View Single Post
  #3 (permalink)  
Vechi 20 dec 2009, 14:51:25
ionicutza's Avatar
ionicutza ionicutza este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt în trecere...Slabuta in trecere
Merite:
 
Data înregistrării: 15 dec 2009
Locaţie: Oradea, Romania
Vârsta: 49
Date: 167cm, 99.4kg
Mesaje: 17
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: Vreau o dieta care sa nu ma tina frustrata zi de zi

DIETA HIPOCALORICĂ
Principii generale

- respectarea unui program cu trei mese principale pe zi care să păstreze noţiunea de dimineaţă, prânz şi seară la o distanţă de maxim 5-6 ore între ele şi cu un interval de minim trei ore de la ultima masă până la culcare.
- acordarea unui timp de 15-30 minute pentru fiecare masă în care să nu se desfăşoare nici un alt fel de activitate (TV, PC, telefon, citit), ochii, nasul, gura, mâinile vor fi 100 % implicate în savurarea actului alimentar.
- eliminarea ronţăielilor dintre mese, fie că sunt dulci sau sărate. Este de departe obiceiul cel mai greu de schimbat. Avem voie să bem lichide, însă nu trebuie să mestecăm nici măcar o alună.
- renunţarea la produsele de tip fast-food, prăjeli, sosuri cu maioneză, tocături şi, în general, la orice mâncare al cărei conţinut şi mod de preparare nu ne sunt cunoscute.
- renunţarea în familie la uleiul de gătit şi la toate produsele ce implică folosirea acestuia, cu excepţia a 1-2 linguriţe de ulei crud pentru salate. Gătiţi cât mai simplu, la cuptor, la grătar, fiert, înnăbuşit, la aburi, cu multe condimente şi ierburi aromate şi fără grăsime.
- nu pregătiţi în casă şi nu cumpăraţi produse de cofetărie sau patiserie. Conţinutul lor caloric este foarte mare şi nu au ce căuta într-o alimentaţie sănătoasă. Încercaţi să nu consumaţi zahăr şi folosiţi îndulcitori până vă obişnuiţi cu gustul lor. Zahărul dă dependenţă, deci va fi la fel de greu ca renunţarea la un drog: nu există jumătăţi de măsură, trebuie tăiat răul de la rădăcină.
- nu consumaţi băuturi răcoritoare cu zahăr şi nici alcool – este esenţial pentru a fi stăpân pe poftele voastre şi a slăbi din depozitele de grăsime. Apelaţi fără limite la băuturi light, ceai, cafea, apă de orice fel.
- trataţi fructele ca şi pe dulciuri, limitaţi-vă la un fruct pe zi şi evitaţi sucul de fructe chiar dacă nu are adaos de zahăr. Fructele îngraşă, cresc apetitul şi nu ţin de foame.
- mâncaţi: carne slabă de orice fel, produse lactate slabe, peşte, ouă, făinoase şi cereale, orez, legume cât mai multe, toate gătite cât mai simplu. Nu vă feriţi de ciorbe şi supe, folosiţi sucul de roşii ca bază pentru mâncăruri, învăţaţi să faceţi cumpărături, aruncaţi din casă toate "ispitele" alimentare.

Pierderea în greutate presupune o restricţie calorică astfel încât echilibrul dintre aportul şi consumul de energie să fie negativ, iar organismul să fie nevoit să consume din depozitele de grăsime. Necesarul caloric mediu pentru menţinerea greutăţii este de 1800-2000 calorii la femei şi 2200-2500 calorii la bărbaţi.
În momentul în care vrem să slăbim acest aport caloric trebuie redus, însă trecerea de la o alimentaţie bogată la regim restrictiv trebuie să fie făcută treptat. Organismul nostru se adaptează rapid la un aport redus şi scade cheltuielile de energie şi metabolismul bazal şi apare fenomenul de obişnuinţă, alături de încetinirea procesului de slăbire. Pentru a evita acest risc se începe cu o dietă relativ largă şi pe măsură ce greutatea scade restricţiile vor fi din ce în ce mai severe. Se limitează doar aportul de carbohidraţi şi grăsimi, nu şi cantitatea de proteine.

Pe măsură ce se pierde din numărul de kilograme dieta devine mai strictă. Ritmul de pierdere în greutate în mod corect, fără a pune sănătatea în pericol, este de 800 g -1,5 kg pe săptămână.
Viteza de pierdere în greutate variază în funcţie de greutatea de pornire, astfel un obez va slăbi mult mai repede decât un supraponderal pentru că "are de unde", iar kilogramele "costă" diferit.
1 kg greutate la obezi = 2000 cal
1 kg greutate la supraponderali = 4000 cal
1 kg greutate la normoponderali = 6000-7000 cal
Pentru o restricţie calorică medie (o alimentaţie mai săracă cu 500 cal pe zi faţă de raţia anterioară) rezultatul la o săptămână de dietă va fi de:
0,5 kg pierdute de normoponderal
1,2 kg pierdute de persoană supraponderală
1,75 kg pierdute de obez

Din acest motiv slăbitul este din ce în ce mai greu pe măsură ce avem mai puţine kilograme de pierdut, deci nu începeţi cu diete foarte restrictive (sub 1000 cal/zi) pentru a putea apela la ele atunci când restul metodelor nu mai funcţionează.

Principiile dietei
O dietă echilibrată trebuie să conţină toate cele trei grupe de nutrienţi: glucide, lipide şi proteine în proporţii adecvate şi să asigure necesarul de vitamine, minerale şi apă. Dieta va fi:
- hiper-proteică pentru că proteinele calmează bine şi pe timp îndelungat foamea, nu cresc glicemia, deci au efect slab de producţie de insulină; chiar şi în cantitaţi mari surplusul se transformă greu în grăsime. (1g proteine = 4 cal)
- hipo-glucidică pentru că glucidele au aport caloric important (1 g glucide = 4 cal), cresc glicemia, determină eliberarea de insulină şi favorizează liposinteza. Sunt esenţiale pentru metabolismul grăsimilor (lipidele ard în focul glucidelor), sunt singurul suport energetic al creierului deci consumul lor zilnic este obligatoriu.
- hipo-lipidică pentru că lipidele au aport caloric important (1g lipide = 9 cal), excesul se depune uşor în depozite, mai ales în prezenţa glucidelor. Sunt esenţiale pentru absorbţia vitaminelor liposolubile şi pentru sinteza de enzime şi hormoni.
- bogată în fibre pentru că legumele în special cele crude au aport caloric redus, calmează foamea şi previn constipaţia, sunt bogate în săruri minerale şi vitamine.
- fără alcool, pentru că are aport caloric important (1 g alcool = 7 cal), virează metabolismul spre sinteza de grăsime de depozit si produce deshidratare (pierderea apei).

Din punct de vedere practic dieta nu trebuie să conţină o listă de alimente interzise, ci o listă bogată de alimente permise şi în ce cantităţi. Din punct de vedere psihologic trebuie evitată cântărirea alimentelor şi numărarea caloriilor care pot avea efect negativ, cel mai simplu fiind ca alimentele să se împartă în 3 categorii:
1 – ce pot fi consumate la liber: carne slabă, peşte, legume proaspete, lapte şi iaurt degresat, brânzeturi slabe
2 – permise în cantitate limitată şi obligatorie: amidon şi făinoase (pâine, orez, paste, porumb), legume cu amidon (cartofi, mazăre, fasole), mezeluri slabe, ouă, brânzeturi fermentate, unt şi ulei vegetal, fructe.
3 – interzise: grăsimi, tocături, patiserie, dulciuri, alcool.

