- Alimente recomandate în dieta mediteraneană:
- Consumul ridicat de legume, fasole, nuci si seminte
- Uleiul de masline si altel uleiuri presate la rece
- Lactatele, pestele si pasarile sunt consumate
- Se consuma vin in cantitati moderate sau mici
Lunar este recomandat consumul de carne roşie (vită, porc, vânat, miel).
LEGUME: roşii, castraveţi, ardei gras, ardei iute, salată verde, ridichi, dovlecei, ceapă, cartofi, morcovi, ciuperci, măsline, varză, conopidă, broccoli, spanac, urzici, vinete, fasole, mazăre, năut şi linte
FRUCTE: portocale, mandarine, pomelo, grapefruit, lămâi, mere, pere, piersici, kiwi, curmale, fructe de pădure, cireşe, căpşuni, struguri, caise, pepene galben şi roşu, prune şi smochine
PEŞTE ŞI FRUCTE DE MARE: caracatiţă, calamar, midii, creveţi, crabi, homari şi languste
CONDIMENTE PROASPETE: busuioc, oregano, pătrunjel, tarhon, mentă, chimen, coriandru, rozmarin şi usturoi
SEMINŢE OLEAGINOASE: caju, migdale, alune de pădure, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in şi nuci (crude, nu prăjite).
eprezinta regimul alimentar specific populatiilor din regiunea mediteraneana.
Uleiul de masline presat la rece
Si-a castigat reputatia unei diete sanatoase prin prisma efectelor benefice asupra organismului.
O prima schimbare ar consta in inlocuirea margarinei, a untului, a maionezei si a sosurilor comerciale cu ulei de masline. Adaugat la rosii, ceapa verde, usturoi si peste, uleiul de masline da un gust aparte. De asemenea, se poate folosi nu numai in salate, ci si la gatit.
sursa: Internet