View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 06 mar 2011, 09:34:04
Whaley's Avatar
Whaley Whaley este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 23 feb 2011
Locaţie: Jud Alba, Romania
Dieta: Montignac
Date: 176cm, 71kg
Mesaje: 421
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) o data intr-un mesaj
Implicit Cum formam obiceiurile alimentare sanatoase la copii

Am vazut ca sunt destule mame pe aici, asa ca m-am gandit sa propun o tema de discutie care mie mi se pare foarte importanta si ma preocupa mult: formarea obiceiurilor alimentare sanatoase la copii, fie ei fetite sau baieti, ca sa nu ajunga peste ceva vreme sa aiba aceleasi probleme care ne-au adus pe noi impreuna pe acest forum.
Mie mi se pare un aspect cel putin la fel de important ca si preocuparea de a le pune in farfurie ceea ce "scrie la carte", pentru ca daca nu le cultivam o atitudine sanatoasa fata de mancare si hranire in general, in clipa cand "evadeaza" de sub controlul nostru strict se poate strica tot ce-am incercat sa facem.
Si o sa incep eu cu cateva idei, o mare parte citite sau aflate de la medici, alte cateva invatate pe pielea mea sau a celor apropiati. Le scriu pe scurt, probabil multe va sunt cunoscute:
- Copilul trebuie obisnuit de mic sa fie constient de actul de hranire- asta inseamna ca va manca la masa, nu la joaca, fara televizor, jucarii si alte mijloace de distragere a atentiei. El trebuie educat cu rabdare sa stea la masa si sa manance atat cat ii este foame, pentru ca este intr-o perioada de invatare si formare, nu trebuie sa profitam de neatentia lui pentru a-i bascula in gura x grame de mancare (din pacate asta e cea mai frecventa greseala a parintilor)
- Daca parintele este cel care decide asupra meniului, copilul trebuie sa fie cel care decide marimea portiei. La varsta aceasta organismul lor inca nu este "pervertit" de obiceiuri proaste si le da semnale corecte privind nevoile de nutrienti. Ori acest lucru este ideal si trebuie cultivat cu grija pentru a evita problemele de greutate la maturitate. Cu alte cuvinte, nu-i obligati sa termine portia din farfurie, ci sa invete sa manance numai si numai de foame. Mi se pare esential sa creste copii sanatosi, chiar daca asta inseamna sa aruncam mancarea uneori.
- Copiii sunt si ei oameni si au dreptul la fel ca noi sa aiba alimente care nu le plac. Nu exista substanta necesara corpului care sa fei continuta intr-un singur aliment gatit intr-un singur fel, deci insistenta de a-i forta sa accepte un anume aliment care in mod evident nu le place nu e justificata nutritional. Datoria parintelui e sa-i ofere alternative care sa compenseze eventualele lipsuri, nu sa-l convinga musai sa manance sfecla sau ficat daca el le detesta in mod evident.
- Legat de asta dar si de fluctuatiile de apetit normale: niciodata nu fortati un copil sa manance. Impinsa peste o limita, asta calea cea mai sigura spre refuzul alimentar total si anorexia infantila. Diversificarea si formarea obiceiurilor alimentare se fac cu multa rabdare si intelegere, nu cu parul.
- Nu transformati desertul in recompensa: daca "negociati" la modul "Daca papi toata ciorbica primesti ciocolata" nu faceti decat sa le induceti ideea ca dulciurile sunt ceva minunat pentru care merita sa faci sacrificii.
- Contrar opiniei unei intregi generatii (cea a parintilor nostri), un copil nu are nevoie de dulciuri "pentru creier" sau "pentru a avea energie". Majoritatea alimentelor contin glucidele necesare celulei nervoase, si fructele proaspete contin suficiente zaharuri pentru a nu fi nevoie, teoretic, sa manance vreodata dulciuri facute cu zahar rafinat. In mod normal, un copil mic nu are nevoie de desert si nu ar trebui sa-l primeasca decat in situatii exceptionale (avand in vedere ca noi toate avem probleme de greutate, nu cred ca trebuie sa explic de ce)
- Puterea exemplului e cea mai importanta. Un copil care traieste intr-o casa in care se mananca nesanatos va manca nesanatos.

Cam atat imi amintesc, deocamdata. Va astept cu pareri, comentarii, idei. Daca imi mai amintesc ceva, mai completez...
__________________
A minute on the lips, forever on the hips!
Jurnalul meu
Whaley, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 1942 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1425 kcal/zi. Pentru a slăbi 4 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 909 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat