View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 21 dec 2011, 10:04:03
quarc's Avatar
quarc quarc este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 09 nov 2011
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 43
Dieta: No one ever drowned in sweat
Date: 190cm, 80kg
Mesaje: 634
Aprecieri acordate: 1
Am fost apreciat(a) de 52 ori in 40 mesaje
Implicit Tribulatii despre corzi

Cred ca toate felete au sarit la un moment dat coarda. Cam toate au reuntat la acest exercitiu. De ce?
Nu stim si sincer sa fim ne intereseaza.

Haideti sa ne reapucam de sarit coarda pentru ca este un exercitiu superb.
La modul cel mai simplist: luam o coarda si sarim.
Pentru inceput sarim cu picioarele apropiate peste coarda care se invarte si aterizam pe varfuri. Repetam.
Din experienta mea, trei minute de vreo doua trei ori pe zi provoaca o stare de bine. Nu este obositor si nici nu se prea transpira pentu ca primele trei minute se merge in principal pe mecanisme anaerobe.

Se poate creste la 5-10-15 minute pe sedinta cu sprinturi scurte de 10-20 de secunde.
Cand mai crestem in experienta si indemanare putem incerca sa sarim cu coarda incrucisata, apoi sa invartim coarda de doua ori la o saritura. Cu timpul creste si anduranta, putem incepe sa sarim pe un picior, sa alergam pe loc; the sky is the limit. Internetul este plin de exemple de exercitii.

Saritul trebuie sa fie intens si exercitiile scurte daca vrem exercitiu anaerob sau putem sa sarim mai rar si cu sprinturi daca vrem un exercitu mai catre aerobic. Ideea e ca dupa un sprint sa ne lasam suficient timp sa ne refacem ca sa putem face urmatorul sprint.

Cum alegem coarda? Incepatorii se duc si isi cumpara coarda cu snur textil, cu greutati in manere ca sa lucreze cat mai mult o data, trei rulmeti, eventual si counter - digital ca e mai smecher. Isi propun sa sara de 10000 de ori. Incep sa sara coarda, nu le iese, manerele sunt grele, counterul nu functioneaza, se frustreaza, mai incearca o data si maine, se frustreaza si renunta. Altii mai norocosi nu gasesc asa ceva sau pur si simplu sunt zgarciti si isi cumpara din prima o coarda din cauciuc cu manare de plastic usoare. Si sar de le sar capacele si le place. De ce? Coarda cu greutati este o aberatie. Nu isi are rostul la incepatori. Luati-va ceea ce in literatura engleza se numeste "speed rope" sau "Liquorice rope". Este varianta moderna a "leather speed rope". Coarda este suficient de grea dar suficient de subtire ca sa opuna putina rezistenta la inaintare si sa se invarta repede. Noi saritorii de coarda asta dorim: un ritm alert. Cu timpul "speed rope-ul" ramane in urma si ne dorim ceva si mai rapid. Ei bine s-a inventat "cable speed rope" sau "wire speed rope". Este un cablu de otel intr-un tub de PVC. Este o coarda grea relativ la diametrul ei si se invarte mai repede ca gandul. Asta inseamna o coarda grea; o coarda grea relativ la rezistenta pe care o opune aerul si este si greu de stapanit cu toate ca greutatea toatala este mica. Manerele grele nu prea isi au rostul -pareare strict personala - cand ne apucam sa facem smecherii cu coarda.

Daca vrem sa lucram spatele si bratele ne punem pe tractiuni si flotari.
Saritul corzii este pentru altceva. Pentru ce? Luati o coarda si sariti ca sa vedeti!

Eu am inceput cu o coarda de piele. Este o coarda foarte buna. E rapida dar nu suficient de rapida. Profilul e corect dar trebuie o masa mai mare. Am trecut apoi la cabluri UTP. Se uzeaza foarte repede, dar cand ai spoil box-ul langa tine asta nu e o problema. Sunt mai rapide decat coarda de piele pentru ca sunt mai grele. Apoi am inceput sa caut o coarda mai usoara dar rapida totodata. Am luat din real una de la brandul lor "Active- coarda clasica". Tot e prea grea si nu suficient de rapida. Apoi am incercat una care s-a apropiat cel mai mult de conceptul de speed rope, din pacate plasticul a fost prost si s-a rupt intr-o luna. Manerele au supravietuit si ce sa zic cablul UPT a fost foarte fericit in ele. Am folosit UTP-uri si coarda de la real vreo 5 ani si am renuntat sa mai caut. Apoi intr-o zi am trecut pe langa un magazin cu produse sportive de prin Seattle si am intrat ca sa vad daca ma lipesc de vre-un tricou Underarmour. Am trecut pe langa raionul de box si ceva mi-a atras privirea. O coarda de la Everlast. Gri, plastic, nimic aparte. 8$ hm... hai sa o iau ca nu am mai sarit coarda de cand sunt aici! Era august 2010, de atunci este coarda mea principala. Conul din maner sta in mana natural, este grea, este rapida dar usoara este o placere de sarit. Pentru smecherii mai intai exersez cu coarda de la active, e mai grea, mai miloasa si se controleaza mai usor, apoi ma dau mare cu Everlastul. Totusi de remarcat ca speed rope-ul nu iarta. Daca ai gresit pishca. Nu pishca pishca, pishca rau si lasa urme de la glezna pana la sold. Eh... aceea recomand cu caldura o vizita la toaleta inante de a incerca trucuri noi si exercitiu pe o coarda mai grea in prealabil.

Avansatii pot sa treca la cable speed rope si sa dea o avere - 15$-25$ - si sa nu fie multumiti. Nemultumirea la o coarda vine din doua locuri: coarda sau manerele. Mare atentie la manere, chiar daca coarda este superba,manerele pot sa strice tot "feelingul". Luati coarda si sariti in magazin, incercati sa sariti cat mai repede cu putinta si evaluati forma manerului. Din experienta mea forma este cea care da rezultatele optime la tinut in mana, nu materialele sau nervurile. Sariti 5 minute si vedeti cum se comporta la drum lung.

Pe mine m-a multumit everlastul, altora nu le-a placut; este in cele din urma o chestie de gust.
Imagini ataşate
File Type: jpg bx-ro-35.jpg (6,7 KB, 3 vizualizări)
quarc, pentru a configura şi afişa ticker-ul tău, urmează paşii din noua secţiune tickere.
quarc, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2836 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 2319 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]

Ultima dată editat de quarc; 21 dec 2011 at 10:07:20.
Răspuns cu citat