View Single Post
  #26 (permalink)  
Vechi 04 sep 2009, 18:05:22
Extasssy's Avatar
Extasssy Extasssy este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
 
Data înregistrării: 18 mai 2009
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 38
Dieta: Dieta Hipocalorica 1200-1400 calorii
Date: 162cm, 89.1kg
Mesaje: 2.845
Aprecieri acordate: 1
Am fost apreciat(a) de 20 ori in 8 mesaje
Implicit Re: Inceput de bulimie?! pls HELP!

Buna Rori,

Uite am gasit un articol care sper ca te poate ajuta:

Mancatul pe fond emotional

Unul dintre cele mai dureroase aspecte ale obezitatii poate fi suferinta emotionala. Societatea moderna acorda o mare importanta aspectului fizic, adesea punand semn de egalitate intre „sarm” si un corp suplu si musculos. In plus multi oameni considera in mod gresit ca oamenii obezi sunt lacomi, lenesi sau ambele. Totusi, din ce in ce mai multe dovezi contrazic aceasta presupunere. Oamenii obezi se confrunta adesea cu prejudecatile sau discriminarea la serviciu, la scoala, in timp ce isi cauta de lucru, si in situatiile sociale. Sentimente ca respingerea, rusinea sau depresia sunt comune.

Cand sa cauti ajutor
Trebuie sa-ti suni doctorul daca ai probleme emotionale in legatura cu greutatea, daca ai nevoie de ajutor pentru a slabi, sau cand cazi intr-una dintre categoriile de mai jos:
  • Daca BMI-ul tau este 30 sau mai mare, esti considerat obez. Trebuie sa vorbesti cu medicul tau in privinta slabirii deoarece risti sa ai probleme de sanatate.
  • Daca ai forma de „mar” sau esti tipul ”burtos” , ai mai multa grasime in si in jurul organelor abdominale. Grasimea din abdomen creste riscul multor probleme serioase asociate cu obezitatea. Masura taliei unei femei trebuie sa fie sub 88 cm si a barbatului trebuie sa fie sub 102 cm. Daca ai circumferinta taliei mai mare, vorbeste cu medicul tau despre cum poti sa slabesti.

Mancatul pe fond emotional:
Mancatul pe fond emotional reprezinta consumul unei cantitati mari de mancare ca raspuns la anumite sentimente. Expertii estimeaza ca 75% din mancatul in exces este cauzat de emotii.
Multi dintre noi stim ca mancarea poate aduce confort, cel putin pentru o perioada scurta. Ca rezultat, adesea mancam pentru a ne vindeca anumite probleme emotionale. Mancatul devine obicei, impiedicandu-ne sa gasim solutii care pot rezolva efectiv problemele noastre emotionale.
Depresia, plictiseala, singuratatea, supararea cronica, frustrarea, nervozitatea, stresul, problemele legate de relatiile interumane si subestimarea pot duce la mancatul in exces si ingrasarea nedorita.
Pentru a identifica ce anume declanseaza mancatul in exces, putem inlocui mai multe tehnici potrivite sa rezolve problemele noastre emotionale si sa scoatem din ecuatie mancatul in exces si ingrasarea.

Situatiile si emotiile care ne fac sa mancam in exces se impart in 5 categorii principale:
  • Sociala. Mancatul in preajma altor oameni. De exemplu, mancatul excesiv poate rezulta din faptul ca esti incurajat de alti oameni sa mananci; mancatul pentru a te potrivi; cearta; sau sentimente de nepotrivire in preajma altor oameni.
  • Emotionala. Mancatul ca raspuns la plictiseala, stres, oboseala, tensiune, depresie, furie, nervozitate si singuratate ca o cale de a ”umple golul”.
  • Situationala. Mancatul pentru ca exista aceasta oportunitate. De exemplu, la un restaurant, vazand o reclama pentru un anumit fel de mancare, trecand pe langa o brutarie. Mancatul poate fi de asemenea asociat cu privitul la televizor, mersul la film sau la evenimente sportive, etc.
  • Ganduri. Mancatul ca rezultat al unei pareri proaste despre sine sau gasirea scuzelor de a manca. De exemplu, cicalirea pentru aspectul exterior sau lipsa de incredere in sine.
  • Psihologica. Mancatul ca raspuns la indicii fizice. De exemplu, foamea excesiva datorata omiterii unor mese sau mancatul pentru a „vindeca” durerea de cap sau alte dureri.
Pentru a identifica ce anume declanseaza mancatul excesiv, tine un jurnal in care sa treci ce si cand mananci ca si ,de altfel , ce factori de stres, ganduri sau emotii identifici care te fac sa mananci. Trebuie sa incepi sa identifici destul de repede factorii care duc la mancatul excesiv.

Cum sa ma las de acest obicei?
Identificarea a ceea ce declanseaza mancatul in exces este primul pas; totusi, acest lucru nu e suficient pentru a modifica comportamentul de a manca. De obicei, cand vei fi identificat un factor, mancatul ca raspuns la emotii si anumite situatii a devenit deja un obicei. Acum trebuie sa te lasi de acest obicei.
Crearea alternativelor la mancare il reprezinta al doilea pas. Cand incepi sa mananci ca raspuns al unui factor, incearca in schimb una dintre urmatoarele activitati:

  • Citeste o carte buna sau o revista sau asculta muzica.
  • Plimba-te sau fa jogging.
  • Fa o baie.
  • Fa exercitii de respiratie.
  • Joaca carti
  • Vorbeste cu un prieten.
  • Fa curatenie in casa, spala sau ocupa-te de gradinarit.
  • Spala masina.
  • Scrie o scrisoare.
  • Stai pe forum (adaugata de mine)
Sau alte placeri sau activitati necesare pana ce dorinta de a manca trece.


Ce fac daca a ma distrage de la mancare nu este indeajuns ?
Uneori a te distrage de la mancare si crearea de alternative la mancare nu este indeajuns pentru a face fata problemelor emotionale care duc la mancatul in exces. Pentru a face fata efectiv la stresul emotional, incearca:
  • Exercitii de relaxare
  • Meditatie
  • Consilierea individuala sau de grup
Aceste tehnici se adreseaza problemelor fundamentale care te fac sa mananci in exces si te invata sa le faci fata prin mijloace mai sanatoase si mai eficiente. Pentru mai multe informatii cu privire la aceste tehnici, contactati medicul dumneavoastra.
Deoarece ai invatat sa incorporezi mai multe strategii potrivite pentru a face fata si pentru a tine in frau mancatul excesiv, aminteste-ti sa te rasplatesti pentru treaba buna pe care ai facut-o. Noi, oamenii, tindem sa repetam comportamentul care a fost intarit, deci rasplateste-te cand iti indeplinesti scopurile. Cumpara-ti o bluza, ia-ti o vacanta sau du-te la masaj. Prin rasplatirea pentru treaba buna pe care ai facut-o cresti probabilitatea de a mentine pe viitor noile obiceiuri sanatoase.
__________________
Un șir neîntrerupt de mici acte de voință dau un rezultat mare.
Charles Baudelaire

Extasssy, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Sedentar, este de 1866 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1349 kcal/zi. Pentru a slăbi 2 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1350 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat