View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 20 oct 2009, 20:21:21
Laura's Avatar
Laura Laura este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cunoscătorSlăbuţa cunoscător
Merite:
 
Data înregistrării: 14 aug 2009
Locaţie: Cluj, Romania
Vârsta: 36
Dieta: 1700 calorii
Date: 168cm, 59.9kg
Mesaje: 3.843
Aprecieri acordate: 2.890
Am fost apreciat(a) de 1.927 ori in 960 mesaje
Implicit Curiozitati despre corpul uman....

Când te naşti, creierul tău cântăreşte puţin sub jumătate de kilogram. Până la vârsta de 6 ani, acesta ajunge să cântărească aproximativ 1 kilogram şi 400 de grame. De ce se întâmplă acest lucru? Învăţând să ne ridicăm, să mergem, să vorbim, etc. forţăm creierul să dezvolte o reţea de conexiuni - una care cântăreşte aproape 1 kilogram.

Deşi creierul cântăreşte doar 2% din greutatea corpului, acesta foloseşte 20% din cantitatea de oxigen necesară întregului corp şi între 20% şi 30% din energie.

Creierul uman este alcatuit din două emisfere: emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului, iar cea stângă controlează partea dreaptă a corpului.

Creierul uman este plin de celule nervoase, dar nu are receptori de durere. Doctorii pot opera pe creier un om care este conştient şi acesta nu va simţi!

Creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, fiecare celulă nervoasă având între 1,000 şi 10,000 de conexiuni către alte celule.

Globulele roşii se găsesc în număr impresionant, aproximativ 5 milioane într-un mililitru cub de sânge. Ele conţin globulină, săruri de potasiu şi fosfaţi. Analizele spectrale au arătat prezenţa fierului (1g la 200g de hemoglobină).
Sucul de sfeclă roşie are un rol deosebit în refacerea globulelor roşii ale sângelui.

Pentru a putea vorbi ne contractam 72 de muschi diferiti.

Lungimea tălpii (de la vârful degetelor la călcâi) e egală cu lungimea antebraţului (de la încheietură la cot)

Ce temperatură maximă a mediului poate suporta corpul uman?
S-au efectuat experienţe pentru determinarea temperaturii maxime pe care o poate suporta organismul uman. S-a constatat că, la încălzirea treptată în aer uscat, organismul nostru poate suporta nu numai temperatura de fierbere a apei (100°C), dar uneori chiar o temperatură mai înaltă, de până la 160°C, după cum au demonstrat doi fizicieni englezi, care în vederea acestei experienţe au petrecut ore întregi în cuptorul încălzit al unei brutării. Cu privire la aceasta, Tyndall spune: "Poţi fierbe ouă şi frige o friptură în aerul unui încăperi în care oamenii ramân fără niciun fel de pericol pentru ei".

Cum se explică această rezistenţă? Prin aceea că, de fapt, organismul nostru nu primeşte această temperatură, ci păstrează o temperatură apropiată de cea normală. El luptă împotriva încălzirii printr-o transpiraţie abundentă; evaporarea transpiraţiei absoarbe o cantitate mare de caldură din stratul de aer care vine în contact direct cu pielea şi astfel îi reduce mult din temperatură. Singurele condiţii necesare sunt: 1) corpul să nu vină în contact direct cu sursa de căldură şi 2) aerul să fie uscat.

Cine a vizitat Asia mijlocie a observat cât de relativ uşor este suportată acolo o căldură de 37°C şi chiar mai înaltă. La Petersburg, Rusia, o căldură de 24°C se suportă mai greu. Cauza este umiditatea aerului, în timp ce în Asia mijlocie aerul este uscat, ploile constituind un fenomen foarte rar.

50% din greutatea corpului unui adult reprezintă apa. Creierul este rezervorul de apă cel mai concentrat, apa reprezentând 85% din greutatea acestuia.
Dacă eşti deshidratat, sângele tău devine mai dens, iar corpul tău este nevoit să lucreze mult mai intens pentru a-l determina să circule.

Deshidratarea afecteaza puternic performantele creierului. Atunci cand o persoana este deshidratata, atentia si concentrarea sa pot descreste cu 13%, iar memoria de scurta durata cu 7%.

In 1500 d.H., un fermier de origine elvetiana, Jacques Nufer, de profesie castrator de porci, realizeaza prima operatie de cezariana, asupra sotiei sale. Pentru ca sotia sa nu putea naste in conditii normale, de teama sa nu piarda si copilul si mama, Jacques a deschis cu un cutit abdomenul acesteia si uterul, reusind sa scoata copilul fara sa-l raneasca. Apoi a cusut rana iar sotia sa s-a vindecat complet, avand apoi in timp inca 5 nasteri, toate pe cale naturala.

Chirurgul Christiaan Barnard a facut primul transplant de inima, de la om la om, incheiat cu succes, in anul 1967, asistat si de unul din fratii sai, Marius Barnard. Unul din cei 4 frati ai sai, Abraham, murise in urma unei probleme cu inima, la varsta de 5 ani.

In 1950 (1953?), se efectueaza primul transplant documentat de rinichi, in Statele Unite.

Ai nevoie de 17 muschi pentru a zambi :-) si 43 pentru a te incrunta :-(

Cercetarile facute de Martin Lindstrom si prezentate in BrandChild arata ca in situatii complexe copii se descurca mai bine decat adultii: ei pot efectua 5.4 activitati simultan - urmaresc TV-ul, se joaca, vorbesc, pot scrie si pot manca in acelasi timp - pe cand adultii pot efectua 1.7 activitati (iar barbatii mai putine)
__________________
Gardianul de care am nevoie - jurnalul meu.

Răspuns cu citat