View Single Post
  #7 (permalink)  
Vechi 25 feb 2011, 10:23:47
CrisetenO's Avatar
CrisetenO CrisetenO este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 16 sep 2010
Locaţie: Darmstadt, Germania
Vârsta: 38
Date: 161.5cm, 54.0kg
Mesaje: 876
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 45 ori in 26 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Salut fetelor!

Sper si eu ca si aceste nepretuite slabute care ma sustin, ca aceste mesaje va sunt de folos. Cititi si uitati-va la voi cu ochii deschisi bine: incercati sa bateti raul cu rau, biruind jocul vostru de control cu un control si mai mare, dar un pic mai general. Va rog, daca simtiti ca vreti sa discutam o alta rubrica sau un alt subiect, spuneti-mi macar intr-un mesaj privat si am sa incerc sa pun subiectul la ordinea zilei.

Astazi trecem la alimentatie, si anume subiectul spinos al adaugarii de kcal in meniul zilnic.

3. 100 kcal: intre 4-5 biscuiti WASA si 1 pahar de lapte

Incepem cu o intrebare: sa zicem ca vreti sa adaugati 100 kcal in meniul vostru. Ce alegeti, 4-5 pesmeti WASA (depinzand de kcal/bucata) sau 200 ml lapte? Pun pariu ca alegeti pesmetii WASA. Aceasta e o alta fateta a anorexiei: impartim toata mancarea in multe portii, si fiecare portie in multe sub-portii. Cate dintre voi mananca o felie de rosie dintr-o singura imbucatura? Corect, nici una! Exista doua impulsuri contradictorii in fiecare dintre noi:

I. Frica de mancare: vrem sa mancam cat mai putin posibil, si orice lucru pus in plus, oricat de mic ar fi, ni se pare o piatra de moara, si sigur ne ingrasam de la el, nu pentru ca ar avea f. multe kcal, ci pentru ca e un simbol ca pierdem controlul.

II. Foamea: da, fetelor, de fapt va e foame. De fapt ati vrea cu toata inima sa mancati, pentru ca organismul va cere in mod disperat sa-l hraniti. Multe dintre voi sunteti prea obosite si sleite chiar sa va simititi propria foame (cititi din nou cap. 1 din ce am scris aici), dar va e foame, si vreti sa mancati.

Din pacate, in momentul in care impulsul nr. II va paleste cu toata forta, impulsul nr. I va franeaza, pentru ca imediat se produce reactia: "Vai, trebuie neaparat sa evadez, mi-e foame, nu am sa reusesc sa ma controlez si am sa mananc mai mult decat trebuie! Am sters-o de aici." In momentul in care va paleste numai impulsul nr. 1, imediat va gandit: pai hai sa zic ca mananc 4-5 pesmeti. Primul il mananc, al doilea il mananc pe jumatate, iar restul nu-i mai mananc, pentru ca imi spun ca deja am fost fata buna si am adaugat o parte din kcal. Iar in momentul in care impulsul nr. I va paleste si stiti totusi ca trebuie sa adaugati 100 kcal, va paleste nr. II si deci imediat vreti sa luati ceva care "sa dureze mai mult". Deci in loc de lapte, care se termina la o singura masa si care e mai greu de portionat, mai bine luati mai mult pesmeti, pe care ii raspanditi in toata ziua.

Totusi, in mod paradoxal, va veti ingrasa mai repede de la cei 4-5 pesmeti decat de la paharul cu lapte.

Hai sa discutam putin despre kcal si despre cum e bine sa le alegeti atunci cand incepeti sa reveniti spre alimentatia normala. Incepem de la inceput: ce sunt kcal acestea pe care le numaram cu atata sarg? Pai kcal sunt unitati de masura care arata cata energie rezulta din arderea (la propriu) a mancarii. Experimentele care dau aceste valori nutritionale se fac in laborator deasupra unor instalatii unde se ard -- cu foc -- portii de mancare insumand sa zicem 100 g sau ceva de genul asta. NIMENI nu poate spune cate kcal absoarbe corpul uman din aceste kcal pe care le produce din arderi, si mai ales, NIMENI nu stie cat se pune din aceasta portie de kcal.

Organismul nostru e un lucru foarte complicat, ca o jucarie din aceea care are o gramada de scripeti, parghii, si tot felul de alte chestii mecanice, si in care daca scapi o bila, nu stii unde va ajunge. De exemplu, o ardere mai puternica la o masa face organismul sa lucreze mai tare, deci arderea se consuma mai repede. Adica KCAL NU SE FAC GRASIME!

Dar suntem anorexice. Nu vrem sa mancam si nu credem in aceste povestioare. Pana la urma un lucru e sfant: nu mananci, nu te ingrasi! Punct. Da, dar... daca suntem aici si citim asta, inseamna ca noi vrem acum sa ne marim usor portiile. Hai sa incercam 100 kcal in plus pentru ziua de astazi, si sa ne uitam ce ar fi mai bine sa adaugam in asa fel incat sa fie ok. Apoi maine ne punem pe cantar si daca nu ne-am ingrasat -- deci daca am slabit sau ne-am mentinut -- mai punem 100 kcal si asa mai departe. Nu-i asa?

Bun, deci prima prostie pe care am facut-o eu cand am inceput sa cresc nr. de kcal a fost sa cresc volumetric, adaugand cate o firimitura in plus ici si colo, in portii foarte mici. Daca aveam 50 kcal in plus pe meniu, mancam in plus un mar. Mai puneam 25 kcal, mai puneam o gustare de 100 g ciuperci. Aceasta este o greseala pentru ca volumul devenind din ce in ce mai mare, ne umflam. Pe deasupra, chestii de genul pesmetilor WASA se umfla in burta ca niste bureti, retinand aspa si deci cantarind in plus. Deci greseala mea a fost ca am inceput sa-mi formez mesele dintr-o gramada de nimicuri, din ce in ce mai multe in fiecare zi. Consecinta: mancam foarte nesanatos si disproportionat. De obicei mancam numai dupa ora 2 dupa-amiaza, si toate kcal se concentrau la doua mese, una fiind foarte tarziu. Eram obosita moarta, si totusi, desi nu mancam mai nimic, eram umflata mai tot timpul

Solutia: cresterea kcal se face prin inlocuire, iar ca sa ne asiguram ca mancam toate kcal-iile in plus pe care ni le-am propus, trebuie sa le mancam in cat mai putin portii, daca se poate doar una. Asta nu e numai pentru ca sa ne invingem anorexia! Uite niste motive ca sa mancam mai bine, si daca se poate, intr-o portie:

1. daca mancam caloriile in plus in mare parte la micul dejun, ele nu se vor pune pe noi, pentru ca in timpul zilei le consumam cu siguranta.
2. daca mancam proteine si nu carbohidrati (adica de preferinta carne, branza, oua, peste si nu paine, pesmeti, etc), nu se pun pe noi
3. proteinele ne tin de foame mai bine, deci scapam macar un timp de foame
4. in timpul dietei, anorexicele evita carnea, pentru ca are calorii multe pe 100 g.Aceste calorii insa nu se pun: ce nu consumam, ies pe partea cealalta. Insa daca acum mancam mai multa carne, ceilalti vor fi multumiti si fara sa ne indoape cu lasagna, musaca, pizza si prajituri!
5. noi VREM sa ne vindecam de anorexie, nu? Dar nu vrem sa ne ingrasam. Ei bine, daca trisam la portiile de kcal in plus, vom slabi, iar ceilalti ne vor pune la cure de ingrasare in spitale. Si asa sigur ne ingrasam.

Sa stiti ca nu spun prostii auzite de la altii. Eu mi-am spus toate cele de mai sus in fiecare zi timp de o saptamana. Asta pana sa reusesc sa mananc 100 kcal in plus. Dar atunci cand am mancat o felie de branza (urda) de dimineata in loc de doi pesmeti, mi-a ajuns mult mai bine. Volumul conteaza: e foarte bine sa nu mancam foarte mult volumetric, pentru ca stomacul nostru e foarte mic, si ne va durea foarte tare. Ca sa nu spun ca ne umflam ca niste baloane.

A doua greseala: de foarte multe ori imi portionam cresterea de kcal si nu mai voiam/puteam sa mananc toate portiile. Asta e rau pentru ca daca parintii si cei din jur vad ce facem, se supara si pierdem sprijinul lor. Si sa stiti, fetelor: avem nevoie disperata de increderea si sprijinul lor!

In sfarsit, cateva strategii pentru a reusi sa va cresteti portiile fara sa cresteti greutatea:

1. Mancati mancare fierbinte, nu rece. Deci in loc de salata cu conopida sau pastai sau ciuperci reci, mancati un ardei umplut. Il mancati tot-tot, dar daca vreti puteti sa lasati din zeama (zeama nu are multe kcal dar umple pentru ca are volum mare).
2. Mancati proteine, nu carbohidrati. Da, legumele sunt carbohidrati. Deci incercati sa mancati maxim 1.5-2 cesti legume pe zi SI 300 grame carne SAU 400 grame lactate.
3. Micsorati volumul: mancati lucruri care dau mai multa energie.
4. Inlocuiti mancare din meniul vostru, nu adaugati snackuri. Mancati intr-o singura portie.
5. Ganditi-va in fiecare zi la ce am scris aici, cel putin 30 minute.
6. Cantariti-va o data pe zi, dimineata. Incercati sa va monitorizati progresul. Daca va arata cantarul mentinere, continuati sa cresteti portia in acelasi fel (NU adaugand volum)
7. Vorbiti mereu cu ai vostrii ca sa le aratati bunavointa voastra. Ei trebuie sa fie cu voi, nu impotriva voastra. Daca parintii nu sunt cooperanti, cautati un membru cu influenta al familiei cu care sa vorbiti mereu, sau un specialist.

Cam atat pentru acum.

Cu mult drag,

Cristina
__________________
Reteta mea preferata din post: http://concurs.slabute.ro/reteta-pre...CrisetenO.html

Jurnalul meu: E greu sa te opresti din slabit... http://forum.slabute.ro/jurnale-slab...teno-6331.html
CrisetenO, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1862 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1345 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat