View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 30 oct 2009, 14:43:07
Marlin's Avatar
Marlin Marlin este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
 
Data înregistrării: 17 oct 2009
Locaţie: la poalele muntilor, Italia
Vârsta: 45
Dieta: low-carb
Date: 160cm, 50.8kg
Mesaje: 78
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 7 ori in 4 mesaje
Implicit Sa vorbim despre dieta ketogenica

Buna tuturor doritorilor sa slabeasca ...si in deosebi grasime.
Va propun sa discutam o dieta care se numeste ketogenica cu mentiunea ca eu nu am tinut aceasta dieta insa am citit mult despre ea si despre persoane care au tinut aceasta dieta. O sa incep discutia cu cateva informatii pregatitoare , general valabile despre corpul uman care ne vor ajuta sa intelegem cum functioneaza aceasta dieta.

Sursa informatiilor este cartea "The Ketogenic Diet - Lyle McDonald" pe care va recomand calduros s-o cititi ( eu am descarcat-o cu un torent).

Mancam ...mancam zilnic, dar de ce facem asta? Simplu ...furnizam corpului nostru surse de energie pe care el le va folosi pentru a indeplini o multitudine de procese de la respiratie, batai ale inimii la miscari musculare, gandit, etc.

Sunt 4 grupe de substante pe care corpul uman le poate utiliza ca si sursa de energie:
-carbohidratii care sunt descompusi in glucosa
-grasimile care sunt descompuse in acizi grasi
-proteinele care sunt reduse la aminoacizi
-alcoolul

Cand este prezenta in cantitati suficiente, glucoza este combustibilul preferat de majoritatea tesuturilor .Sursa majora de glucoza in organism o reprezinta carbohidratii ingerati. Totusi in anumite conditii si aminoacizii pot fi transformati in glucoza printr-un proces numit gluconeogeneza (“gluco”-glucoza, “neo”-nou, “geneza”-sinteza/producere)
Cand glucoza provenita din carbohidratii ingerati este suficienta, procesul de gluconeogeneza este redus .Este adevarat, insa in acelasi timp si procesul de utilizare a acizilor grasi ca sursa de energie este si el redus. Altfel spus, consumul de carbohidratii conduce la o economie de aminoacizi dar si la o economie de grasime utilizata .

Daca cererea de glucoza la nivelul organismului este mare dar cantitatea de carbohidrati ingerata este mica, atunci corpul este “fortat” sa utilizeze alte surse de energie si atunci va recurge la aminoacizi(proteine) si acizii grasi( grasimi).

Majoritatea tesuturilor din corpul nostru pot utiliza ca sursa de energie acizii grasi (incluzand aici scheletul, muschii, inima si majoritatea organelor).Sunt cateva tesuturi care insa nu pot utiliza aceasta sursa de energie si anume: creierul, celulele rosii (hematiile) , maduva osoasa si anumite fibre musculare (cele de tipul II).Faptul ca creierul este incapabil sa foloseasca ca sursa de energie acizii grasi a condus la una dintre cele mai gresite conceptii asupra fiziologiei umane si anume ca, creierul nu poate folosi ca sursa de energie decat glucosa. Desigur, este adevarat ca in conditiile unei diete normale creierul va folosi glucosa ca si sursa de energie, dar poate utiliza si corpii cetonici(produs obtinut in corp prin metabolizarea acizilor grasi depozitati) atunci cand glucoza lipseste.De fapt, intre glucoza si corpi cetonici, creierul va folosi in functie de cantitatea prezenta lor in organism.

In conditii normale (dieta bazata pe carbohidrati) cantitatea de corpi cetonici in corp este foarte mica. .Daca cetonele (corpii cetonici) cresc , cele mai multe tesuturi vor incepe sa-i utilizeze drept sursa de energie.

Ca o concluzie :

Total de energie solicitata de organism = glucoza + acizi grasi

Daca , cantitatea de energie (kcal) ingerata ramane aceeasi, o scadere in utilizarea glucosei ca sursa de energie va conduce la o crestere in utilizarea acizilor grasi. Alfel spus, o crestere a capacitatii corpului in utilizarea acizilor grasi ca sursa de energie va conduce la o scadere a cerintelor pentru glucoza. ( aceasta relatie intre glucoza si acizii grasi a fost numita “ciclul glucozei si a acizilor grasi” de catre Randle acum mai bine de 30 de ani)
Marlin, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1844 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1327 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Urmatorii 2 membri au apreciat mesajul lui Marlin:
Almara1 (17 mar 2017), elena57 (15 sep 2014)