View Single Post
  #9 (permalink)  
Vechi 21 iun 2011, 19:44:53
oanna14's Avatar
oanna14 oanna14 este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 24 ian 2011
Locaţie: Galati, Romania
Vârsta: 28
Dieta: Rina's 90
Date: 165cm, 67kg
Mesaje: 2.463
Aprecieri acordate: 57
Am fost apreciat(a) de 30 ori in 27 mesaje
Implicit Re: Jurnal roxxialexx: Viata sanatoasa - provocare si necesitate

Citat:
Anterior postat de roxxialexx Vezi mesajul
Neatentia de ingrasa!

Ca un prim subiect de abordat, o sa va dau cateva detalii pe care recent le-am descoperit despre posibilii factori ai ingrasarii. Intr-o prima instanta, am ramas efectiv cu gura cascata la monitor cand am citit ca daca nu esti atent cand mananci, iti scade eficienta metabolismului cu pana la 60 %....uimitor...Asa ca acum imi inchid bine gura, care oricum intre timp se uscase cat m-am holbat eu la respectivul articol...si va scriu cu mare drag si voua de aceasta problema.
Asadar, daca te uiti la tv in timp ce mananci, sau stai in fata calculatorului, sau pur si simplu esti cu mintea in Caraibe, pierzi 40 din valoarea nutritiva a alimentelor.

Mai mult decat atat, daca ti se face foame in timpul vreo-unui film, si indraznesti sa te ridici si mai faci si tampenia de a deschide frigiderul cautand un snack rapid...Amin! S-a dus treaba! Pai sa zicem ca pui mana pe o cutie (de regula de minim 300 grame) de ingheata, si mergi cu ea inapoi in fata televizorului..te asezi bine-mersi, si reiei activitatea de privit...Vei constata ca...oopsie, a disparut nene inghetata ca prin minune...pentru ca in timp ce suntem atenti la tipu' sexy din film care tocmai se combinase cu aia blonda, mancam fara sa ne dam seama, mai mult cantitativ.

Citez dintr-un articol:

"Poti schimba valoarea nutritiva a unei mese doar daca esti atent la ce mananci. Cercetarile au aratat ca, daca nu esti atent, eficienta metabolismului scade la 60%.

Este suficient sa privesti sau sa te gandesti la mancarea preferata pentru a-ti „lasa gura apa" - aceasta este faza care precede digestia si careia ii datorezi 40% din puterea metabolica a unei mese.

In aceasta faza se produc schimbari chimice care pregatesc organismul pentru digestie (creste, de exemplu, numarul de enzime din stomac, si rata de absorbtie a mineralelor). Daca aceasta faza lipseste (atunci cand nu acorzi atentie mesei), se pierd cele 40 de procente din capacitatea de a metaboliza alimentele.

Un alt efect nedorit al lipsei de atentie la masa este faptul ca vei manca mai mult (ca in cazul povestii cu inghetata). Daca ai acorda atentie mancatului, ai simti senzatia de satietate mult mai repede si, evident, ai manca mult mai putin.

Am auzit mai multe persoane supraponderale care sustin ca excesul de kilograme este cauzat de lipsa de vointa. Insa, de multe ori, kilogramele in exces nu au legatura cu lipsa de vointa, ci cu lipsa de atentie in timpul meselor. Cand nu esti atent la masa, creierul spune „nu-mi amintesc sa fi mancat"; „mi-e foame in continuare". In mod normal, el da semnal de satietate abia dupa 20 de minute de cand ajunge mancarea in stomac, insa - daca esti atent - poti primi acest semnal mai repede."


"Exercitii pentru constientizarea mancatului

- Intrerupe orice activitate cand mananci.
- Mananca doar in bucatarie, la masa, sau la restaurant (nu in sufragerie, in fata televizorului sau la birou).
- Nu vorbi la masa.
- Stabileste-ti din cand in cand cate o masa la care sa mananci singur.
- Opreste-te din mancat ori de cate ori te gandesti la altceva decat la ce ai in farfurie."

"Informatii pretioase despre tine

Exista o suta de milioane de terminatii nervoase in organele sistemului digestiv, ceea ce inseamna o sursa uriasa de informatie si de energie. Daca, de exemplu, ai da mai multa atentie stomacului tau, ai avea acces la „intelepciunea" lui. Chiar daca suna hilar, afla ca vei obtine informatii interesante in urma feedbackului pe care ti-l da stomacul atunci cand mananci.

Daca esti atent la stomacul tau, vei obtine raspunsuri la intrebari cum ar fi: Ma simt bine? Ma simt greoi? Imi este greata? Imi este foame in continuare? Voi mai putea manca vreodata asa ceva? Daca inca nu esti convins de „intelepciunea" stomacului, gandeste-te pentru o clipa la mancarea preferata. Sigur stomacul tau iti va da semne de neliniste."

Prima data am citit asta pe blogul ulei editoare de la Good Food, si am mai gasit detalii pe euforia tv on-line.
Foarte,foarte interesant Roxi.Sper sa ai multi vizitatori care sa se informeze despre acest subiect-este foarte important!Good luck!
__________________
Jurnal Oana;x http://forum.slabute.ro/jurnale-slab...tml#post696404


''Increderea in sine reprezinta esenta eroismului''