Prajitura cu visine de post
Dragele mele,
Reteta asta am primit-o de la o mamica (nu a mea, dar mi-e tot foarte draga) si am adaptat-o un pic pentru gustul meu. Va pun si originalul si reteta mea, sa puteti alege dupa dorinta. Ingrediente (forma rotunda, 26 cm diametru): 250 g faina 100 g migdale macinate 125 g zahar 1/2 lingurita scortisoara 225 g margarina (daca nu e post se pune unt) 1 borcan visine in compot. Preparare: Pregatiti forma. Se amesteca toate ingredientele mai putin ciresele. Se pune cuptorul la 175 de grade. In forma pregatita se intinde cam 1/2 din aluat cu mana. Se arunca (sau se aranjeaza) visinele si se intinde restul aluatului deasupra. Se coace la cuptor cam 45 minute. Prelucrarea mea: Ingrediente (tot pentru forma rotunda cu diam. 26 cm): 150 g faina integrala 50 g tarate de grau 75 g migdale/nuci macinate (eu pun jumi-juma si le prajesc fara ulei in cuptor inainte) 25 g cacao 100 g fructoza esenta de vanilie, esenta de migdale coaja de la 1 lamaie, coaja de la 1 portocala. 1 praf de sare 1/2 lgt. scortisoara 125 g margarina (cand nu e post, unt) -- eu pun margarina/unt light apa cu putina zeama de lamaie (daca mai trebuie) 1 lgt. praf de copt (1/2 pachetel) 1 borcan visine in compot (370 g) sau 400 g fructe de padure inghetate. Pregatire: Pregatiti forma. Se pune cuptorul la 175 grade. Se amesteca intr-un castron margarina -- la temperatura camerei -- si fructoza. Se adauga coaja de lamaie si de portocala si esentele de vanilie si de migdale (ochiometric si dupa placul fiecaruia). Aparte, in alt castron: dati prin sita faina, adaugati taratele, migdalele, dati prin sita cacaoa si praful de copt, adaugati scortisoara deasupra. Amestecati toate "prafurile" bine de tot. Puneti la scurs visinele (trebuie scurse foarte bine); fructele de padure daca sunt inghetate pot fi puse la microunde sa se dezghete repede, apoi trebuie puse la scurs. Se amesteca prafurile cu amestecul de margarina. Daca mai e nevoie de umiditate se adauga apa cu putina zeama de lamaie (cam 1 lg de zeama de lamaie la o cana -- 250 ml -- de apa) si se amesteca repede (lamaia e acra si initiaza reactia cu praful de copt). Trebuie sa iasa un aluat nu prea tare si nu prea moale, putin sfaramicios. Se netezeste in tava cam 3/4 din aluat, se adauga visinele si se adauga si restul de aluat, totul destul de repejor. Se pune la cuptor si se scoate cand iese testul cu scobitoarea. Mie mi-a luat 40 min. Cu mult drag, Cristina Valori nutritionale: Reteta originala Faina alba de grau, 250g - 910 calorii, 25.8 proteine, 2.5 grasimi, 0 colesterol, 190.8 carbohidrati, 6.8 fibre, 5 sodiu, 0.8 zahar Migdale, 100g - 575 calorii, 21.2 proteine, 49.4 grasimi, 0 colesterol, 21.7 carbohidrati, 12.2 fibre, 1 sodiu, 3.9 zahar Zahar, 125g - 484 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 125 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 124.9 zahar Scortisoara, 1g - 3 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 0.8 carbohidrati, 0.5 fibre, 0.3 sodiu, 0 zahar Margarina, 225g - 1618 calorii, 0 proteine, 181.1 grasimi, 0 colesterol, 2 carbohidrati, 0 fibre, 2121.8 sodiu, 0 zahar Compot de visine in sirop slab indulcit, Raureni, 370g - 311 calorii, 1.9 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 77.3 carbohidrati, 3.3 fibre, 6.3 sodiu, 74 zahar -------------------------------------------------------------------------------------- TOTAL CALORII: 3901 calorii, 48.9 proteine, 233 grasimi, 0 colesterol, 417.6 carbohidrati, 22.8 fibre, 2134.4 sodiu, 203.6 zahar In general se zice ca dintr-o forma de 26 cm scoti 12 felii. Eu de obicei scot 14. Pentru 14 felii, avem: TOTAL PE PORTIE!!!: 278.6 calorii, 3.5 proteine, 16.6 grasimi, 0 colesterol, 29.8 carbohidrati, 1.63 fibre, 152.5 sodiu, 14.5 zahar Valori nutritionale: Reteta modificata: Fructoza, 100g - 400 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 99 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 0 zahar Tarate de grau, 50g - 124 calorii, 7.8 proteine, 2.2 grasimi, 0 colesterol, 32.3 carbohidrati, 21.4 fibre, 1 sodiu, 0.4 zahar Margarina Light, Becel, 125g - 400 calorii, 1.4 proteine, 43.8 grasimi, 0 colesterol, 0 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 0 zahar Cacao, 25g - 58 calorii, 4.9 proteine, 3.4 grasimi, 0 colesterol, 13.6 carbohidrati, 8.3 fibre, 5.3 sodiu, 0.5 zahar Nuci, 35g - 229 calorii, 5.3 proteine, 22.8 grasimi, 0 colesterol, 4.8 carbohidrati, 2.3 fibre, 0 sodiu, 0.9 zahar Compot de visine in sirop slab indulcit, Raureni, 370g - 311 calorii, 1.9 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 77.3 carbohidrati, 3.3 fibre, 6.3 sodiu, 74 zahar Scortisoara, 1g - 3 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 0.8 carbohidrati, 0.5 fibre, 0.3 sodiu, 0 zahar Migdale, 40g - 230 calorii, 8.5 proteine, 19.8 grasimi, 0 colesterol, 8.7 carbohidrati, 4.9 fibre, 0.4 sodiu, 1.6 zahar Faina alba de grau, 150g - 546 calorii, 15.5 proteine, 1.5 grasimi, 0 colesterol, 114.5 carbohidrati, 4.1 fibre, 3 sodiu, 0.5 zahar Praf de copt, scazut in sodiu, 5g - 5 calorii, 0 proteine, 0 grasimi, 0 colesterol, 2.3 carbohidrati, 0.1 fibre, 0 sodiu, 0 zahar -------------------------------------------------------------------------------------- TOTAL CALORII: 2306 calorii, 45.3 proteine, 93.5 grasimi, 0 colesterol, 253.2 carbohidrati, 44.4 fibre, 16.3 sodiu, 77.9 zahar In general se zice ca dintr-o forma de 26 cm scoti 12 felii. Eu de obicei scot 14. Pentru 14 felii, avem: TOTAL PE PORTIE!!!: 164.7 calorii, 3.24 proteine, 6.68 grasimi, 0 colesterol, 18.1 carbohidrati, 3.17 fibre, 1.2 sodiu, 5.6 zahar |
Re: Prajitura cu visine de post
Am gresit cu faina: trebuia sa fie integrala. Asta micsoreaza foarte, foarte putin valoarea energetica, si mareste valoarea de la fibre. Deci puteti lua valoarea de mai sus drept o limita superioara.
Pupici, Cristina |
Re: Prajitura cu visine de post
Citat:
|
Ora este GMT +2. Ora este acum 08:53:04. |
Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4.
Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.