forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Dieta Low-Carb (http://forum.slabute.ro/dieta-low-carb/)
-   -   Sa vorbim despre dieta ketogenica (http://forum.slabute.ro/dieta-low-carb/vorbim-despre-dieta-ketogenica-1666.html)

Marlin 30 oct 2009 14:43:07

Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Buna tuturor doritorilor sa slabeasca ...si in deosebi grasime.
Va propun sa discutam o dieta care se numeste ketogenica cu mentiunea ca eu nu am tinut aceasta dieta insa am citit mult despre ea si despre persoane care au tinut aceasta dieta. O sa incep discutia cu cateva informatii pregatitoare , general valabile despre corpul uman care ne vor ajuta sa intelegem cum functioneaza aceasta dieta.

Sursa informatiilor este cartea "The Ketogenic Diet - Lyle McDonald" pe care va recomand calduros s-o cititi ( eu am descarcat-o cu un torent).

Mancam ...mancam zilnic, dar de ce facem asta? Simplu ...furnizam corpului nostru surse de energie pe care el le va folosi pentru a indeplini o multitudine de procese de la respiratie, batai ale inimii la miscari musculare, gandit, etc.

Sunt 4 grupe de substante pe care corpul uman le poate utiliza ca si sursa de energie:
-carbohidratii care sunt descompusi in glucosa
-grasimile care sunt descompuse in acizi grasi
-proteinele care sunt reduse la aminoacizi
-alcoolul

Cand este prezenta in cantitati suficiente, glucoza este combustibilul preferat de majoritatea tesuturilor .Sursa majora de glucoza in organism o reprezinta carbohidratii ingerati. Totusi in anumite conditii si aminoacizii pot fi transformati in glucoza printr-un proces numit gluconeogeneza (“gluco”-glucoza, “neo”-nou, “geneza”-sinteza/producere)
Cand glucoza provenita din carbohidratii ingerati este suficienta, procesul de gluconeogeneza este redus .Este adevarat, insa in acelasi timp si procesul de utilizare a acizilor grasi ca sursa de energie este si el redus. Altfel spus, consumul de carbohidratii conduce la o economie de aminoacizi dar si la o economie de grasime utilizata .

Daca cererea de glucoza la nivelul organismului este mare dar cantitatea de carbohidrati ingerata este mica, atunci corpul este “fortat” sa utilizeze alte surse de energie si atunci va recurge la aminoacizi(proteine) si acizii grasi( grasimi).

Majoritatea tesuturilor din corpul nostru pot utiliza ca sursa de energie acizii grasi (incluzand aici scheletul, muschii, inima si majoritatea organelor).Sunt cateva tesuturi care insa nu pot utiliza aceasta sursa de energie si anume: creierul, celulele rosii (hematiile) , maduva osoasa si anumite fibre musculare (cele de tipul II).Faptul ca creierul este incapabil sa foloseasca ca sursa de energie acizii grasi a condus la una dintre cele mai gresite conceptii asupra fiziologiei umane si anume ca, creierul nu poate folosi ca sursa de energie decat glucosa. Desigur, este adevarat ca in conditiile unei diete normale creierul va folosi glucosa ca si sursa de energie, dar poate utiliza si corpii cetonici(produs obtinut in corp prin metabolizarea acizilor grasi depozitati) atunci cand glucoza lipseste.De fapt, intre glucoza si corpi cetonici, creierul va folosi in functie de cantitatea prezenta lor in organism.

In conditii normale (dieta bazata pe carbohidrati) cantitatea de corpi cetonici in corp este foarte mica. .Daca cetonele (corpii cetonici) cresc , cele mai multe tesuturi vor incepe sa-i utilizeze drept sursa de energie.

Ca o concluzie :

Total de energie solicitata de organism = glucoza + acizi grasi

Daca , cantitatea de energie (kcal) ingerata ramane aceeasi, o scadere in utilizarea glucosei ca sursa de energie va conduce la o crestere in utilizarea acizilor grasi. Alfel spus, o crestere a capacitatii corpului in utilizarea acizilor grasi ca sursa de energie va conduce la o scadere a cerintelor pentru glucoza. ( aceasta relatie intre glucoza si acizii grasi a fost numita “ciclul glucozei si a acizilor grasi” de catre Randle acum mai bine de 30 de ani)

Marlin 30 oct 2009 14:44:49

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Exista mai multi factori care influenteaza mixtul de energie pe care corpul il foloseste la un moment dat.
Primul factor ar fi cantitatea din fiecare nutrient ingerata.
Un consum mare de carbohidrati va conduce la o scadere a capacitatii corpului de a folosi grasimea ca si sursa de energie (astfel, ea va fi depozitata pentru necesitatile viitoare) si invers. Consumul de alcool va bloca de asemenea utilizarea grasimilor ca sursa de energie.

Un al doilea factor ar fi nivelul hormonilor din sange in deosebi insulina si glucagonul., nivel care este direct proportionat cu tipul de hrana consumata.
Pe scurt, insulina este un hormon eliberat de pancreas ca raspuns la cresterea cantitatii de glucoza in sange.(creste cantitatea de glucoza, creste si cantitatea de insulina eliberata de pancreas).Principalul efect al insulinei este de a determina stocarea glucosei sub forma de glicogen in ficat si muschi.Cand glucoza este in exces insulina poate conduce la stocarea excesului de glucoza sub forma de grasime. Aminoacizii sunt utilizati pentru a forma proteine in celulele musculare De asemenea , acizii grasi sunt utilizati pentru sinteza grasimilor urmand a fi stocate in celulele grase. Eliberarea acizilor grasi din celulele grase este inhibata de prezenta insulinei ( chiar si cand aceasta este prezenta intr-o cantitate mica in sange). Cand cantitatea de glucoza (din sange) scade, scade si cantitatea de insulina fenomen ce duce la cresterea cantitatii unui alt hormon si anume glucagonul. In prezenta glucagonului , rezervele de grasime din organism (din celulele grase de depozitare) vor fi extrase, descompuse in acizi grasi liberi si utilizate ca sursa de energie.
Alfel spus, insulina si glucagonul au efecte antagoniste, cand una creste, cealalta scade.
Mai sunt si alti facori care intervin dar ar insemna sa intram in prea multe detalii .

Concluzie:Exista patru categorii de substante pe care coprul nostru le poate folosi ca sursa de energie. Ca regula generala, presupunand ca energia ingerata ramane constanta, o creste a utilizarii glucozei ca sursa de energie va conduce automat la o scadere a utilizarii acizilor grasi si viceversa.
Exista mai multi factori care regleaza utilizarea surselor de energie in corp , dar depind toti de cantitatea de carbohidrati ingerata.Cand cantitatea de carbohidrati ingerata este mare, atunci ei vor constitui sursa principala de energie folosita de organism (deci grasimea se va depozita sub forma de rezerva) . In mod asemanator, cand cantitatea de grasimi ingerate este mare, ea va deveni principala sursa de energie utilizata.
Premisa care sta la baza dietei ketogenice este ca putem forta corpul sa utilizeze o cantitate mai mare de grasime depizitata scazand cantitatea de carbohisrati ingerati

Marlin 30 oct 2009 14:45:49

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Inainte de a discuta despre dieta ketogenica trebuie sa atrag atentia asupra unor aspecte. Majoritatea persoanelor care vor sa slabeasca isi iau drept masura a eficientei unei diete scaderea greutatii corporale. Este incorect si poate din acest motiv multi sunt dezamagiti de rezultatele unei anumite diete. Corect este sa privim ca efect final a unei diete modificarea raportului intre cantitatea de grasime din corp raportat la greutatea corporala totala (altfel spus sa ne dorim sa scadem doar stratul de grasime ).


Astfel, sa slabim grasime este un mod mai specific de a ne gandi ca rezultat al unei diete. Nestiind de unde provine pierderea in greutate (apa, proteina sau apa) , o persoana nu are de unda sa stie daca dieta aleasa functioneaza cu adevarat. Ideal ar fi ca pe parcursul unei diete masa musculara sa se conserve sau chiar sa creasca. In realitate asta se intampla foarte rar.Orice restrictie calorica va conduce la pierderi musculare mai ales daca dieta nu este insotita de exercitii fizice. Fapt dovedit , daca o persoana va tine o dieta pentru a slabi, jumatate din cantitatea pierduta este muschi si apa, nicidecum grasime.

Dieta ketogenica isi propune ca si rezultat final pierdere de grasime corporala de depozit , cu pierderi minime musculare.

Pentru inceput ne vom orienta atentia asupra unor calcule matematice a nivelului caloric de mentinere, a cantitatii maxime de kcal ce trebuie scazut , a calculului cantitatilor de proteina, grasime si carbohidrati ce trebuiesc ingerati intr-o zi.

Pentru a calcula nivelul caloric de mentinere exista mai multe metode .Cea mai simpla este de a inmulti greutatea corporala in kg cu 33 de kcal/ kg.

Balanta energetica= calorii ingerate- calorii consumate

Cand balanta energetica este pozitiva (adica numarul de calorii este mai mare decat numarul de calorii consumate) energia este depozitata in corp sub diverse forme (glicogen , proteine, grasime). Cand balanta energetica este negativa (caloriile consumate le depasesc pe cele ingerate) , corpul apeleaza la rezervele de energie. In cazul pierderilor de grasime, energia stocata in tesutul adipos este extrasa si utilizata ca sursa de energie.

Vorbind in mod general, cele mai multe persoane care vor sa slabeasca isi reduc prea mult numarul de calorii ingerate ( considerand ca, cu cat deficitul caloric este mai mare cu atat cantitatea de grasime pierduta va fi mai mare) In realitate, reducerea excesiva a numarului de caorii ingerate va conduce la o scadere a ratei metabolice deci implicit a cantitatii de grasime pierduta. Aceleasi efecte se produc si atunci cand ne supraantrenam ( exces de exercitii fizice). Astfel pentru a pierde grasime deficitul caloric nu trebuie sa depaseasca 20% din totalul caloric de mentinere ).
Acest deficit poate fi calculat matematic inmultind numarul de calorii de mentinere cu 0.20. Prin diferenta intre caloriile de mentinere si deficitul caloric obtinut rezulta numarul de calorii pe care trebuie sa le mancam zilnic pentru a slabi.
O slabire de 0,5 kg pe saptamana este considerata normala (cu pierderi minime de masa musculara). Pierderi mai mari de 1 kg pe saptamana (fara a lua in consideratie si pierderile de apa) indica ca au loc si pierderi musculare si atunci numarul de calorii ingerate trebuie crescut.

Marlin 30 oct 2009 14:47:59

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Si acum despre dieta ketogenica in sine. Iata cateva reguli:
. se consuma 30 de grame de carbohidrati pe zi
. cantitatea de proteine ingerate se calculeaza inmultind numarul de kilograme cu 1,2-1,5 grame de proteina per kilogram
. stiind ca proteinele si carbohidratii furnizeaza aceeasi cantitate de energie si anume 4kcal/gram prin diferenta se obtine cantitatea de grasimi ce trebuie ingerata.


