Dieta Mediteraneana – generalitati
Este deja bine cunoscut faptul ca
dieta mediteraneana este una dintre cele mai sanatoase
diete, care te va ajuta atat in lupta cu kilogramele cat si in lupta cu anii/imbatranirea.
Locuitorii din zona mediteraneana mananca foarte multe fructe si legume proaspete, peste, fructe de mare, ulei de masline, leguminoase, paste integrale, nuci si seminte.
Dieta mediteraneana exclude din alimentatia zilnica conservele, semipreparatele, fast-food-ul, snacks-urile.
Mancarurile conforme cu principiile dietei mediteraneene se prepara extrem de usor si rapid; sunt gustoase si in acelasi timp sanatoase.
Dieta Mediteraneana – principii de baza
1. Se consuma cat mai des posibil alimente sanatoase si proaspete
In aceasta categorie sunt de mentionat urmatoarele alimente: fructele si legumele, iaurturile naturale (fara zahar adaugat), verdeturile, cerealele integrale, nucile si semintele, vinul rosu. Nu se admit alimente crescute in conditii nesanatoase, cu pesticide sau alte chimicate.
2. Grasimi sanatoase
Dieta Mediteraneana recomanda consumul de
grasimi sanatoase. Aici sunt de mentionat grasimile mononesaturate, continute in
ulei de masline, nuci si avocado si acizii grasi polinesaturati
Omega 3, continuti in peste (ton, sardine,
somon, etc).
3. Controlul portiilor
Se mananca des si cu portii mici. Mancarea trebuie sa fie de cea mai inalta calitate. Decat sa mananci mult si nesanatos, alege sa ai portii mai mici si mai dese de mancare sanatoasa.
4. Vinul rosu
Locuitorii din zona mediteraneana consuma in jur de 2 pahare de vin rosu la masa de cina. Vinul rosu este foarte bun pentru sanatatea inimii, fiind bogat in antioxidanti naturali care mentin o circulatie sanguina buna si impiedica formarea de cheaguri.
5. Fructele – desert
Fructele in
Dieta Mediteraneana inlocuiesc deserturile, cum ar fi: prajiturile cu crema, torturi, bomboane, etc.
Fructele proaspete si crescute in conditii ecologice sunt o sursa de naturala de fibre, minerale si
sanatate.
6. Mancaruri fara preparare termica indelungata
Dieta Mediteraneana recomanda mancaruri preparate rapid si usor, cu un timp cat mai mic de gatire.
Pastele sunt fierte al-dente (5-7 minute).
Legumele se pregatesc la abur.
Pestele sau carnea nu se prajesc, ci se fac la cuptor.