forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Retete post - panificatie si patiserie (http://forum.slabute.ro/retete-post-panificatie-patiserie/)
-   -   Paine de secara fara grau (http://forum.slabute.ro/retete-post-panificatie-patiserie/paine-secara-fara-grau-9833.html)

CrisetenO 28 iul 2011 15:40:53

Paine de secara fara grau
 
2 ataşament(e)
Salut fetelor,

Colega mea de birou a descoperit de curand ca are o alergie la grau, asa ca nu are voie sa manance nici un tip de paine. Ba mai mult, mirosul de paine o face sa stranute, chiar daca nu a mancat nici o bucatica. De aceea i-am facut, o data cu painea mea de casa cu faina integrala, o paine de secara.

Pentru ca nu citisem nimic despre painea de secara si despre aluaturi de secara, am incercat o reteta mai mult sau mai putin clasica pe care o fac pentru painea obisnuita. Rezultatul? Pai m-am cam incurcat la framantarea aluatului, pentru ca secara face un aluat foarte cleios, spre deosebire de grau. Totusi, cu nitel ulei si cu rabdare, am reusit sa modelez si aluatul si painea, care a avut foarte mare succes. Am vazut ca majoritatea retetelor de paine de secara contin lactate acre, asa ca mi-a parut bine ca am descoperit reteta asta relativ usoara si de post.

Iata reteta:

800 g faina de secara
5-6 lg ulei, dupa nevoie
2 lgt. sare
1 pachet drojdie proaspata (42 g) Dr. Oetker
1 lgt. zahar
seminte de floarea soarelui, dupa nevoie
400 ml + 7-8 lg. apa calduta
faina de secare pentru suprafata de lucru

Pregatire:

Am pregatit o forma de paine de 1 kg cu hartie de copt. Am incalzit bucataria bine dand drumul la uscatorul de rufe (ca era cam recisor in casa, si nu am caldura pana in octombrie),

Am cernut faina intr-un lighean mai mare. Am facut o gropita la mijloc. Am pus drojdia intr-o cana, am faramitat-o cu o lingurita, amestecand cu zaharul, am adaugat 7-8 lg. apa calduta. Am pus deoparte drojdia pana a facut spuma ca de cappuccino.

Intre timp am pus castronul cu faina pe masa, am amestecat faina cu sarea, si am deschis o sticla cu ulei de masline langa mine. Am adus niste hartie de bucatarie, si apoi, cand s-a facut drojdia, am adaugat-o, apoi am pus si restul de apa. Am amestecat la suprafata cu o lingura, apoi am apucat ligheanul zdravan cu mana stanga, iar cu dreapta am inceput sa amestec si sa framant.

Aluatul e foarte, foarte lipicios, si e greu de modelat si de apucat. Cand devine prea lipicios trebuie pus putin ulei in palma si ne apucam din nou. Trebuie framantat foarte bine aluatul, adaugand ulei cand e nevoie. Dar nu punem prea mult pentru ca sa nu stricam gustul painii. Cand incepem sa prindem febra musculara, ne lasam de framantat, acoperim si impachetam bine-bine aluatul si il punem ca caldura la crescut. Eu l-am lasat in jur de o ora, si si-a dublat frumos volumul.

Cand e totul gata, turnam aluatul pe suprafata de lucru si intindem aluatul cu sucitorul, de la mijloc, pana rezulta o foaie destul de grosuta de aluat. Punem semintele de floarea soarelui si rulam aluatul intr-un sul, pe care il punem in forma. Facem cateva crestaturi deasupra, impachetam si punem aluatul la caldurica inca vreo 35-45 de minute. Intre timp dam drumul la cuptor.

Eu am pus cuptorul la 180 de grade, cum am zis. Daca vreti crusta mai tare, dati la 225 initial si apoi, dupa 10 minute, reduceti la 180. Am tinut painea la cuptor cam 1 ceas la 180 de grade si am facut testul cu scobitoarea.

Vedeti rezultatul si in poze. Iata si caloriile.

Faina de secara, 800g - 2832 calorii, 75.2 proteine, 14.4 grasimi, 0 colesterol, 620 carbohidrati, 116.8 fibre, 24 sodiu, 8 zaharuri
Ulei de masline extra virgin Bio, 78.4ml - 647 calorii, 0.1 proteine, 71.8 grasimi, - colesterol, 0.1 carbohidrati, - fibre, - sodiu, - zaharuri
Seminte de floarea soarelui, 20g - 114 calorii, 4.6 proteine, 9.9 grasimi, 0 colesterol, 3.8 carbohidrati, 2.1 fibre, 0 sodiu, 0.5 zaharuri
Drojdie, proaspata, 42g - 45 calorii, 3.5 proteine, 0.8 grasimi, 0 colesterol, 7.6 carbohidrati, 3.4 fibre, 12.6 sodiu, 0 zaharuri
Zahar, 9g - 35 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 9 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 9 zaharuri
--------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL CALORII: 3673 calorii, (mult)83.4 proteine, (mic)96.9 grasimi, 0 colesterol, (mult)640.5 carbohidrati, 122.3 fibre, 36.6 sodiu, 17.5 zahar

A iesit o paine de vreun kg.

Cu mult drag,
Cristina


Ora este GMT +2. Ora este acum 21:14:14.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO