View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 10 ian 2012, 11:08:01
quarc's Avatar
quarc quarc este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 09 nov 2011
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 43
Dieta: No one ever drowned in sweat
Date: 190cm, 80kg
Mesaje: 634
Aprecieri acordate: 1
Am fost apreciat(a) de 52 ori in 40 mesaje
Implicit Tribulatii despre alergat

Am cantarit mult cele de mai jos asa ca va rog sa le cititi cu sufletul deschis si fie ca prezentul post sa fie un punct de inceput catre o revolutie interioara bazata pe studiu si transpiratie.

Citind articolele de pe site am ajus la:
Jogging – dragostea mea - Slabute.ro
Este un articol bun scris de cineva care are problemele pe care le aveam si eu acum cativa ani.
Am sa ma leg de doua pasaje cu care nu sunt de acord.

Primul si cel mai grav - din punctul meu de vedere este acesta:
"Incercati sa evitati alergatul pe beton chiar daca aveti papuci de alergat pe beton. Ai mei sunt pentru pamant si am alergat intr-o zi pe trotuar. A fost groaznic, simteam impactul cu asfaltul direct in genunchi. Cand o sa aveti cat de cat experienta la alergat sunt sigura ca o sa puteti face diferenta intre un alergat pe beton si unul pe pamant."
Problema mea era atat de grava incat am ajuns la doctor si am inceput sa imi pun serioase semne de intrebare asupra alergatului pe care il fac. Doua "rearajari" de menisc mai tarziu am inceput sa ma preocup de biomecanica alergarii. Va puteti doar inchipui surprinderea si uimirea din sufletul meu cand am dat peste un studiu facut de niste looseri de la Harvard care arata cum si de ce 80% din populatia tarilor dezvoltate alerga prost. Brusc mi-am adus aminte ce ne spunea profesorul de sport din scoala generala, mi-am reamintit toate exercitiile legate de alergat care nu aveau sens deoarece nu a avut grija sa se inteleaga cheia, prima piesa, cea de care depinde totul; prost pedagog a mai fost. Toata lumea ne spune cat sa alergam, cum sa bem apa si tot felul de lucruri care au sens doar daca alergi. Dar de mecanica nu se ocupa decat foarte putini. Aici este studiul cu pricina: Running Barefoot: Home cu tone de bibliografie pentru soriceii de biblioteca si pentru ceilalti curiosi.
Dupa ce am citit studiul m-am dus la tara, m-am descaltat si am reinvatat sa alerg in curtea bunicilor. La 27 de ani sa inveti sa alergi - frustrant. Nu sunt adeptul alergatului descult, nu in Romania cel putin, dar va recomand cu caldura sa alergati descuti cat reinvatati cum se alearga. Piciorul gol este foarte sensibil si orice greseala se simte imediat. Orice exagerare - oricat de mica - se trasforma in durere la nivelul talpii si durearea ne face sa ne corectam sau sa ne oprim eliminand astfel riscul exceselor de orice fel. Dupa ce ati reinvatat sa alergati, veti putea alerga in orice fel de incaltari. Mie unul forma corectata exercitiile de forta pentru genunchi si glezna aproape mi-au eliminat problema de la genunchi - deja cronicizata. Acum alerg mai repede ca niciodata, pe langa faptul ca e fara durere si prefer sa alerg in bocanci.

Sumarizat:
1. Aterizarea se face pe pingele.
2. Punctul de contact cat mai apropoape de proiectia soldului.
3. Se coboara calcaiul - la alergarea de fond. Sprintul se poate face fara probleme pe pingele.
4. Pantoful este doar o talpa - ca sa nu ne intre pietricele intre degete- si multa fitza la panza de peste picior.
5. Pentru inceput s-ar putea sa va placa niste glezniere (nu incalzitoare de glezna).
0. Toate cele de mai sus numai dupa ce se fac exercitii pentru muschii gleznei si ai genunchiului timp de una doua saptamani. Este aproape cert ca nu aveti muschi acolo, tocmai pentru ca alergati pe calcai. Iarasi probabil ca prima alergare pe pingele se va lasa cu febra la niste muschi de care nici nu stiati.

Surpriza mi-a fost si mai mare cand fiul meu a inceput sa alerge. Nativ s-a ridicat pe varfuri, a alergat putin pe varf si apoi a pus calcaiul jos. O mica atentioare, un exemplu si el alearga acum corect. El nu va avea niciodata problemele pe care le-a avut tatal sau.
Cu forma corecta betonul este prietenul nostru cel mai bun. Nu mai sunt socuri care sa ne distraga de la drumul neted si lipsit de obstacole. Deja incepem sa vorbim despre preferinte si trasee. Ce bine ca am rezolvat partea cu biomecanica.

Al doilea pasaj:
"Incercati sa nu alergati mai mult de o ora. Dupa o ora corpul nu mai consuma din grasime, chiar daca grasimea e acolo. Incepe sa consume din muschi si muschii sunt sfinti pentru slabit. Asa ca rezumati-va la o ora de jogging. "
Pentru acesta nu am nici un stiudiu definitor, doar ca mai toata lumea este de acord ca mecanismele aerobe merg au ca substrat energetic 3 surse: carbohidrati, grasime si proteina. Sunt studii si experiente legate de stilul in care se consuma din cele trei surse. Culturistii prefera sa alerge dimineata dupa ce au luat niste aminoacizi si alerga cel mult jumatate de ora. Ei alerga preponderent pe grasime si proteina. Maratonistii alearga ore preponderent pe carbohidrati si pe grasime. Ei alearga cata vreme au apa si mancare. Eu prefer varianta maratonistilor. Mi se pare cea mai placuta si cea mai eficienta. Noi suntem singurele primate capabile de alergare de anduranta. De ce sa nu ne bucuram de efectele ei? Endurance Running and the Evolution of Homo

Cum alergam eu cand m-am antrenat pentru maraton.
Dimineata ne trezim.
Mergem la toaleta.
Bem apa.
Mancam niste cereale.
Iesim la alergat.
Facem niste aplecari.
Apoi niste genuflexiuni.
Alergam incet, incet pentru incalzire vre-un kilometru sau doi.
Stretching.
Cursa propriu zisa.
Stretching.
Dus.
A doua jumatate a micului dejun.


Dupa ce veti descoperi placerea alergatului este posibil sa exagerati. Odihna este prima care sufera. Minim 8 ore de somn pe noapte.
Ca sa intelegeti importanta este odihna avem concluzia unui studiu al Armatei Isreliene:
"Greater than 60% decrease in stress fractures was achieved by enforcing a minimum sleep regimen and lowering the cumulative marching during infantry training. "
FINESTONE, A., and C. MILGROM. How Stress Fracture Incidence WasLowered in the Israeli Army: A 25-yr Struggle. Med. Sci. Sports Exerc.2008. 40(11S):S623?S629


Uitati aici cateva site-uri cu informatii interesante si trimiteri la bibliografie despre alergat:
Predawn Runner
Running Barefoot
Comparative foot morphology - Wikipedia, the free encyclopedia
quarc, pentru a configura şi afişa ticker-ul tău, urmează paşii din noua secţiune tickere.
quarc, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2836 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 2319 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat