Ce este dieta nordica?
Asemanator dietei mediteraneene, dieta nordica include mancaruri dintr-o anumita parte a lunii, si anume din tarile cu climat rece. Ea incurajeaza consumul de peste si de mancaruri locale si il descurajeaza pe cel de carne.
Cum functioneaza dieta nordica?
Dieta nordica incurajeaza un stil de viata sanatos, care implica si activitate fizica, evitarea alimentelor nesanatoase, consumul cat mai mare de fructe si legume si reducerea consumului de lactate.
Iata cateva mancaruri pe care le sugereaza dieta:
Ceareale integrale, orez si tarate – bogate in fibre si proteine;
Varza – saraca in calorii si bogata in antioxidanti si acizi grasi omega-3;
Sfecla rosie, morcovii – saraci in calorii;
Vegetale cu frunze verzi – mazare, spanac;
Somon, macrou – bogati in proteine si nutrienti;
Pui organic – cu continut crescut de proteine si sarac in grasimi saturate;
Fructe de padure – bogate in antioxidanti;
Ierburi aromate: marar, patrunjel, menta, tarhon – pline de nutrienti.
Care sunt limitarile dietei nordice?
Dieta nordica permite doar mancarea de sezon si locala, asa ca s-a zis cu capsunele pe timp de iarna! Pe cat posibil, incearca sa te limitezi doar la fructe, legume, carne si peste. Nu sunt permise mancarurile semipreparate si procesate, deci va trebui sa petreci mai mult timp in bucatarie.
Regulile dietei nordice
Consuma doar alimente de sezon. Exceptii: bananele, cafeaua, ceaiul.
Mananca putin si mananca bine: portii mici, dar gustoase.
O zi tipica de dieta
Micul dejun:
- o portie de fulgi de ovaz si lapte degresat, o felie de paine din orez cu branza de vaci si cafea sau ceai, fara zahar.
Gustarea de dimineata:
O gustare intre micul dejun si pranz este importanta pentru a evita poftele nesanatoase.
1 felie paine de orez cu 2 linguri branza de vaci semidegresata, sau la birou poti servi cateva legume crude si 10 g alune, nuci sau migdale.
Pranzul:
Paine de orez cu oua fierte tari
Sau
Cartofi fierti si o portie de legume crude
In weekend-uri te poti distra in bucatarie pentru a gati supa la masa de pranz.
Gustarea de dupa-amiaza:
1 fruct
Cina:
-150 g peste sau pui
-1 portie mare de legume
-2 cartofi fierti sau 1 felie paine integrala
-1 portie salata cu laptuci sau varza.
Incearca sa consumi 3 zile peste, 2 zile legume, 2 zile carne.
Gustarea de seara:
150 ml iaurt degresat cu fructe de sezon sau, cateodata, o bucata mica de ciocolata.
Nu am incercat inca,dar ma tenteaza
sursa: ele.ro