Exemplu de calcul:

Consideram o persoana de 60 de kg.
Nivelul caloric de mentinere este: 60*33=1980 Kcal/zi
Deficitul maxim este: 1980*0,20= 396kcal/zi
Deci pentru a slabi ,o persoana de 60 de kilograme va trebui sa consume cel putin
1980 – 396= 1594 kcal/zi
Cantitatea de proteina necesara este de 60*1,2(1,5)= 72 – 90 grame de proteina/zi. Vom considera in continuare o cifra de mijloc si anume 80 g proteina pe zi.
80 g proteina + 30 g carboh.=110 grame
110*4= 440 kcal provenite din proteine si carbo.
Din totalul de kcal ce trebuie cosumati pe zi scadem cei 440 obtinuti prin calculul de mai sus si obtinem 1594-440=1154 de kcal ce vor proveni din grasimi
Un gram de grasime furnizeaza 9 kcalorii astfel: 1154:9= 128 g de grasime ce trebuiesc consumate

Concluzionanad o persoana de 60kg care doreste sa slabeasca va trebui sa consume in medie 1594 kcal/zi ce vor proveni din 30g carbohidrati + 80 g proteine + 128g grasimi.

Alte aspecte ale dietei ketogenice:
-se vor consuma cantitati mari de apa peste 2-3 litri pe zi
-deoarece cantitatea de fructe si legume este destul de redusa este necesara o suplimentare a organismului cu vitamine si minerale ( de fapt este valabil cam in toate dietele si chiar in viata de zi cu zi avand in vedere ca fructele si legumele nu mai sunt ce erau candva )
-nu exista reguli privind orele de masa , insa trebuie urmarit ca la o masa cantitatea grasimilor sa fie cel putin egala cu cantitatea de proteine (indicat ar fi sa o depaseasca)
-ca si alimente ce se pot consuma:
a)proteine : carne de pui (cu tot cu piele), peste, vita , porc , oua , branzeturi
b)carbohidrati: de obicei proveniti din legume verzi ca broccoli, spanac, ardei gras verde , dar si alte legume
c)grasimi provenite din uleiuri, seminte crude (nuci , migdale, fistic )

Sheba 30 oct 2009 14:53:57

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Foarte interesant articolul. Dar din cate stiu eu excesul de proteine duce la probleme cu rinichii si acid uric crescut.
Si cu grasimile... colesterolul nu cred ca este nici el bun. Mi se pare ca-s cam multe grasimi in joc. ficatul ce-o zice?
Si in al doilea rand cum functioneaza la cei cu metabolsmul alterat? de ex rezistenta la insulina?

Marlin 30 oct 2009 15:03:02

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Voi mai posta despre aceasta dieta , pentru ca mai sunt multe de spus ...insa data viitoare.

Sper ca nu am plictisit pe nimeni.;)
Pupici.

Sheba 30 oct 2009 15:04:04

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Din contra! Chiar interesant!

Marlin 30 oct 2009 15:06:25

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Nu se vorbeste pe dieta ketogenica de exces de proteine. Necesarul este calculat la un nivel minim care asigura mentinerea calitatii musculare imiedicand pierdera ei. Altfel spus, vom consuma atata proteina cat sa nu ne pierdem muschii si sa nu ne obisnuim organismul sa foloseasca proteina ca sursa de enrgie.

Sheba 30 oct 2009 15:14:17

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Eu ramasesem in cap cu ce mi-a explicat o prietena de-a mea medic despre ketoza/acid uric si probleme cu rinichii si poate de-aia am asociat.

Marlin 30 oct 2009 15:15:40

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Apoi, in particular pentru dieta ketogenica si in general pentru orice dieta se recomanda ca initial fiecare persoana sa-si faca un set complet de analize.

Exista , desigur , contraindicatii in ceea ce priveste dieta ketogenica ...si din pacate cei cu metabolismul alterat nu ar trebui sa recurga la ea.

Cat despre grasimi....sunt indicate a fi consumate grasimile sanatoase , in principal de natura vegetala (uleiuri, seminte , fructe) dar si cele de origine animala .

Ideea dietelor low -carb se baseaza pe faptul ca omul primitiv a avut o dieta preponderent bazata pe grasimi si proteine ( vana ) si rar carbohidrati. Plantele fainoase au aparut in dieta omului mult dupa aparitia lui. Motivul este (asa cum a spus si crok) simplu...sa produci cereale in cantitati mari e mai ieftin si mai la indemana. (iar oamenii pe glob sunt destul de numerosi;))

Si ca o curiozitate: se pare ca omul are creierul atat de mare datorita consumului de carne.

Marlin 30 oct 2009 15:32:00

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Acidul uric este un reziduu al metabolismului proteinelor si in mod normal el se elimina prin urina imediat ce s-a produs impiedicand astfel aparitia acidului uric in sange, care poate cauza divrese probleme, cea mai comuna fiind guta.

Niveluri mari de acid uric pot aparea in sange prin doua mecansime: cand productia de acid uric creste si excretia sa scade.Diverse studii au aratat ca dieta ketogenica afecteaza rata de excretie a acidului uric prin rinichi ( doar in stadiile initiale cand are loc asa numita perioada de adaptare a organismului la dieta)

Corpii cetonici si acidul uric concureaza pentru acelasi sistem de trasport in rinichi.La inceputul dietei , are loc o crestere a nivelului de acid uric in sange, insa o data cu adaptarea organismului la dieta ( cam dupa 2 saptamani) , nivelul scade la normal.
Acesta este si motivul pentru care se recomanda ca in dieta zilnica sa fie prezenti si carbohidratii chiar daca intr-o cantitate mica. Acestia impiedica acumulari mari de acid uric in sange.

Din punct de vedere practic, persoanele care au o predispozitie genetica spre guta nu ar trebui sa recurga la aceasta dieta sau s-o faca sub stricta supraveghere a medicului..
Aceeasi recomandare se face si pentru cei cu rinichii "sensibili".

roseadria 30 oct 2009 15:41:14

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Pai da, dar cred ca nici una dintre noi nu ar vrea sa tina aceasta dieta.
Sotul meu a facut culturism si auzeam atunci mai multi baieti ca tineau aceasta dieta inaintea unei competitii NUMAI. Pt ca e o dieta care scoate toata grasimea din corp iar atunci cind mergi la competitie sa ti se vada bine muschii si patratelele ca sa ti le poata vedea juriul. (slabeau 10 kg in 28 zile )
Asta stiu , asta va spun. Dar ei luau si ceva kreatine , nu stiu ce e asta in romaneste dar ajuta la neincarcarea ficatului.
Deci nu avem noi ce face cu dieta asta.
Numai bine.

Marlin 30 oct 2009 16:11:07

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Chiar n-as vrea sa amestecam culturistii cu dieta asta....ar fi pacat.

Si ar fi indicat ca fiecare sa-si spuna parerea ca fiind "parerea lui" si a nu o generaliza pe o masa de oameni (cum s-a scris mai sus ca " nu avem ce face noi cu dieta asta").

Nu afirmati nimic pana nu sunteti documentati...si ceea ce conteaza este documentarea personala.Am indicat la inceputul posturilor mele sursa informatiilor expuse aici ..

Dar dupa cum am mai spus....nu suntem identici.:)

roseadria 30 oct 2009 16:32:08

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Ai dreptate, numai ca eu am spus singurul lucru pe care-l stiu despre aceasta dieta. M-as bucura daca as putea sa invat ceva care sa-mi foloseasca sau sa ma ajute sa pierd tonajul care-l car. Daca tu stii ceva mai mult zi-ne si noua ca toate -ti vom fi recunoscatoare.Nu te supara, n-am avut intentia sa fiu negativista. [*71*]
Daca ai timp, intra pe la mine si vezi ca am pus de pe youtube ceva pt celulita.
o fi bun?

roseadria 30 oct 2009 16:51:42

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Multumim, suna foarte mishto. Cred ca daca ai pe cineva care sa te indrume in cunostinta de cauza, rezultatele vor fi imbucuratoare.
Te gindesti s-o incepi? Cam ce-ar fi de mincat intr-o zi?

Marlin 30 oct 2009 17:11:13

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Eu merg de cateva luni bune pe low-carb . Diferenta intre low carb si keto este ca pe low-carb este permisa o cantitate mai mare de carbo. (pana intr-o suta de grame pe zi) Dieta mea e un fel de low-carb personalizat , incerc sa nu depasesc totusi 50 g de carbohidrati pe zi desi am multe zile cand ii tin mult mai jos si ma simt excelent. Asta dupa ce am incercat si alte diete.
De keto eu nu am nevoie deoarece la 1.60 inaltime am deja 50 de kg ...

Ce pap eu intr-o zi ...Intrati la meniuri, e scris acolo tot ce pap eu :D

Dar mai vorbim, ma duc sa-mi iau fetita de la gradinita. Puuup

roseadria 30 oct 2009 21:20:19

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Mishto, e foarte sanatos si daca ai si vointa e excelent.
Am vazut silueta ta, felicitari !
Daca vrei sa rizi sa intrii sa vezi experient amea la baie marocana.
si daca gasesti prin tara, sa-ti faci, ca n-o sa-ti para rau!
Noapte buna !

Marlin 30 oct 2009 23:56:15

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Stii ce e super cu dietele astea low carb?
Iti taie poftele...eu nu mai poftesc la nimic dulce decat foarte rar

Ideea este ca atunci cand vad o prajitura ma uit la ea si ma gandesc din ce e facuta, imi imaginez ca am in fata o farfurie cu faina, alta cu zahar, un ou, poate si ceva lapte, cacao....in fine ce contine ea.. Sa mananc prajitura ar fi ca si cum as manca componentele separat. Nu prea imi mai vine...
Si apoi ma gandesc de ce s-o mananc, ce lucru bun imi aduce ea mie?

Daca sunt frustrata , prefer sa merg sa fac sport...dupa o sedinta adevarata de fitness combinata de aerobic sunt in al noualea cer....

Incerc pe cat posibil sa merg pe alimente naturale, neprelucrate

Noapte buna tuturor.
Multumesc de invitatie roseadria...o sa intru sa vad., dar maine ca azi deja s-a terminat:P.Pup.

dara 31 oct 2009 12:37:30

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Confirm pentru low-carb + alimente cu Omega 3 ca se reduc poftele si foamea si la mine s-a redeclansat slabirea.

Ce sa zic, in prima luna de antrenament nu eram deloc in al noualea cer si dadeam cu tunul dupa endorfinele alea care trebuiau sa apara. Ce a contat a fost ideea ca fac ceva sanatos pt mine, ca restul era nashpa. Insa da, dupa 1 luna e mult mai misto, imi revin mult mai repede si nu mai pare un calvar.

Nu vad de ce ar fi rau si daca ar fi pt culturisti dieta keto, ca daca te scapa de grasime, super tare, si-asa am prea multa, sa ma scape dom-le. Nu am nicio legatura cu culturismul si antrenamentul meu e cardio dupa videoclipuri 45-50 minute plus greutati d'astea mici, ca deocamdata atata ma tine. Si prefer sa ma tin de el decat sa ma rup in doua din prima si apoi sa renunt.
Insa mie mi-a folosit sa ma gandesc la culturisti ca uite dom-le sunt oameni care aleg regimurile astea alimentare si antrenamentele nu pt ca-s obligati, cum am fost eu. Mi-a folosit sa nu ma mai simt 'oropsita' si sa ma pot tine.

Deocamdata ma tin de low-carb si high-good-fat si in ultima instanta ma apuc si de keto daca nu mai merge.
Tocmai intrasem sa caut ce-a zis Marlin sa mancam dupa antrenament :P
[btw, precizez ca nu o cunosc pe Marlin si nu am nicio legatura cu ea]

Marlin 31 oct 2009 19:44:36

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Sa ne lamurim si cu culturistii...
Ei nu stau pe keto. Ei adobta diete high carb si high proteine. De ce? Simplu , scopul lor e sa creasca in masa musculara.

Si ca o observatie : cand se creste in masa musculara automat se depune si grasime ( vin impreuna , sa zic asa).
Dupa care urmeaza dezvelirea , adica indepartarea grasimii ...Asta da, poate se realizeaza cu keto.

Am si eu la activ un ciclu de crestere in masa musculara, iar acum sunt pe dezvelire, ca zic asa...De ce as face asta? In primul rand un kg de muschi aratamult mai bine fata de un kilogram de grasime. Muschii sunt adevarate uzine de consum al grasimii, ei consuma si cand sunt relaxati ( si chiar cand dormi).Asa ca da, eu vreau sa am muschi...plus ca arata de o suta de ori mai bine un corp frumos conturat , decat unul slab dar cu grasime;)( sunt sigura ca intelegeti unde bat...)
Azi am 51 de kg la 1, 60 inaltime ...in august am avut 49 de kg. Hainele de asta vara imi vin si acum, ba chiar sunt usor largi (:D...cum oare?)

Asa ca, doriti-va sa slabiti grasime si nu doar sa slabiti....

Marlin 31 oct 2009 19:47:17

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Dara , ai ales calea cea buna...dar inarmeaza-te cu rabdare.

roseadria 31 oct 2009 20:12:40

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Subscriu: asta ar trebui sa ne fie scopul, sa scapam de grasime. Nu doar sa pierdem in greutate. Si mai subcriu si la ideea ca un corp frumos lucrat si cu muschi arata infinit mai bine decit unul slab si cu grasime care sta ca piftia pe oase....:))

roseadria 31 oct 2009 20:15:09

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de dara (Post 46192)
Confirm pentru low-carb + alimente cu Omega 3 ca se reduc poftele si foamea si la mine s-a redeclansat slabirea.

Ce sa zic, in prima luna de antrenament nu eram deloc in al noualea cer si dadeam cu tunul dupa endorfinele alea care trebuiau sa apara. Ce a contat a fost ideea ca fac ceva sanatos pt mine, ca restul era nashpa. Insa da, dupa 1 luna e mult mai misto, imi revin mult mai repede si nu mai pare un calvar.

Nu vad de ce ar fi rau si daca ar fi pt culturisti dieta keto, ca daca te scapa de grasime, super tare, si-asa am prea multa, sa ma scape dom-le. Nu am nicio legatura cu culturismul si antrenamentul meu e cardio dupa videoclipuri 45-50 minute plus greutati d'astea mici, ca deocamdata atata ma tine. Si prefer sa ma tin de el decat sa ma rup in doua din prima si apoi sa renunt.
Insa mie mi-a folosit sa ma gandesc la culturisti ca uite dom-le sunt oameni care aleg regimurile astea alimentare si antrenamentele nu pt ca-s obligati, cum am fost eu. Mi-a folosit sa nu ma mai simt 'oropsita' si sa ma pot tine.

Deocamdata ma tin de low-carb si high-good-fat si in ultima instanta ma apuc si de keto daca nu mai merge.
Tocmai intrasem sa caut ce-a zis Marlin sa mancam dupa antrenament :P
[btw, precizez ca nu o cunosc pe Marlin si nu am nicio legatura cu ea]

Tot ce-a zis Dara referitor la antrenament ar trebui sa auda fetele care trag tare 2-3 ssaptamini si pe urma se lasa de sport ca e....prea greu !

Marlin 31 oct 2009 23:13:51

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Dara, dupa antrenament trebuiesc consumati carbohidratii simpli....si mai apoi o masa cu proteine de calitate.Multe persoane care se antreneaza recurg de multe ori la shake-uri...Si ca o paranteza, daca ai chef de ceva dulce dupa antrenament ar fi momentul cel mai potrivit pentru ca nu se va depune;)

dara 31 oct 2009 23:50:20

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Multumesc, dupa antrenament am consumat mar, iar mai tarziu spuma de albus de ou indulcita cu praf de Stevia si 1/2 lingurita de cacao. Din 3 albuse de ou iese ceva spuma. Uneori mananc fulgi de orz/ovaz/secara de la plafar dupa antrenament, dar nu mai stiam daca trebuie proteine imediat sau mai tarziu.
Din ce am verificat eu Leslie Sansone ar folosi HIIT in antrenamentele ei, da' sa vad daca gasesc ceva mai bun.

Sheba 01 nov 2009 00:30:31

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Eu de obicei am o banana cu mine. Cred ca e destul de ok dupa antrenament si apoi mananc cand ajung acasa. Carne cu salata sau similar. Cu ouale sunt certata. Cred ca mananc 2 pe luna... Chiar vroiam sa intreb ca am vazut multe fete care mananca destul de multe oua. Mie intotdeauna medicii mi-au zis nu mai mult de 2 pe sapt. Bine nici eu nu ma omor dupa ele dar in fine.

Marlin 01 nov 2009 12:00:06

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Despre oua

Oul reprezinta unul din cele mai complete alimente existente.

In zilele omului modern, desigur se cere a se face o diferenta intre ouale "de magazin" obtinute de la gaini care nu au vazut vreodata vreo rama, crescute in spatii stramte, la lumina becului si injectate cu tot felul de hormoni si antibiotice, si ouale de tara , ouale adevarate .;)

Sheba 01 nov 2009 12:08:07

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Ms de info. Eu cand le mananc doar daca-s de la tara. Alea din magazin chiar nu-mi plac. In fine o sa incerc sa ma autoconving sa mai mannac si ceva oua. Dar uhm parca tot carnea-i mai buna :D

ianna 10 mar 2010 03:30:17

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de Marlin (Post 46232)
Sa ne lamurim si cu culturistii...
Ei nu stau pe keto. Ei adobta diete high carb si high proteine. De ce? Simplu , scopul lor e sa creasca in masa musculara.

Si ca o observatie : cand se creste in masa musculara automat se depune si grasime ( vin impreuna , sa zic asa).
Dupa care urmeaza dezvelirea , adica indepartarea grasimii ...Asta da, poate se realizeaza cu keto.

Am si eu la activ un ciclu de crestere in masa musculara, iar acum sunt pe dezvelire, ca zic asa...De ce as face asta? In primul rand un kg de muschi aratamult mai bine fata de un kilogram de grasime. Muschii sunt adevarate uzine de consum al grasimii, ei consuma si cand sunt relaxati ( si chiar cand dormi).Asa ca da, eu vreau sa am muschi...plus ca arata de o suta de ori mai bine un corp frumos conturat , decat unul slab dar cu grasime;)( sunt sigura ca intelegeti unde bat...)
Azi am 51 de kg la 1, 60 inaltime ...in august am avut 49 de kg. Hainele de asta vara imi vin si acum, ba chiar sunt usor largi (:D...cum oare?)

Asa ca, doriti-va sa slabiti grasime si nu doar sa slabiti....


Malin merci de info...citisem pe un site american de dieta asta si vroiam sa o prezint si fetelor... vad ca mi-ai luat-o cu mult inainte >:D<

Si apropo de haine.. intind sa cred ca ai dreptate! eu am zis ca doar mi se pare mie sau ca s-au largit hainele mult... hmm... merci de explicatie... stupid me:))

Diviana 10 mar 2010 03:54:52

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
faci mult sport ianna?

ianna 10 mar 2010 04:05:54

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de Diviana (Post 112941)
faci mult sport ianna?


da...daca prin sport intelegi cardio sau aerobic zilnic aprox 1 ora

insa

dieta asta nu mi se potriveste ...pentru ca asa cum m-am documentat eu vis-a-vis de dieta asta ... presupune sport foarte mult de modelare... implicit greutati (ceea ce eu nu fac) si fitness (nu ma pot duce)

Tina 19 feb 2011 10:32:39

Dieta Ketogenica
 
Dieta Keto (dati si o cautare pe net) este printre cele mai eficiente in reducerea grasimii, la ora actuala, cu prepondereta grasime viscerala, abdomniala pt. ca "loveste" fix in depozitele de grasime ale corpului.
Denumirea dietei vine de la un proces intern numit ketoza, prin care organismul foloseste grasimile ca sursa de energie pentru buna sa functionare. Se considera ca o alimentatie bogata in carne asigura mai rapid senzatia de satietate si o mentine un timp mai indelungat, deoarece grasimile se digera mai greu si sunt mai hranitoare decat carbohidratii.
Mecanismul este simplu - prin eliminarea carbohidratilor din alimentatie initial si apoi in 2-3 zile din depozitele ficatului (glicogen), corpul va apela la propriul strat de grasime corporala.
Nu e recomandata restrictia calorica mare. In nici un caz 1000 sau mai putine kcal/ zi.
Tinuta corect si mai ales CURAT, adica fara mezeluri, fara exces de proteine, cu suficiente grasimi e cea mai utila.
Eu ma chinui de nu stiu cand sa o tin, nu va voi minti, nu e usor de tinut, insa e utila si nu e daunatoare. Este o dieta lipidica, adica in mod obigatoriu accentul se pune pe grasimi pt ca ele fiind mai dense satura si te ajuta la slabit - da, chiar si cele saturate, mult temute, in anumite canititati.
Cum actioneaza dieta ketogenica?
Tinand bine in frau nivelul de insulina, glucagon si pe cel de glucoza din sange, putem jongla cu starea de ketoza a organismului.

Insulina reprezinta unul din hormonii secretati de catre pancreas, in prezenta carbohidratilor. Ea in organism are rolul de a "impinge" glucoza din sange in celule.

In lipsa carbohidratilor si implicit a insulinei, acelasi pancreas va secreta hormonul antagonist insulinei, glucagonul.

Glucagonul are rolul de a disloca glicogenul stocat in ficat intr-o forma ce poate fi folosita, glucoza. Cand insa rezerva de glucagon se termina, organismul va secreta cetone, acizi grasi liberi procesati in ficat prin consumul grasimilor aflate in organism.

Iar aici ajungem la scopul principal al dietei keto. Acela de ardere a grasimilor din organism si implicit, de slabire consistenta.
Sfaturi/ alimente recomandate
-Carne permis orice tip de carne, chiar si cu procent mediu de grasime : porc, miel curcan vita, pui, viscere - ficat, rinichi, drob, sunca de tara, fructe de mare
-peste gras, etc (Atentie la conserve, nu in sos tomat, nu cu zahar): somon, ton, sardine, hering - recomandate pt Omega 3
-branzeturi grase, dar nu cu zer: branzeturi frantuzesti, telemea, branza de capra, oaie, limitat de vaca (mai multe gluide), unt, cascaval (atentie sa nu aiba margarina), smantan fermentata,
- avocado si nuca de cocos - moderat e admise fiind sanatose si avant carbohidrati putini
-oua de orice fel
-oleaginoase crude (NU prajite si sarate): migdale, alune padure (NU alune sau arahide), nuci, fistic moderat, nuci brazilia, caju moderat, nuci pecan, seminte pin, seminte de: in, canepa, susan, dovleac etc
-uleiuri: de orice tip: masline, struguri, germeni grau, in, dovleac, susan etc. presate la rece, se recomanda uleiul de cocos, util in slabit
-legume - in portii limita cele cu carbohidrati mai multi, radacionase, fasole verde) telina, ciuperci, castraveti (acrii - dar fara zahar), asparagus, ardei verde, ceapa, masline, germeni de varza, fasole verde, conopida, broccoli, salata, spanac, diverse tipuri de varza: bok choy, kale, anghinare
- sosuri - maioneza, mustar facute in casa fara amidon/zahar/margarina
- Indulcitorii din stevie, xyiltol, inulina - cat se poate de rar pt. a nu scote corpul din cetoza
-condimente: orice tip de condiment uscat, fara zahar, inclusiv pudra de cacao
-suplimente: pudra proteica cu putine glucide (sub 5\portie), batoane proteice cu foarte putine glucide (sub 10/portie), emulsie MCT, unt cacao pt. preparate dulci

Portii limitate extrem
: 1/2 cana
-grapefruit, lamai, limete, capsuni, masline, mure, zmeura,kiwi - in primele luni de dieta nu se recomanda pt ca pot scoate corpul din cetoza.
Interzis
-bere, bauturi cocktail, paine, lapte, iaurt light, paste, cereale, orez, cartofi, porumb, mazare, morcovi, dulciuri, suc de fructe, fructe in afara de cele mentionate mai sus, -sosuri din comert cu zahar, amidon, fructoza, miere, agave - maioneza, mustar, ketchup, nu se admit indulcitorii cu glucide: fructoza, miere, agave, zahar brun, zahar
-prajeli cat mai rar, fara margarina de orice tip, se prefera untul pt ca e natural

Sfaturi suplimentare
-alegeti alimente cat mai nepoluate - carne de tara, oua, unt la fel
-nu va feriti de grasimi saturate - unt, smantana, mancate moderat ele AJUTA la slabit, nu le eliminati!
-eliminati sucurile light, cafeaua - nu fac decat sa va mentina pofta de dulce, sa va scoata din cetoza si deci sa opreasca procesul de slabire
-nu mancati branzeturi light, cu zer - pt ca sunt insulinogene - branza light, iaurt light etc
- fara castane, alune, arahide
- fara mezeluri din comert, se pot manca carnati, drob, leber de tara, facut in casa
- se recomanda antrenament cu greutati pt. sporirea masei musculare (nu va speriati, nu faceti muschii cat casa) si mentinerea eliminarii grasimii.
- reintroducerea carbohidratilor se face lent, in special odata cu anotimpurile calede, primavara, fara a adauga prosii: cereale, cartofi, fructe cu kg, ci adaugand treptat legume, leguminoase si apoi fructe moderat
- este o DIETA LIPIDICA, (deci nu proteica, precum Dukan) deci se pune accent pe grasimi, mai mult decat pe proteine, la finalul zilei e recomandat ca lipidele sa fie mai multe ca proteinele.
- e foarte utila iarna si toamna, pt ca sprijina functiile tiroidice metabolice si pt. ca nu mai exista "tentatii" ca fructe
- se recomanda multa apa -3-5 l/zi pt ca in primele zile exista usoare dureri de cap si senzatie de gust metalic in gura, datorita cetonelor din sange, ceea ce inseamna ca dieta e tinuta cum trebuie
- nu este periculoasa pt. ca nu propune un exces de proteine sau grasimi de proasta calitate - mezeluri, margarina

Exemplu de meniuri:
-MD: omleta din 2 oua cu 30g cascaval, 1/2 ardei sau 1/2 rosie, 100g salata verde/conopida, broccoli,5 g seminte in/susan/pin
-P: carne gatita la cuptor cu 150g fasole verde sau orice leguma in limita admisa, 10 ml ulei presat la rece/ 50g smantana fermentata sau avocado
-C: peste gatit/ficat inabusit cu legume in cantitate admisa, 10 ml ulei cocos
-Gustari - pudra proteica cu 50-100ml smantana fermentata, indulcitor, cacao sau avocado, nuca de cocos proaspata, orice tip de oleaginoase - max 50g

sursa:
coolinaria.ro, wellspere

anqutz 19 feb 2011 15:18:37

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Am si eu 2 intrebari. Cate gr de carbo avem voie/zi? Eu am vazut surse in care se recomandau max 30, altele in care se permiteau 40 de gr/zi. Ar fi ok sa aleg varianta 40 de gr/zi? Si a 2-a problema ar fi ca eu iubesc rosiile. As putea sa mananc una/zi? :P Macar mica.

Tina 19 feb 2011 15:20:28

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de anqutz (Post 533590)
Am si eu 2 intrebari. Cate gr de carbo avem voie/zi? Eu am vazut surse in care se recomandau max 30, altele in care se permiteau 40 de gr/zi. Ar fi ok sa aleg varianta 40 de gr/zi? Si a 2-a problema ar fi ca eu iubesc rosiile. As putea sa mananc una/zi? :P Macar mica.

Anqutz, depinde de organism...unii intra in cetoza si la 70g carbo/zi (in special sportivii de performanta), insa in medie e vorba de 30-40g.
Rosii, considerate fructe - e recomandat 1/2 cana pe zi, deci sa spunem 1 rosie potrivita/zi, cred ca ai voie.:)
Ai grija sa suplimentezi cu fibre - psyillium, mai ales pana te obisnuiesti, constipatia ar putea fi o problema la inceput.

anqutz 19 feb 2011 15:27:13

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de Tina (Post 533594)
Anqutz, depinde de organism...unii intra in cetoza si la 70g carbo/zi (in special sportivii de performanta), insa in medie e vorba de 30-40g.
Rosii - e recomandat 1/2 cana pe zi, deci sa spunem 1 rosie potrivita/zi, cred ca ai voie.:)
Ai grija sa suplimentezi cu fibre - psyillium, mai ales pana te obisnuiesti, constipatia ar putea fi o problema la inceput.

Merci mult de raspuns. Deci o sa aleg 40 de gr de carbo/zi pt inceput. Poate chiar 50, pt ca merg de 4-5 ori/sapt la sala si am ameteli in general daca mananc prea putini carbo. Am vazut ca daca ma mentin la 50 de gr de carbo dau jos bine, pana acum insa am preferat o dieta proteica. Cel putin la SB 1 aveam mult mai multe proteine decat grasimi (cam 2,5 gr/kg corp).

Ai idee, e vreo durata minima? Eu cred ca pt mine o luna ar fi suficienta.

