Subiect: Off-topic sport
View Single Post
  #72 (permalink)  
Vechi 23 iul 2012, 09:34:34
quarc's Avatar
quarc quarc este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 09 nov 2011
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 43
Dieta: No one ever drowned in sweat
Date: 190cm, 80kg
Mesaje: 634
Aprecieri acordate: 1
Am fost apreciat(a) de 52 ori in 40 mesaje
Implicit Re: Off-topic sport

Citat:
Anterior postat de deadcountess Vezi mesajul
Si mai exact ce vrei sa spui cu asta? Un studiu se face cu un scop, tu ce ai vrut sa arati? Ca tu esti slab si le stii pe toate si te contrazic grasii?

Viceversa.
Invers.
Mai mult gat fac gat fac cei care au transpirat si au ceva experienta.



Citat:
Anterior postat de andra_aly Vezi mesajul
Am citit ce ati scris,s-a ajuns de la Insanity la altele... si e bine pe de-o parte. Suntem aici sa discutam, sa ne ajutam...etc.
Binenteles, e bine sa fie aici, in acest subiect, nu unde erau inainte.
Cand intru in subiectul insanity vreau sa gasesc informatii doar despre insanity, pentru ca asa e normal. pareri, sfaturi ...etc. Nu intru acolo sa vad care cu care se contrazice. Ma gandesc ca este normal sa fie asa.

In fine...sa revenim la noi.
Eu una vreau sa arat bine, sa fiu sanatoasa, deci incerc sa fac tot ce pot pentru a imi indeplinii aceste 2 dorinte. Normal ca nu reusesc mereu... dar asta este ceva normal, suntem umani, nu putem fi perfecti. Binenteles caci daca as vedea ca merg tot mai in jos, arat tot mai rau si nu mai am motivatie deloc, m-as pune si as analiza situatia. ceva as face.
Dar din pacate nu suntem toti la fel... nu putem fi perfecti,degeaba ne zice cineva ca daca facem in x, y sau alte feluri o sa aratam cum mereu am visat; chiar daca are dreptate tot ca noi este. "preferam" - (si zic preferam nu ca sa bag pe toti in aceasi oala, generalizez acum ... stiu ca exista exceptii...) sa facem cum ne taie capul chiar daca este calea cea mai grea, mai putin sanatoasa si care ne afecteaza organismul.
Degeaba vi aici quarc (la tine ma refer, imi place sa ma adresez, nu sa generalizez cand am ceva de zis, si poate asa ar trebui sa faci si tu pe aici ca sa nu se inteleaga gresit apoi) si pui negru pe alb ca aia sau aialalta e mai buna sau mai rea metoda. fiecare face ce gandeste pana la urma. crede-ma e greu sa ii schimbi cuiva parerea mai ales cand face ceva ce crede ca este bine. binenteles ca poate fi si rau ceea ce face, dar pentru el nu e asa te asigur.
Trebuie sa iei fiecare om in parte cand dai sfaturi sau cand dai o parere.

Totusi, mi-ar placea sa avem discutii productive, mie imi place sa primesc pareri , sfaturi, sa purtam discutii despre sport, sa adunam informatii , asa invatam unii de la ceilalti. dar daca vi aici, iti expui parerea si crezi ca numai tu ai dreptate, este practic o discutie cu sens unic. mi-ar placea sa fi mai "deschis" sa zicem. Caci detii informatii multe din ce vad si pot ajuta poate pe altii. conteaza mult si cum expui problema. pentru ca aici scriem. una e sa porti o discutie fata in fata, alta e sa o porti in scris, pe un forum.
Draga andra_aly,

Nu exista o metoda care sa fie universal mai buna decat cealalta.

Vorbind strict de intensitate, corpul uman poate sa lucreze intr-o gama foarte larga de intensitati. Programele de genul intervale sunt foarte bune doar pentru a antrena o bucatica foarte mica din potentialul nostru.
Daca nu intelegem ce se ascunde in spatele unui program, ce antreneaza si cat, nu vom putea sa ne dezvoltam "rotund". Invervalele sunt foarte bune, as spune chiar ideale pentru a antrena maximul, a creste viteza maxima, capacitatea noastra de a face efort maximal. Nu spun ca efortul maximal nu e bun, este foarte bun, doar ca nu este singurul fel de efort. De cele mai multe ori aclimatizarea este mult mai importanta decat efortul maximal. Daca suntem antrenati sa facem 50 de minute de efort aproape maximal la 25Celsius, cand ajungem la 30Celsius performanta este diminuata radical din simplul fapt ca nu putem sa disipam suficienta energie.

Revenind la efortul maximal. Se obisnuieste a se cuantifica efortul prin prisma ritmului cardiac, deocarece este un punct comun in toate activitatile si ne-ar fi dificil sa comparam alergatul cu ramatul si insanityul cu innotul.

O alta metoda este consumul maxim de oxigen. Fiecare calorie cand se "arde" consuma oxigen. Daca intensitatea exercitiului creste, creste si consumul de oxigen. La un moment dat consumul de oxigen ramane constant chiar daca intensitatea creste. Acesta este VO2Max. In acest moment corpul incepe sa consume mai mult decat poate sa sustina. Efortul aici este sustenabil doar putin timp dupa care intensitatea la care se poate performa scade sub V02Max.

Intervalele sunt perfecte la crescut V02Max-ul. Sunt reprize scurte de intensitate mare si care nu sunt sustenabile mult timp.


Pe cat de important este efortul maximal, pe atat de importanta este capacitatea de a face efort moderat pentru perioade foarte lungi de timp. Trebuie sa mergem, trebuie sa urcam scari; viata nu este compusa numai din efort maxim. Maratonul este o extrema a scarii precum la cealalta extrema este Insanity-ul.

Intervalele fac multe chestii bune pentru noi, dar nu le fac pe toate. Maratonistii, de exemplu, fac cate alergari vor ei pe saptamana - fiecare cu tacaneala sa. Toti cei pe care ii stiu si despre care am citit sunt de acord ca un antrenament de viteza si unul de anduranta pe saptamana sunt esentiale si functioneaza decent pentru majoritatea populatiei.

Spuneam de ritmul cardiac maxim. Unii au studiat si au cuantificat efectele sportului dupa intensitatea masurata in ritm cardiac. Ritmul maxim este 220-varsta. Un om antrenat poate sa se duca si putin mai sus, dar restul ar fi bine sa stea aici.

De exemplu la mine
220-32=188; punem 190 ca sa fie usor la calcule.
Repaos: 55 - 60. Punem 60 ca sa fie usor de calculat.

Am o gama in care se poate spune ca lucrez de la 60bpm la 190bpm adica vreo 130bmp utili.

Sub 50%; pana in 130bpm
Se spune ca este efort sub limita de usor, nici nu merita mentionat. Mersul mai alert are sanse sa ma aduca la 130.

Intre 50% si 60%; 130 - 138 bpm
Se poate spune ca fac efort usor.
Sustenabil fara probleme, putem sa vorbim.
Ca substrat energetic cam 85% din energia consumata vine din grasime.

60-70%; 138 – 151 bpm
Alergare usoara. Ca beneficiu major, in aceasta zona corpul se optimizeaza sa foloseasca grasimea ca substrat si la a spala reziduurile de reactie din organism. Aici este zona in care maratonistii se spune ca fac alergarea "long and slow". Este un ritm usor, dar care se sustine cu orele.
Ca substrat energetic cam 85% din energia consumata vine din grasime.

70-80%; 151 – 164 bpm
Aici e zona de aerobic. Zona in care se vad cele mai mari beneficii la imbunatatirea capacitatii cardiovasculare - adica adus oxigen si luat dioxid de carbon din muschi.
Ca substrat energetic cam jumatate din energia consumata vine din grasime si cealalta jumatate din carbohidrati.

80-90% 164 – 177 bpm
Zona anaeroba.
Se antreneaza in principal marirea cantitatii maxime de oxigen utilizabile. Se imbunatateste viteza. Aici este zona unde ajungi cand faci intervale.
Ca substrat energetic cam 15% din energia consumata vine din grasime si 85% din carbohidrati.

Pe la 85% se atinge momentul in care corpul nu mai poate sa aduca in muschi energie din cauza faptului ca nu mai poate sa scoata din muschi substanta cu care se transporta energia.

90-100% 177 – 190 bpm
Muschii lucreaza pe datorie. Adica consuma mai multa energie decat primesc. Acidul lactic nu are timp sa paraseasca muschiul. Reprize scurte ca nu mai are muschiul energie. Se mareste capacitatea muschiului de a lucra in viteza.
Ca substrat energetic peste 90% din energie vine din carbohidrati.


La ce sunt bune toate calculele astea? Pai la nimic daca avem timp. Daca nu avem timp si vrem sa ne antrenam optimal pentru scopul nostru - repet vorbim doar de intensitate.

Frecventa antrenamentelor, tipul lor si timpul alocat fiecaruia nu fac subiectul celor de mai sus.


Noroc bun,
q
quarc, pentru a configura şi afişa ticker-ul tău, urmează paşii din noua secţiune tickere.
quarc, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2836 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 2319 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat