Am incercat reteta lui Jamie de paine cu trei sferturi faina de secara integrala si un sfert de faina de grau tot integrala. Problema e ca taratele din faina integrala fac ca tot aluatul sa fie tare greu si nu prea creste cum mi-as dori eu. Gustul e minunat, pun si sare, seminte de in, mirodenii, putin cimbru, busuioc si uneori usturoi sau ceapa.
Reteta este urmatoarea, poate stie cineva unde gresesc
- 500 gr. faina (eu fapt pun din ochi o jumatate de punga de faina secara de 1 kg si inca o parte de faina de grau considerand ca secara ar fi cam trei sferturi din totalul fainii) sare dupa gust si toate mirodeniile puse de la inceput incorporate in faina
- o nuca mica de drojdie cu o lingurita de miere intr-o canuta ii adaug putina apa calda sa o simt la mana putin calduta nu fierbinte, apoi pun drojdia dizolvata intr-un "colt" al castronului cu faina si o incorporez prima
- adaug apa la aceeasi temperatura cat cuprinde faina ca sa fie un aluat suficient de moale cat sa-l pot amesteca dar suficient de tare ca sa il simt ferm la mana. Framant aluatul cam 15 minute pana cand i se schimba un pic textura si devine mai elastic - poate trebuie mai mult framantat?
- las la dospit 40 de minute in bucataria calda - trebuie sa isi dubleze volumul.
- iau aluatul din nou la framantat 1 minut, acum adaug ceapa si usturoi daca vreau, formez painea si o pun in tava pe hartie de copt, fie tava de cozonac fie o cratita daca vreau o paine rotunda si o crestez adanc cu cutitul. Eu aici am probleme ca aluatul devine lipicios si nu pot forma o painica asa cum imi place, ultima oara am udat mainile cu apa si am facut ca aluatul sa nu mi se mai lipeasca de mana asa tare...
- las din nou painea la dospit in loc cald 40 de minute, si iar trebuie sa devina dubla.
- se pune in cuptorul incalzit si se coace pana cand se rumeneste la suprafata. Si aici e ceva care nu imi place, mi se pare ca miezul ramane indesat, un pic lipicios si nefacut, dar coaja e complet facuta si daca o mai las se arde. Mentionez ca nu o las in cuptor la foc mare, ci la mic, ca sa aiba timp sa se coaca bine.