Sistemul digestiv este canalul de legatura cu mediul extern prin intermediul alimentelor si bauturilor care patrund in organism si care, din pacate, in zilele noastre sunt destul de nocive.
In tractul digestiv patrund, intr-o cantitate mare, microbi/bacterii patogene, virusi, ciuperci (mucegai), giardia, viermi intestinali, ceea ce deezchilibreaza functionarea corecta si sanatoasa a acestui sistem.
In organismul nostru exista fermenti proprii speciali care asigura detoxifierea. In cazul unui organism sanatos aceste procese functioneaza perfect. Ceea ce inseamna ca, tot ce patrunde in organism si este nociv, va fi neutralizat si eliminat fara a-i dauna.
Factorii externi care intoxica organismul
- mediul inconjurator
- alimentele procesate chimic
- medicamentele
- alcoolul
- fumatul
- afectiunile/bolile cronice
Toate acestea supraincarca sistemul natural de dezintoxicare a organismului si la un moment dat acesta nu ne mai poate “curata” de toxinele cu care este infectat zilnic.
Din pacate, o mare parte din vina o avem si noi, oamenii, am putea renunta la fumat si alcool, am putea alege sa mancam sanatos, in loc sa preferam alimente fast-food,
bauturi carbogazoase, etc.
Multi dintre noi uita ca procesul de digestie incepe chiar din cavitatea bucala.
Prima cauza a afectiunilor tractului digestiv incepe in gura noastra. Multi dintre noi au probleme cu dintii, carii, infectii dentare, care se pot ascunde in gingii.
De asemenea, multi dintre noi au probleme cu intestinul gros. Trebuie sa ii asiguram o hidratare corespunzatoare organismului, cat si aportul de fibre.
Regim de detoxifiere – principii generale
De
detoxifiere au nevoie nu doar oamenii care au “capatat” deja o serie de afectiuni, ci si chiar cei sanatosi.
Pe perioada detoxifierii trebuie excluse din alimentatie:
- zaharul
- cartofii
- margarina
- grasime industriala
- produsele conservate/conservele
- snacks-urile (chispuri, napolitane, covrigei, etc)
- bauturile carbogazoase/bauturile indulcite
- mezelurile (salam, carnati, parizer, etc)
- ciocolata
- prajituri
- alimente sarate, acre, piperate, afumate
Aveti voie sa consumati urmatoarele:
- cereale, pentru cei cu problema kilogramelor in plus se evita orezul (cerealele se pun in apa pentru 2 ore, se fierb 5 minute si apoi se acopera pentru 15 minute; se pot adauga verdeturi, dar fara unt)
- carne pui de tara, vita, peste fiert sau gatit la abur, branza slaba, branza de vaci, paine uscata (prajita), salate cu ulei de masline sau soia
- daca aveti probleme cu pancreasul, sunt interzise legumele proaspete, se consuma putin innabusite
- hidratare corecta (pana la 2.5 l apa/zi); daca prezentati afectiuni ale rinichilor cantitatea de apa trebuie putin diminuata (maxim 1.5 l)
- daca nu prezentati afectiuni oncologice, este bine sa va programati cateva sedinte de sauna