As vrea s-o incerc pt ca promite ca dai jos mai mult de pe burtica. De acolo ar trebui sa se duca, in rest sunt ok si n-as prea mai vrea sa scad. Cel putin picioarele si fundul sunt perfecte asa.

Tina 19 feb 2011 15:45:00

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de anqutz (Post 533600)


Merci mult de raspuns. Deci o sa aleg 40 de gr de carbo/zi pt inceput. Poate chiar 50, pt ca merg de 4-5 ori/sapt la sala si am ameteli in general daca mananc prea putini carbo. Am vazut ca daca ma mentin la 50 de gr de carbo dau jos bine, pana acum insa am preferat o dieta proteica. Cel putin la SB 1 aveam mult mai multe proteine decat grasimi (cam 2,5 gr/kg corp).

Ai idee, e vreo durata minima? Eu cred ca pt mine o luna ar fi suficienta.

As vrea s-o incerc pt ca promite ca dai jos mai mult de pe burtica. De acolo ar trebui sa se duca, in rest sunt ok si n-as prea mai vrea sa scad. Cel putin picioarele si fundul sunt perfecte asa.

Iti pot spune ca in primele 2-3 zile se elimina glicogenul din ficat, deci nu o sa scazi atunci (poate doar apa retinuta). Eu cred ca e suficient o luna pt. tine, pt ca nu mai ai de slabit, oricum keto promite in primul rand sa dea jos grasimea abdominala - deci esti "pe felie" ":P.
In plus, trebuie sa ai mare grija cu tranzitia de dupa, foarte lent introduci carbo si nu exagerezi cu proteinele. Insa cele 2 reguli de aur sunt:
-sa fie mai multe lipide decat proteine, inclusiv saturate
-ai grija sa bei suficienta apa

anqutz 19 feb 2011 15:50:50

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de Tina (Post 533621)
Iti pot spune ca in primele 2-3 zile se elimina glicogenul din ficat, deci nu o sa scazi atunci (poate doar apa retinuta). Eu cred ca e suficient o luna pt. tine, pt ca nu mai ai de slabit, oricum keto promite in primul rand sa dea jos grasimea abdominala - deci esti "pe felie" ":P.
In plus, trebuie sa ai mare grija cu tranzitia de dupa, foarte lent introduci carbo si nu exagerezi cu proteinele. Insa cele 2 reguli de aur sunt:
-sa fie mai multe lipide decat proteine, inclusiv saturate
-ai grija sa bei suficienta apa

Eh, nu ma grabesc nicaieri insa grasime acolo aveam si cand ma sufla vantul pe strada, intr-a 9-a. :P Numai ca nu ma dau batuta si cat de putin mai am ma lupt sa dau jos. O tin pe a mea, ca se poate. >:)

Eu ma gandeam ca dupa ce tin o luna keto sa trec usor spre SB1 si apoi spre SB2. Ce parere ai? :-/ Oricum toata viata vreau sa ma feresc de carbo. Nu-s mare fan paine, paste si pizza, insa as manca KFC pana as exploda. :))

Tina 19 feb 2011 16:02:57

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de anqutz (Post 533628)


Eh, nu ma grabesc nicaieri insa grasime acolo aveam si cand ma sufla vantul pe strada, intr-a 9-a. :P Numai ca nu ma dau batuta si cat de putin mai am ma lupt sa dau jos. O tin pe a mea, ca se poate. >:)

Eu ma gandeam ca dupa ce tin o luna keto sa trec usor spre SB1 si apoi spre SB2. Ce parere ai? :-/ Oricum toata viata vreau sa ma feresc de carbo. Nu-s mare fan paine, paste si pizza, insa as manca KFC pana as exploda. :))

Vroiam sa iti sugerez sa treci de pe keto pe SB1 pt. ca e o tranzitie fireasca.
In plus esti obisnita cu SB. E in regula ca nu poftesti la paine, fainoase, nici eu, decat in anumite perioade, eu inca mai poftesc la zahar, dar ma abtin cu succes.
Iti poti face tu KFC acasa, eu nu am mancat niciodata, dar stiu ca e ceva cu aripioare de pui. Chiar daca nu e exact acelasi gust, epe aproape si in timp (mie mi-a luat 3 ani sa nu mai poftesc absolut deloc la fast food) nu vei mai poftii.

anqutz 19 feb 2011 16:10:55

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Citat:

Anterior postat de Tina (Post 533644)
Vroiam sa iti sugerez sa treci de pe keto pe SB1 pt. ca e o tranzitie fireasca.
In plus esti obisnita cu SB. E in regula ca nu poftesti la paine, fainoase, nici eu, decat in anumite perioade, eu inca mai poftesc la zahar, dar ma abtin cu succes.
Iti poti face tu KFC acasa, eu nu am mancat niciodata, dar stiu ca e ceva cu aripioare de pui. Chiar daca nu e exact acelasi gust, epe aproape si in timp (mie mi-a luat 3 ani sa nu mai poftesc absolut deloc la fast food) nu vei mai poftii.

Merci pt rabdarea cu care mi-ai raspuns la intrebari. >:D<

Eu pana in a 12-a nu ma atingeam de fast-food. Dar atunci m-au dus fetele la KFC. :(( :)) Am zis oricum ca nu ma mai ating de prostii, am vb si cu prietenul meu mare pofticios sa nu mai consumam prostii.

Deci de luni la keto cu mine. :D Visez cu ochii deschisi la un abdomen mai frumos. 8->

rozica1965 19 feb 2011 16:22:32

Re: Sa vorbim despre dieta ketogenica
 
Draga Tina,deci unde pot vedea si eu meniurile tale?....sau daca nu ai jurnal,poti sa scrii si tu in urmatoarele zile men iurile tale?...Vreau sa vad si eu combinatiile si cantitatile...:-*


Ora este GMT +2. Ora este acum 03:39:51.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO