ca n-o sa-mi creasca.:D Cata drojdie ai pus, un pachetel mic? Mersi!>:D< |
Re: paine montignac
Citat:
buna Sabine, eu am pus 20g de drojdie de bere ca nu aveam drojdie uscata si am amestecato cu un pic de apa calduta si apoi am adaugato la compozitie. pt prima painica sunt foarte multumita. mult succes. pup |
Re: paine montignac
Citat:
|
Cine stie cum se face painea fara mixer sau aparat de facut paine, din faina de secara?
Am incercat reteta lui Jamie de paine cu trei sferturi faina de secara integrala si un sfert de faina de grau tot integrala. Problema e ca taratele din faina integrala fac ca tot aluatul sa fie tare greu si nu prea creste cum mi-as dori eu. Gustul e minunat, pun si sare, seminte de in, mirodenii, putin cimbru, busuioc si uneori usturoi sau ceapa.
Reteta este urmatoarea, poate stie cineva unde gresesc:-/ - 500 gr. faina (eu fapt pun din ochi o jumatate de punga de faina secara de 1 kg si inca o parte de faina de grau considerand ca secara ar fi cam trei sferturi din totalul fainii) sare dupa gust si toate mirodeniile puse de la inceput incorporate in faina - o nuca mica de drojdie cu o lingurita de miere intr-o canuta ii adaug putina apa calda sa o simt la mana putin calduta nu fierbinte, apoi pun drojdia dizolvata intr-un "colt" al castronului cu faina si o incorporez prima - adaug apa la aceeasi temperatura cat cuprinde faina ca sa fie un aluat suficient de moale cat sa-l pot amesteca dar suficient de tare ca sa il simt ferm la mana. Framant aluatul cam 15 minute pana cand i se schimba un pic textura si devine mai elastic - poate trebuie mai mult framantat? - las la dospit 40 de minute in bucataria calda - trebuie sa isi dubleze volumul. - iau aluatul din nou la framantat 1 minut, acum adaug ceapa si usturoi daca vreau, formez painea si o pun in tava pe hartie de copt, fie tava de cozonac fie o cratita daca vreau o paine rotunda si o crestez adanc cu cutitul. Eu aici am probleme ca aluatul devine lipicios si nu pot forma o painica asa cum imi place, ultima oara am udat mainile cu apa si am facut ca aluatul sa nu mi se mai lipeasca de mana asa tare... - las din nou painea la dospit in loc cald 40 de minute, si iar trebuie sa devina dubla. - se pune in cuptorul incalzit si se coace pana cand se rumeneste la suprafata. Si aici e ceva care nu imi place, mi se pare ca miezul ramane indesat, un pic lipicios si nefacut, dar coaja e complet facuta si daca o mai las se arde. Mentionez ca nu o las in cuptor la foc mare, ci la mic, ca sa aiba timp sa se coaca bine. |
Re: Cine stie cum se face painea fara mixer sau aparat de facut paine, din faina de secara?
Am facut niste modificari, plus ca am cantarit niste cantitati, deci:
- 400 de grame de mix de fainuri integrale, din care 100 de grau, si 300 de secara sau 100 grau, 200 secara si 100 orz, amestecate cu un praf de sare si condimente daca vreti ca painea sa aiba gust de busuioc, cimbru sau alte chestii - 20 de grame de drojdie cu o ligurita de miere, amestecate cu putina apa Se face cald in bucatarie, si se incepe treaba: se amesteca bine faina cu sarea si condimentele, se pune intr-o parte drojdia dizolvata cu mierea si se amesteca un pic, apoi se pune restul de apa calda putin mai clada ca temperatura mainii (am constatat ca un aluat mai moale, chiar daca ramane lipicios, creste mai bine asa ca am pus 350 gr. apa la 400 gr. faina - poate e prea mult?), se framanta 15 minute, se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, se aseaza in forma framantandu-se din nou cam 1 minut (eu o pun cu hartie de copt, e mai sigur... si pentru ca e lipicioasa si are o suprafata neregulata mi-am umezit mainile cu apa si am netezit-o si apoi am crestat-o cu cutitul) si se pune din nou la crescut intr-un loc cald. Se pune in cuptorul fierbinte cand volumul s-a dublat iar si se coace pane se rumeneste la foc mediu ceva pareri:-/ |
Re: paine montignac
Ca tine fac si eu paine, numa ca nu pun miere deloc, doar faina, drojdia , sare si apa, eu o framant mult, si o las toata noaptea la crescut..intr ala pozele mele cu mancare si o sa vezi acolo cat a crescut..Si eu las coca mai molicica, tot asa am observat ca creste mai bine:)
N-ti face probleme daca iese mai lipicioasa, si cea din comert e asa, umeda si lipicioasa..La mine nu iese deloc lipicioasa, dar eu ii pun doar faina integrala, poate de aceea:-/ Oricum, daca e buna la gust, e ok, nu-ti face mari probleme pt aspect;)>:D< |
Re: paine montignac
Citat:
o sa-ti caut pozele |
Re: paine montignac
:)) nu masor, pun cam juma de punga de faina, juma de cubulet de drojdie si o lingurita sare..drojdia o topesc in apa calda, si framant tot cu apa calda..in rest fac la fel ca tine, pe hartie pergament..
Din juma de punga de faina imi ies cam 5 painisoare(chifle), eu mananc una la md si al meu restul:)) |
Ora este GMT +2. Ora este acum 13:56:14. |
Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4.
Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.