View Single Post
  #2 (permalink)  
Vechi 04 aug 2011, 17:38:48
laurra's Avatar
laurra laurra este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
SUNT RESPONSABIL SUNT RESPONSABIL, DONEZ  
Data înregistrării: 11 oct 2010
Locaţie: braila, Romania
Vârsta: 46
Dieta: Usor hipocalorica
Date: 164cm, 101.1kg
Mesaje: 2.796
Aprecieri acordate: 443
Am fost apreciat(a) de 398 ori in 271 mesaje
Implicit Re: Paine de alac cu tarate

Citat:
Anterior postat de CrisetenO Vezi mesajul
Dragele mele,

Am facut acum cateva zile o paine care mi-a iesit foarte, foarte buna la gust, si deci alerg sa o impart si cu voi. Am pus si poze, ca sa vedeti ce bunatate a iesit!

Ingrediente:

1 kg faina alac
250 g tarate de grau
1 pachet drojdie proaspata (42 g)
cam 550-600 ml + 8-9 lg apa calduta -- depinde de cum se comporta faina
2 lgt. rase zahar pt drojdie
3 lgt. rase sare
1 1/2 lg. ulei masline
putina margarina

Pregatire:

Am pus faina intr-un castron incapator, am adaugat taratele si sarea, am amestecat. Am facut o gropita in mijloc. Aparte, am pus drojdia intr-o cana si am faramitat-o impreuna cu zaharul. Am adaugat apa calduta si am amestecat. Dupa vreo 10 minute drojdia facuse spuma si am turnat-o in gropita facuta in faina.

Am adaugat restul apei, am amestecat putin cu o lingura, si apoi m-am pus la framantat nene, pana trosnea masa sub castron. Chiar logodnicul meu a filmat procesul de framantare si nu mai puteam de ras dupa aceea sa vad cum a fost boxat bietul aluat. Mi-a iesit un aluat foarte frumos si elastic, de culoarea cremei de la cafea, cu pete mai inchise unde erau taratele. Am adaugat numai putin ulei la sfarsit, apoi am pus vasul la caldura. A crescut... si a crescut... si iar a crescut... Cam un ceas a stat acolo si cred ca si-a triplat volumul.

In orice caz, cand m-am dus sa-l vizitez iesise complet din castron si se latise in sus parca era bomba de la Hiroshima. L-am luat la modelat. Pentru ca e Post am zis ca-l fac in cruce, asa ca am luat o tava mare, am pus pe ea mai intai un fund plat de aluat in forma de cruce (era subtire, sa zicem 1/2 de cm. inaltime). Apoi am impletit trei cosite groase pentru bratul mare al crucii, si inca trei cosite pentru bratul mic. Apoi am facut o impletitura pentru acoperis. Mi-a mai ramas aluat, asa ca am facut inca o impletitura pentru sub cruce. Mi-a mai ramas asa ca am pus si pe laturi. Vedeti in poze intai aluatul modelat in tava. Am uns toata afacerea cu putina margarina lichida (nici nu se vedea, dar mirosea bine!)

In sfarsit am acoperit tava si am lasat-o sa creasca 30 de minute... si cand am venit din nou in bucatarie tot modelul se dusese . Crescuse painea din nou de nu mai incapea pe nicaieri. Asa ca am pus-o la cuptor la 180 de grade... pana cand s-a facut. A durat cam 70 de minute, si ai iesit o MINUNE de paine! Pufoasa, gustoasa, usoara, si cu o crusta foarte frumoasa (nu am lasat-o sa fie foarte crocanta, dar are multa aroma de la margarina). Dupa 4 zile e inca foarte buna si proaspata!

Cu mult drag,
Cristina

PS: am pus si o poza cu mana mea, ca sa vedeti cam cat e de mare...
ce este faina de alac?
__________________
Controlul carbohidraților
laurra, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 2266 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1749 kcal/zi. Pentru a slăbi 4 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1233 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat