View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 13 mar 2010, 16:36:32
OitaVesela's Avatar
OitaVesela OitaVesela este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 17 feb 2010
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 36
Dieta: 1600 kcal + sport
Date: 160cm, 45kg
Mesaje: 3.092
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) o data intr-un mesaj
Implicit Un nou mod de a privi obezitatea

Citind o revista de stiinta, am dat de acest articol, l-am tradus si l-am pus aici in speranta ca ne va ajuta sa ne intelegem mai mult organismul.

Piese din puzzle-ul obezitatii incep sa se uneasca pentru a pune rolul grasimii
intr-o noua lumina


Dupa cum se stie prea bine, consumul de prea multe alimente si arderea a prea putine calorii sunt cauza supraponderabilitatii sau a obezitatii. Acum, insa, o schimbare remarcabila de perspectiva a intervenit de la descoperirea faptului ca obezitatea defapt da oamenilor o protectie temporara fata de efectele negative ale grasimii.

Ideea provine de la re-examinarea presupunerii comune ca grasimea in sine conduce la dezvoltarea sindromului metabolic, care cauzeaza atatea daune. Sindromul vine cu un amestec de efecte ce ameninta viata, boli cardiovasculare si diabetul de tip II, ca fiind printre cele mai grave.
Defapt, acum se pare ca grasimea corporala poate fi o bariera catre dezvoltarea acestui sindrom. Adevaratele daune sunt cauzate de efectul inflamator al nivelului ridicat de grasime in circuitul sanguin si ironic, celulele adipoase sunt cele care ne protejeaza, luand rolul de colectori de toxine, incapsuland adevaratele pericole ale dietei moderne.
Problema este ca aceasta protectie nu dureaza prea mult, doar pana cand pur si simplu nu mai este loc in celulele adipoase. Atunci incep sa se dezintegreze, ducand la eliberarea toxinelor in sange si cauzand un raspuns inflamator care duce la diverse forme de amenintare pentru tesuturile corpului. Astfel. fiecare calorie in exces duce oamenii mai aproape catre sindromul metabolic.
Asadar ce putem face pentru a opri supra abundenta de grasimi care cauzeaza sindromul? Desigur nu exista substitut pentru o dieta sanatoasa si miscare, dar masurile care sa le incurajeze sunt putine. La fel ca si in cazul tutunului si alcoolului, o taxa pe calorii - stabilirea preturilor pentru alimente in functie de continutul lor energetic - incepe sa fie vazuta ca o alta metoda de a schimba comportamentul populatiei, facand obezitatea prea scumpa.
Noile cercetari pot sugera si noi tratamente pentru a combate sindromul metabolic, cum ar fi medicamentele anti-inflamatorii. Un candidat promitator este salsalatul, un medicament pentru artrita inrudit cu aspirina si se afla in teste clinice.
Ce poate fi de mai mare ajutor insa este o simpla recunosatere a faptului ca alimentele grase sau dulci sunt mult mai toxice in mod direct decat am presupus. In mod ideal, oamenii ar trebui mai bine informati despre efectele nocive a ceea ce mananca.
Exista o consolare in faptul ca grasimea corporala te protejeaza cand consumi un burger in plus sau o bautura indulcita, dar acum stim pericolele de a ne impinge celulele adipoase dincolo de limitele lor naturale.


Mancarea, nu grasimile, constituie adevaratul criminal

Obezitatea si bolile merg mana in mana, dar grasimea corporala in sine ar putea avea un rol protector


Obezitatea omoara, toata lumea stie asta. Dar este posibil sa fi privit problema in modul gresit? Se pare ca ingrasatul este mai degraba o parte a sistemului de autoaparare a organismului impotriva celor mai rele efecte ale mancatului nesanatos decat cauza directa a acestuia.
Acest fapt curios vine in acelasi timp cu numeroase studii care distanteaza obezitatea in sine de mai multe boli de care a fost invinuita, incluzand boli ale inimii si diabetul.
In schimb, aceste studii acuza excesul de grasimi din circuitul sanguin, fie cand celulele adipoase ale obezilor devin supraincarcate sau cand oameni firavi care nu pot stoca prea multa grasime mananca prea mult. Aceste situatii par sa aiba un rol distructiv, provocand un raspuns imun din partea organismului.Nimic din toate acestea nu schimba faptul ca prea multa mancare bogata caloric si prea putina miscare ne face
rau. Dar privind obezitatea mai degraba ca pe un simptom al unei diete nesanatoase decat ca o cauza directa a bolilor si chiar a mortii, plus o apreciere mai buna a reactiei sistemului imunitar fata de grasime ar trebui sa schimbe radical intelegerea asupra ceea
ce devine una dintre cele mai mari pericole pentru societatea moderna.

Descoperirile sugereaza si noi metode de tratare a diabetului, bolilor cardiace si alte conditii medicale legate de dieta.In ultimii ani, majoritatea tarilor bogate si unele tari mai sarace au experimentat o crestere masiva in ceea ce se numeste "sindromul metabolic", ale carui simptome pot include rezistenta fata de insulina, colesterol mare in
circuitul sanguin si un risc crescut de diabet, boli cardiace si atacuri de cord.
Faptul ca acest sindrom merge mana in mana cu obezitatea este bine cunoscut, dar cum exact aceste conditii sunt legate nu este clar.
Intr-o incercare de a determina efectele obezitatii in sine, cercetatori in domeniul diabetului au revazut mai multe studii recente ale rolului celulelor adipoase in oameni si soareci. Mai exact, au analizat soarta oamenilor cu o boala genetica din cauza careia nu pot produce celule adipoase si soareci modificati genetic sa aiba rezerve scazute de astfel de celule si hraniti astfel incat ar face soarecii normali obezi. Au descoperit ca in ciuda lipsei obezitatii, in ambele cazuri tind sa dezvolte sindromul metabolic la o varsta
mult mai frageda decat cei supraponderali si suprahraniti. Acest fapt i-a facut sa concluzioneze ca obezitatea protejeaza organismul de efectele mancatului in exces, furnizandu-i un loc sigur de depunere a grasimilor si zaharurilor, care in exces sunt toxice pentru multe tesuturi ale corpului uman.
Numai cand celulele adipoase sunt suprasaturate incep problemele sindromului metabolic. Adipocitele "satule" incep sa moara si sa isi verse continutul in circuitul sanguin, incluzand acizi grasi saturati cum ar fi acidul palmitic. Aceste grasimi se
acumuleaza apoi in tesuturi cum ar fi ficatul, pancreasul si inima.
Un cercetator in domeniul diabetului si obezitatii, Gokhan Hotamisligil de la Harvard, care nu a fost inclus in acest studiu declara : " Teoria este cu siguranta plauzibila. Cand celulele adipoase se sparg e ca si cum ar fi lovit un tanc petrolier. Isi descarca incarcatura toxica aproape ca deversarile petroliere".
De asemenea se potriveste cu ceea ce stim despre legatura dintre varsta si obezitate. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca grasimile incapsulate in adipocite se elibereaza pe masura ce inaintam in varsta si aceasta poate explica de ce oamenii mai in varsta care
sunt obezi sunt predispusi la un risc mai mare de dezvoltare a sindromului metabolic.
Mutand vina de la grasimi la mancare, aceasta ipoteaza ajuta si la explicarea faptului de ce nu toti supraponderalii dezvolta sindromul metabolic si unii oameni mai slabi da.
Oamenii de stiinta care au participat la acest proiect subliniaza ca cea mai buna
metoda de a preveni sindromul metabolic este sa mancam mai putin si sa facem mai
mult sport. Medicamentatia bazata pe o mai buna intelegere a rolului sistemului imunitar in problemele legate de grasime ar trebui folosita numai ca ultima solutie.

CAT DE PERICULOASE SUNT CELE MAI RELE MANCARURI?

Faptul ca alimentele cu continut mare de grasimi, nu grasimea corporala in sine, prezinta riscul cel mai mare devine din ce in ce mai clar. Dar cat de mult rau provoaca "vinovatii" si cum reducem consumarea lor?Ingerarea de mancaruri grase este
recunoscuta ca factor de risc in ceea ce priveste diabetul si bolile de inima. Dar
consumul de bauturi dulci este la fel de daunator. Asta pentru ca insulina transforma orice exces de zahar in grasimi numite trigliceride, care ajung in celulele adipoase.
In perioada 1990 -2000,in SUA, bauturile dulci au contribuit la 130 000 noi cazuri
de diabet, 64 000 cazuri de boli cardiovasculare si 6000 de morti.
OitaVesela, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1807 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1290 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat