Ce inseamna "mancare cruda"?
Mancarea nepreparata termic este considerata sanatoasa datorita enzimelor pe care le contine. Acestea ajuta la digestie si sunt distruse la temperaturi de peste 118 grade C. Totusi, daca doresti sa urmezi o asemenea dieta, este bine sa fie vegetariana. Nu consuma oua si carne in forma cruda. De exemplu, bacteria E coli, care se poate gasi in carnea cruda, daca este ingerata, poate fi mortala... Ea insa dispare cand carnea este fiarta sau prajita.
De ce cruda?
E simplu: prin fierbere, mancarea pierde enzimele, 50% din proteine si 70 - 90% din vitamine si minerale. Mancarea cruda este naturala, isi pastreaza enzimele si toate vitaminele necesare. Asadar, fa-ti un obicei si rezerva-ti macar o zi pe saptamana in care sa consumi mancarea in stare cruda.
Fie ca-ti pregatesti retetele recomandate de noi, fie ca gasesti altele, sau, pur si simplu, mananci salate de legume si fructe, important este sa o faci. La sfarsitul zilei te vei simti mai plina de energie, vei avea o digestie excelenta.
Gazpacho, supa spaniola
Pune urmatoarele ingrediente intr-un blender si amesteca-le pana devin o pasta fina:
- doua rosii decojite;
- un castravete curatat de coaja;
- 1/4 ceasca de ulei de masline;
- 1/3 ceasca de suc de lamaie proaspat;
- o jumatate de lingurita de sare;
- un praf de piper;
- un catel de usturoi.
Toarna pasta intr-un bol si adauga urmatoarele: doua rosii taiate cubulete mici, un castravete taiat cubulete, un ardei rosu taiat cubulete, 1/4 de ceapa rosie taiata cubulete. La sfarsit se orneaza cu patrunjel tocat. Gazpacho este o mancare traditionala spaniola. Vara se serveste adaugand cuburi de gheata pisate in farfurie.
Stiai ca...
ciupercile sunt unul dintre cele mai hipocalorice alimente (sunt recomandate in regimurile de slabire, dar crude, fierte sau la gratar)?
Ciuperci marinate si salata de orez brun
Iata un meniu satios si, mai ales, sanatos. Pentru ciupercile marinate ai nevoie de:
- un kilogram de ciuperci spalate si curatate, dar lasate intregi;
- 1/4 de ceasca de ulei de masline;
- sucul a doua lamai;
- doi catei de usturoi tocati;
- sase boabe de piper, sare.
Intr-un bol amesteca uleiul, sucul de lamaie, usturoiul, piperul si sarea. Adauga ciupercile si lasa-le la temperatura camerei cateva ore, amestecand din cand in cand. Pune-le apoi la frigider.
Pentru salata de orez brun ai nevoie de:
- patru cesti de orez brun (pe care-l pui in apa, la inmuiat, 48 ore);
- doi castraveti;
- doi ardei grasi capia;
- doua rosii;
- patru fire de telina;
- o rosie mica;
- patrunjel sau busuioc.
Taie fin toate ingredientele si pune-le intr-un bol. Apoi adauga sosul pe care-l pregatesti astfel: pune in blender si fa o pasta dintr-un avocado, o rosie, un ardei iute, patrunjel si sare.
Adio cuptor, traiasca blenderul!
Adeptii acestei diete nu folosesc aragazul sau cuptorul, nici macar pe cel cu microunde. In schimb, la mare pret in bucatarie este blenderul, precum si storcatorul de fructe. Cu ajutorul lui poti pregati mancaruri delicioase si mai ales usoare si rapide (nu-ti vei pierde mai mult de 10 - 15 minute niciodata in bucatarie!) Ai nevoie doar de legume si fructe proaspete, nuci, seminte, alune, cereale si multe mirodenii.
Retine, toate aceste mancaruri trebuie consumate repede, nu de pe o zi pe alta, pentru a nu-si schimba proprietatile. Acestea fiind spuse, pofta buna si ... sanatoasa!
sursa:revista sana