Bazele practice ale dietei

Micul dejun trebuie să fie bogat în proteine şi carbohidraţi complecşi ca să ţină de foame.
Exemple: lapte sau iaurt cu cereale, perle de branza cu smantana si o felie paine, 2-3 felii de muschi file si o felie pâine sau două ouă fierte şi o felie pâine. Legumele proaspete (ardei gras, castravete, roşie) pot fi consumate la liber.
Masa de prânz trebuie să conţină proteine slabe, legume proaspete sau fierte şi un produs cu amidon, care să asigure energia necesară până la masa de seară. Exemple:
- o ciorbă mare,
- o bucată de carne slabă sau peşte cu 2-3 linguri garnitură (cartof, orez sau legume) sau o felie de pâine.
- o porţie paste cu sos roşu.
Salata de legume proaspete sau murăturile pot fi consumate la liber.
Cina trebuie să conţină doar proteine şi legume fără amidon pentru ca organismul să poată consuma toată energia până la culcare (după ora 18:00 nu mai avem nevoie de glucide).
Exemple: salata asortată cu o conservă de ton sau peşte afumat, carne sau peşte la grătar cu salată sau legume fierte.
Gustare: aveţi voie să vă oferiţi zilnic un moment UNIC de plăcere alimentară. Condiţia este ca în restul zilei să respectaţi dieta şi să nu trişaţi, iar "premiul" să îl luaţi în jur de ora 16:30-17:00, în afara meselor, ca să puteţi să îl savuraţi în linişte. În cursul după amiezii are loc în organism o descărcare fiziologică de insulină care scade glicemia şi ne dă poftă de mâncare, de dulce în special. În plus, pentru cei care iau masa de seară spre ora 19:00 – [COLOR=#0494e1 !important]20:00, intervalul de la ultima masă de prânz depăşeşte cinci ore şi s-ar putea să vi se facă foame pe la ora 17:00. Este momentul perfect pentru o gustare, iar din ce poate fi ea compusă rămâne la alegerea voastră: puţină ciocolată, o cupă de îngheţată, un baton de cereale, o cremă de vanilie sau iaurt cu fructe (150 grame), un fruct sau, pentru cei care preferă gustul sărat, un pumn de alune sau seminţe, un covrig, o mână de sticks-uri sau pop-corn, un iaurt de băut. [/COLOR]
Gustarea zilnica vă poate creea satisfacţia de a mânca în continuare, fără să puneţi în pericol dieta, puţin din lucrurile care vă plac. Nimic nu vă este interzis cu condiţia ca această "trataţie" să fie de dimensiuni mici şi consumată înainte de ora 18:00, ca să avem timp apoi să scăpăm de excesul de calorii până la culcare.

Evaluarea şi monitorizarea rezultatelor

Abia după primele 3 kilograme pierdute se numeşte că am început cu adevărat să slăbim şi tot slăbit se numeşte şi dacă se duc doar 0,5 kilograme de la o săptămână la alta.
Viteza scăderii în greutate este diferită de la o persoană la alta şi chiar de la o lună la alta în cazul aceleiaşi persoane.

Măsurarea greutăţii şi a circumferinţelor în cm se face odată pe săptămână, dimineaţa, iar rezultatele se trec în grafic. Nu faceţi greşeala să vă cântăriţi în fiecare zi. Dacă greutatea a scăzut spectaculos veţi avea impresia că e uşor şi vă veţi relaxa sau, din contră, dacă cântarul arată mai mult veţi fi dezamăgiţi şi în pericol de a lăsa totul baltă.
Cel mai important este să menţinem graficul cu profil uşor descendent sau chiar orizontal, este esenţial să nu existe zone în care greutatea să crească nici măcar cu 0,5 kg.

Stabilizarea şi menţinerea

Dacă aţi ajuns la greutatea dorită nu înseamnă că efortul s-a terminat: urmează încă 2-3 luni în care rezultatele trebuie menţinute cu atenţie pentru a preveni reîngrăşarea. Imaginea corporală are nevoie de timp pentru a fi schimbată, deci noua formă va fi luată ca referinţă şi memorată abia după 3 luni de greutate constantă.
Dieta echilibrată este regimul de întreţinere pe viaţă, trebuie să continuaţi să aplicaţi principiile sănătoase de alimentaţie zi de zi dacă vreţi ca kilogramele în plus să nu se mai întoarcă niciodată. Evitarea grăsimilor, prăjelilor, zahărului, mâncatul cu măsură, prezenţa celor trei mese principale fără alte ciuguleli suplimentare sunt reguli de bun simţ care trebuie să constituie în final un mod de viaţă.
Cea mai bună metodă pentru menţinerea siluetei este sportul pentru că activitatea fizică ne modelează armonios corpul, ne ajută să fim în tonus, iar cele câteva zeci de calorii consumate zilnic prin mişcare ne permit să ne relaxăm în privinţa rigorii aportului alimentar.
ionicutza, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2534 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 2017 kcal/zi. Pentru a slăbi 6 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 985 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat