View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 17 iul 2010, 08:59:07
oanamagdalena's Avatar
oanamagdalena oanamagdalena este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cunoscătorSlăbuţa cunoscător
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 06 apr 2010
Locaţie: Braila, Romania
Vârsta: 54
Dieta: Montignac
Date: 149cm, 48.9kg
Mesaje: 3.626
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 16 ori in 14 mesaje
Smile Rezumat dieta Michel Montignac

REGULILE
  • Nu sari niciodata peste o masa, in mod special pranzul.
  • Mananca pana te saturi, si adu-ti aminte ca nu este necesar sa numeri caloriile. Pur si simplu urmeaza principiile de baza si mananca trei mese echilibrate pe zi la intervale regulate.
  • Sunt doua optiuni pentru micul dejun.
Optiunea 1, micul dejun glucidic, care poate include paine integrala, dar care nu trebuie sa contina grasimi saturate.
Optiunea 2, micul dejun protidic, care exclude carbohidratii. Deoarece aceasta masa este bogata in grasimi saturate, vei putea lua acest tip de mic dejun doar de doua ori pe saptamana.


  • Sunt doua tipuri de pranz sau cina.
Optiunea 1, masa protidica, care consta din proteine si carbohidrati cu IG de 35 si mai mic.
Optiunea 2, masa cu glucide cu continut ridicat de fibre (high-fiber carbohydrate meal) continand glucide cu IG pana la 50, dar aceasta masa nu trebuie sa contina grasimi saturate de loc.


  • Serveste pana la 4 (patru ) mese glucidice cu continut mare de fibre pe saptamana. Mesele pot contine carbohidrati cu IG pana la 50, dar vor trebuie sa fie sarace in grasimi saturate .
  • Masa de pranz si cina sunt foarte asemanatoare, dar cina va trebui sa fie mai usoara decat pranzul. Aceasta inseamna ca cina va contine mai putine grasimi si carne, si legume cu IG mai mic.
  • Elimina zaharul sub orice forma. Aceasta include nu numai sursele evidente de zahar, cum ar fi deserturile, dar si glucidele cu IG mare, si bauturile, supele,gemurile si condimente care pot contine zaharuri ascunse.
  • Evita bauturile cofeinizate, intrucat cofeina stimuleaza pancreasul sa secrete insulina. Evita cafeaua, bauturile acidulate si ceaiul negru tare, si bea in schimb ceaiuri usoare si de plante, cafea decofeinizata sau Arabica, si apa .
  • Limiteaza consumul de alcool si nu bea niciodata alcool pe stomacul gol. Cam un pahar de 100 gr vin (3,5 fl oz ) sau 100 gr bere pot fi servite la pranz sau cina, cu conditia de a fi servit inainte o gustare protidica (protein-fat snack) sau ceva din masa ta inainte de a lua prima inghititura.
  • Evita sa mananci grasimi saturate cu carbohidrati (glucide) cu IG mai mare de 35. Poti avea o cantitate mica de grasimi polinesaturate care se regasesc in peste gras cum ar fi somonul .Grasimea de peste nu te ingrasa!.


CUM FUNCTIONEAZA DIETA
Aceasta nu este o dieta in sensul traditional al cuvantului, intrucat nu restrictioneaza cantitatea de mancare .Aceasta dieta este un mod echilibrat de a manca, bazat pe buna alegere a alimentelor. Urmand regulile dietei si alegand alimentele cu intelepciune, iti vei revitaliza metabolismul si vei alunga permanent grasimea nedorita.

PRINCIPIILE DUPA CARE SA TE GHIDEZI:
Sunt doua principii importante de care sa tii cont daca urmezi aceasta dieta.
  1. Primul cere sa uiti complet de numararea caloriilor. Continutul caloric al alimentelor nu este important pentru cei care doresc sa slabeasca.
  2. Al doilea principiu dupa care sa te ghidezi, este ca trebuie sa alegi alimentele dupa potentialul lor metabolic. Cu alte cuvinte, alege glucidele in functie de cantitatea de energie (sau glucoza) care va fi absorbita de organism, asa cum este exprimata de indicele lor glicemic.
  • MIC DEJUN DE TIP MONTIGNAC
OPTIUNEA 1.Mic dejun glucidicEste tipul de mic dejun pe care il veti lua cel mai des, cel putin de 5 ori pe saptamana. Micul dejun de mai jos este un mic dejun glucidic echilibrat, care include paine prajita din faina integrala, cu gem fara zahar, iaurt natural slab cu fructe berry (capsuni,mure,zmeura…) Si o ceasca de cafea decofeinizata.Pentru un altfel de mic dejun, incearca sa combini urmatoarele:Pentru elemental glucidic, incearca sa alegi intre urmatoarele:- paine de secara- paine facuta cu faina organica nerafinata- prajituri din orez fara zahar- cereale integrale fara zaharPentru elemental proteic, incearca sa alegi intre urmatoarele:-branza cremoasa fara grasime-branza fara grasime-branzica de casa fara grasime-iaurt natural fara grasime-lapte 0%Pentru baut, alege intre urmatoarele:-cafea decofeinizata-cafea Arabica pura-ceaiuri de plante sau fructeIn plus, se mai pot consuma:-gem, jeleu fara zahar-fructe cu IG sub 35-fructoza sau indulcitor artificial
OPTIUNEA 2.Mic dejun protidic Optiunea 2 este un bun mic dejun atunci cand nu ai la dispozitie glucide bune, cum ar fi cereale integrale ; contine proteine si grasimi saturate, si exclude carbohidrati cu IG >35. Aceasta pentru ca carbohidratii stimuleaza pancreasul sa produca insulina, care va determina depunerea grasimii din mancare (ingrasare). Datorita continutului mare in grasimi saturate, acest mic dejun nu se va practica mai mult de 2 ori pe saptamana.Pentru elementul protinic alege intre urmatoarele:- oua, si stilul (eggs and style)- peste, inclusiv somon afumat- carne, cum ar fi sunca - pasare, cum ar fi curcan, sau puiPentru elementul grasime, alege intre urmatoarele:- sunca- branza- carnatiPentru a bea, alege dintre:-cafea decofeinizata-cafea Arabica pura-ceai de plante sau fructe
  • PRANZ DE TIP MONTIGNACSunt doua optiuni flexibile, din care sa alegi. Optiunea 1 este o masa proteino-lipidica, care ar trebui sa fie pranzul standard. Optiunea 2 este masa glucidica cu un continut ridicat de fibre, compusa din glucide cu IG mic sau mediu, cu continut ridicat de fibre, cu un IG pana la 50. Aceasta a doua optiune ar trebuie sa fie limitata la de 3 pana la 4 ori pe saptamana, si nu va fi niciodata servita cu grasimi saturate.
  1. Optiunea 1 -Pranz lipidicPranzul poate consta din rosii la gratar si zucchini (dovlecei) care sunt gludice cu IG mic, si pasare slaba la gratar cu masline negre, care satisface necesarul de proteine si gasimi. Simte-te liber sa alegi dintre alimentele de mai jos, pentru a crea masa ta proteinica ideala. Adu-ti aminte, poti pregati aceste mese cu grasime, daca vrei.Pentru glucidele tale cu IG sub 35 , pentru elemental glucidic, allege intre urmatoarele: - legume cu IG mic, cum ar fi broccoli, ardei si spanac - leguminoase si cereale cu IG mic, cum ar fi linte, quinoa si orez salbatic Pentru elementul proteic, alege intre urmatoarele:-carne-peste-pasare-oua-produse din soia cum ar fi tofu.Pentru baut, poti allege una din urmatoarele:-apa plata sau gazoasa- un pahar cu vin sau sampanie (100 grame)-100 gr bere
  2. Optiunea 2 -Pranz glucidic- Un bun exemplu de pranz cu glucide cu continut ridicat de carbohidrati (glucide) include spaghete din grau integral (servite reci) cu ierburi si legume, servite ca o salata, alaturi. Poti alege din selectia de alimente de mai jos, pentru masa ta glucidica ideala. Aceasta masa va fi pregatita cu foarte putina grasime; evita total grasimile saturate .Pentru elemental glucidic cu IG sub 35 poti alege:- legume cu IG mic cum ar fi broccoli, ardei, si spanac- leguminoase si cereale, cum ar fi linte, quinoa, si orez salbatic.Pentru glucide cu procent mare de fibre, alege dintre urmatoarele:-spaghete integrale (preferabil a fi servite rece, ceea ce reduce valoarea IG-ului lor)-legume cum ar fi naut, fasole uscata si naut-cereale cum ar fi orez brun si orez nerafinat basmati.Pentru baut, poti alege intre urmatoarele:-apa plata sau gazoasa-un pahar 100 gr vin,samplanie sau bere
  • CINA DE TIP MONTIGNACCina este aproape identica cu pranzul, metoda oferind doua optiuni:o masa lipido-proteica si o masa glucidica cu inalt continut de fibre. Sunt cam acealeasi indicatii ca si cele date pentru pranz, unica diferenta ar consta in faptul ca cina trebuie sa fie mai usoara decat pranzul. Cu alte cuvinte, amandoua optiunile ar trebui sa aiba legume cu IG mai mic, si mai putina grasime decat portia de la pranz.Un sfat: Daca ai mancat la pranz o masa glucidica cu un continut ridicat de fibre, atunci cel mai bine ar fi sa balansezi cu o masa lipidica la cina.
  • SFATURI PENTRU GATIT (COOKING TIPS)- Foloseste glucide cu IG mic la gatit, intrucat acestea previn ingrasare. Un bun exemplu ar fi legumele ca broccoli, varza, spanacul si dovleceii; leguminoasele cum ar fi lintea si nautul; cereale nerafinate si fructe cu IG mic.- Elimina glucidele cu IG mare cand pregatesti mancarurile, inclusiv zaharul,pesmetul, faina alba, cartofi albi, orez alb, paste albe cum ar fi ravioli, tortellini- Foloseste grasimi bune la gatit de cate ori e posibil, cum ar fi ulei de masline, ulei de floarea soarelui, grasime de gasca/rata, ulei de seminte de dovleac.- Elimina grasimile rele la gatit de cate ori e posibil, cum ar fi untul, uleiul de cocos,uleiul de palmier, margarina, grasimea de vita/porc- Evita pesmetul si faina la gatit. Desi orice tip de branza este acceptabila, parmezanul poate fi un bun inlocuitor pentru pesmet. Pentru sosuri, inlocuieste faina albe cu ciuperci piure, sau faina din linte, naut sau soia.- Adaoga aroma mancarurilor adaogandu-le vin rosu sau alb. Aceasta nu va cauza un raspuns insulinic important si nu va cauza deci ingrasarea.- Nu folosi niciodata faina, unt (!!!!)sau zahar cand faci deserturile. In schimb, foloseste fructe fara zahar, oua, ciocolata >70% cacao, fructoza si "faina" de migdale sau alune.

Ultima dată editat de Slabuta; 19 iul 2010 at 09:12:15.
Răspuns cu citat
Urmatorii 2 membri au apreciat mesajul lui oanamagdalena:
carinax (21 ian 2014), maryg (10 sep 2013)