forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Retete dietetice de panificatie si patiserie (http://forum.slabute.ro/retete-dietetice-panificatie-patiserie/)
-   -   Paine de casa (http://forum.slabute.ro/retete-dietetice-panificatie-patiserie/paine-casa-3697.html)

justbelieve 02 mai 2010 10:25:28

Paine de casa
 
1 ataşament(e)
Avem nevoie de :
2 cani faina neagra
2 cani tarate de grau
un cub drojdie
apa calda
susan/mac(optional)

Se amesteca toate ingredientele si se formeaza un aluat care se lasa la dospit 1 ora.Apoi se pune in tava(unde am pus hartie de copt) si se da la cuptor.Se presara susan/mac.

Anca77yvb 02 mai 2010 15:28:49

Re: Paine de casa
 
cate calorii are?

justbelieve 02 mai 2010 18:58:26

Re: Paine de casa
 
Citat:

Anterior postat de Anca77yvb (Post 172880)
cate calorii are?

Habar n-am.Cum nu am cantar,nu am putut cantari painile si nu am putut calcula:(

CrisetenO 11 iul 2011 22:58:27

Re: Paine de casa
 
4 ataşament(e)
Citat:

Anterior postat de justbelieve (Post 173003)
Habar n-am.Cum nu am cantar,nu am putut cantari painile si nu am putut calcula:(

Salut fetelor,

Am incercat chiar azi reteta asta de paine pentru ca mi s-a parut extrem de usor de facut. Am pus un cub de drojdie intr-o cana de vreo 300 de ml de apa calduta si am adaugat-o intr-un castron cu 2 cani de faina integrala + 2 cani de tarate de grau (precum spune reteta). Am framantat numai putin cu mana -- a iesit o coca destul de lipicioasa, apoi am impaturit castronul in 2 prosoape si o patura foarte calduroasa in bucatarie (unde faceam o mancarica de macaroane cu carne de curcan gratinate). Intr-un ceas isi dublase volumul, asa ca am presarat putina faina pe o suprafata de lucru si am turnat -- cu foarte putin ajutor -- aluatul dospit pe ea. Am intors-o de vreo trei ori ca sa-i dau o oarecare forma, am trecut-o si pe partea cealalta prin faina, si am pus niste seminte de in deasupra, ca de altele nu aveam.

Rezultatul a fost o paine de 475 de grame, si adaug o poza mai jos. Am facut si calculele calorice:

CALORII INGERATE
Faina Bio integrala, Alnatura, 250g - 773 calorii, 29.3 proteine, 5 grasimi, 0 colesterol, 152.5 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 0 zaharuri
Tarate de grau, Sano Vita, 100g - 182 calorii, 15.3 proteine, 5 grasimi, 0 colesterol, 19 carbohidrati, - fibre, - sodiu, - zaharuri
Drojdie, proaspata, 40g - 42 calorii, 3.4 proteine, 0.8 grasimi, 0 colesterol, 7.2 carbohidrati, 3.2 fibre, 12 sodiu, 0 zaharuri
--------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL CALORII: 997 calorii, (mic)48 proteine, (mic)10.8 grasimi, 0 colesterol, (mult)178.7 carbohidrati, 3.2 fibre, 12 sodiu, 0 zahar


Asta face, la 100 g:

TOTAL pe 100 g: 210 calorii, 10.1 proteine, 2.27 grasimi, 0 colesterol, 37.6 carbohidrati, 0.7 fibre, 2.52 sodiu, 0 zahar

O nota importanta: adaugati sare! Cam 1 lgt. sare, sau un pic mai mult sau mai putin, dupa cum va place. Uite si niste poze!

Pofta buna si multumesc pentru reteta aceasta usoara si foarte gustoasa!

Cu mult drag,
Cristina

VentoFreddo 12 iul 2011 09:42:55

Re: Paine de casa
 
arata minunat,multumesc fetelor:-*
Criseten,cat ai lasat-o in cuptor si la ce temperatura?>:D<

CrisetenO 12 iul 2011 17:16:08

Re: Paine de casa
 
Citat:

Anterior postat de VentoFreddo (Post 719551)
arata minunat,multumesc fetelor:-*
Criseten,cat ai lasat-o in cuptor si la ce temperatura?>:D<

De data asta am pus-o in tava direct la 235 de grade, si a stat cam 35-40 de minute. A fost perfect coapta. Insa data viitoare am de gand sa o las sa creasca putin in cuptorul neincalzit dupa ce o pun in forma. Asta ca sa iasa chiar si mai pufoasa. Daca vreti crusta mai moale (ea si asa nu are grasime, deci se intareste repede, cred), puneti un servet deasupra cat se raceste.

Daca vreti sa folositi forma de copt, eu zic sa lasati mai putin la copt (forma se incinge repede si se arde painea pe suprafata de contact).

Cu mult drag,
Cristina

CrisetenO 26 iul 2011 16:46:01

Re: Paine de casa
 
4 ataşament(e)
Ma intorc cu o noua reteta si o noua incercare, de asta data mai aproape de ce voiam eu sa-mi iasa. De data asta nu am mai pus tarate (logodnicul nu se omoara dupa gustul de tarate), si am pus niste seminte de floarea soarelui. Asta e reteta:

Ingrediente:

800 g faina integrala
400 ml apa
2 pachete drojdie uscata (data viitoare pun 1 pachet -- 42 g -- proaspata)
2 lgt. sare
1 lgt zahar
1 1/2 lg. ulei
seminte de floarea soarelui (eu am pus vreo 40 g)

Pregatire:

Se pune faina cu sare intr-un lighean incapator. Se face la mijloc o gaura.

Intr-o canita se pune drojdia cu cateva lg. apa calduta si cu zaharul din reteta. Se lasa pana incepe sa faca spuma ca la cappuccino, apoi se toarna in gaura de la faina.

Se adauga apoi restul de apa si se framanta pana va dor toate. Tehnica mea de framantare incepe cu incorporarea manuala a apei pana se face aluatul unitar, apoi incep sa-l boxez cu amandoi pumnii. Din cand in cand iau de pe margini si il indoi in interior, apoi il dezlipesc si-l turtesc de castron, framantand cu podul palmei unei singure maini. Cum ziceam, il framantati pana nu mai stie ce e cu el; apoi adaugati uleiul si-l incorporati bine. Lasati bine infofolit aluatul la dospit si faceti ceva interesant timp de o ora. De exemplu va ganditi cum il modelati dupa aceea.

Pregatiti tava de copt paine. De curand am facut rost de o tava pt paini de 1 kg. Am pus hartie de copt inauntru, nu altceva.

Cand a trecut cam o ora si si-a dublat volumul aluatul, presarati niste faina -- nu multa -- pe o suprafata de lucru. Rupeti cam 2/3 din aluat si il intindeti cu sucitorul intr-o foaie nu prea subtire. Presarati seminte deasupra si rulati ca la cozonac. Puneti sulul in tava de copt. Mai puneti ceva faina. Rupeti 1/3-a ramasa in doua bucati egale. Le intindeti in doua cosite cam o data si jumatate cat lungimea tavii -- sa nu fie prea subtiri, atentie! Le impletiti si le puneti peste sulul din tava cum va tuna voua: mie mi-a placut sa pun cosita putin intr-o parte. Acoperiti si lasati din nou la crescut cam 30 minute. Apoi dati la cuptor la cam 180 grade.

Mi-a luat cam 40 min sa fac toata painea si a iesit cu adevarat minunata. Am tinut-o cu un servetel deasupra tot timpul, si a fost moale pana in ultima zi. Uite si poze!

Cu mult drag,

Cristina

Morgot 09 oct 2011 07:34:13

Re: Paine de casa
 
Am incercat si eu painea de casa. cu ceva modificari fata de retetele de mai sus, pt a face o cantitate mai mare.

500 ml apa calduta (2 cani)
50g pachet drojdie (1 pachet)
2 lingurite otet
2 lingurite ulei de masline
1 lingurita sare
4 cani faina integrala
2 cani tarate de grau
1 cana faina alba

Am dizolvat drojdia in apa impreuna cu sarea, uleiul, si otetul, dupa care am adaugat faina. Am framantat manual rezultand un aluat de 1400 grame.
Dupa 1 ora la dospit, am bagat-o in cuptor (incins in prealabil) la 235 de grade pt 40 de minute.

http://img846.imageshack.us/img846/5306/p1190426.th.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/8468/p1190428.th.jpg


A iesit cea mai gustoasa paine pe care am mancat-o vreodata.
E densa, moale, si dupa o zi nu s-a uscat deloc.
Nu stiu cat rezista in timp, pt ca ieri am mancat jumate din ea :).

Morgot 09 oct 2011 23:13:45

Re: Paine de casa
 
Am facut si azi:
http://img189.imageshack.us/img189/2417/p1190441.th.jpg
E bestiala!

Suta de grame are 290 kcal.


Ora este GMT +2. Ora este acum 17:21:48.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO