Paine de casa
1 ataşament(e)
Avem nevoie de :
2 cani faina neagra 2 cani tarate de grau un cub drojdie apa calda susan/mac(optional) Se amesteca toate ingredientele si se formeaza un aluat care se lasa la dospit 1 ora.Apoi se pune in tava(unde am pus hartie de copt) si se da la cuptor.Se presara susan/mac. |
Re: Paine de casa
cate calorii are?
|
Re: Paine de casa
Citat:
|
Re: Paine de casa
4 ataşament(e)
Citat:
Am incercat chiar azi reteta asta de paine pentru ca mi s-a parut extrem de usor de facut. Am pus un cub de drojdie intr-o cana de vreo 300 de ml de apa calduta si am adaugat-o intr-un castron cu 2 cani de faina integrala + 2 cani de tarate de grau (precum spune reteta). Am framantat numai putin cu mana -- a iesit o coca destul de lipicioasa, apoi am impaturit castronul in 2 prosoape si o patura foarte calduroasa in bucatarie (unde faceam o mancarica de macaroane cu carne de curcan gratinate). Intr-un ceas isi dublase volumul, asa ca am presarat putina faina pe o suprafata de lucru si am turnat -- cu foarte putin ajutor -- aluatul dospit pe ea. Am intors-o de vreo trei ori ca sa-i dau o oarecare forma, am trecut-o si pe partea cealalta prin faina, si am pus niste seminte de in deasupra, ca de altele nu aveam. Rezultatul a fost o paine de 475 de grame, si adaug o poza mai jos. Am facut si calculele calorice: CALORII INGERATE Faina Bio integrala, Alnatura, 250g - 773 calorii, 29.3 proteine, 5 grasimi, 0 colesterol, 152.5 carbohidrati, 0 fibre, 0 sodiu, 0 zaharuri Tarate de grau, Sano Vita, 100g - 182 calorii, 15.3 proteine, 5 grasimi, 0 colesterol, 19 carbohidrati, - fibre, - sodiu, - zaharuri Drojdie, proaspata, 40g - 42 calorii, 3.4 proteine, 0.8 grasimi, 0 colesterol, 7.2 carbohidrati, 3.2 fibre, 12 sodiu, 0 zaharuri -------------------------------------------------------------------------------------- TOTAL CALORII: 997 calorii, (mic)48 proteine, (mic)10.8 grasimi, 0 colesterol, (mult)178.7 carbohidrati, 3.2 fibre, 12 sodiu, 0 zahar Asta face, la 100 g: TOTAL pe 100 g: 210 calorii, 10.1 proteine, 2.27 grasimi, 0 colesterol, 37.6 carbohidrati, 0.7 fibre, 2.52 sodiu, 0 zahar O nota importanta: adaugati sare! Cam 1 lgt. sare, sau un pic mai mult sau mai putin, dupa cum va place. Uite si niste poze! Pofta buna si multumesc pentru reteta aceasta usoara si foarte gustoasa! Cu mult drag, Cristina |
Re: Paine de casa
arata minunat,multumesc fetelor:-*
Criseten,cat ai lasat-o in cuptor si la ce temperatura?>:D< |
Re: Paine de casa
Citat:
Daca vreti sa folositi forma de copt, eu zic sa lasati mai putin la copt (forma se incinge repede si se arde painea pe suprafata de contact). Cu mult drag, Cristina |
Re: Paine de casa
4 ataşament(e)
Ma intorc cu o noua reteta si o noua incercare, de asta data mai aproape de ce voiam eu sa-mi iasa. De data asta nu am mai pus tarate (logodnicul nu se omoara dupa gustul de tarate), si am pus niste seminte de floarea soarelui. Asta e reteta:
Ingrediente: 800 g faina integrala 400 ml apa 2 pachete drojdie uscata (data viitoare pun 1 pachet -- 42 g -- proaspata) 2 lgt. sare 1 lgt zahar 1 1/2 lg. ulei seminte de floarea soarelui (eu am pus vreo 40 g) Pregatire: Se pune faina cu sare intr-un lighean incapator. Se face la mijloc o gaura. Intr-o canita se pune drojdia cu cateva lg. apa calduta si cu zaharul din reteta. Se lasa pana incepe sa faca spuma ca la cappuccino, apoi se toarna in gaura de la faina. Se adauga apoi restul de apa si se framanta pana va dor toate. Tehnica mea de framantare incepe cu incorporarea manuala a apei pana se face aluatul unitar, apoi incep sa-l boxez cu amandoi pumnii. Din cand in cand iau de pe margini si il indoi in interior, apoi il dezlipesc si-l turtesc de castron, framantand cu podul palmei unei singure maini. Cum ziceam, il framantati pana nu mai stie ce e cu el; apoi adaugati uleiul si-l incorporati bine. Lasati bine infofolit aluatul la dospit si faceti ceva interesant timp de o ora. De exemplu va ganditi cum il modelati dupa aceea. Pregatiti tava de copt paine. De curand am facut rost de o tava pt paini de 1 kg. Am pus hartie de copt inauntru, nu altceva. Cand a trecut cam o ora si si-a dublat volumul aluatul, presarati niste faina -- nu multa -- pe o suprafata de lucru. Rupeti cam 2/3 din aluat si il intindeti cu sucitorul intr-o foaie nu prea subtire. Presarati seminte deasupra si rulati ca la cozonac. Puneti sulul in tava de copt. Mai puneti ceva faina. Rupeti 1/3-a ramasa in doua bucati egale. Le intindeti in doua cosite cam o data si jumatate cat lungimea tavii -- sa nu fie prea subtiri, atentie! Le impletiti si le puneti peste sulul din tava cum va tuna voua: mie mi-a placut sa pun cosita putin intr-o parte. Acoperiti si lasati din nou la crescut cam 30 minute. Apoi dati la cuptor la cam 180 grade. Mi-a luat cam 40 min sa fac toata painea si a iesit cu adevarat minunata. Am tinut-o cu un servetel deasupra tot timpul, si a fost moale pana in ultima zi. Uite si poze! Cu mult drag, Cristina |
Re: Paine de casa
Am incercat si eu painea de casa. cu ceva modificari fata de retetele de mai sus, pt a face o cantitate mai mare.
500 ml apa calduta (2 cani) 50g pachet drojdie (1 pachet) 2 lingurite otet 2 lingurite ulei de masline 1 lingurita sare 4 cani faina integrala 2 cani tarate de grau 1 cana faina alba Am dizolvat drojdia in apa impreuna cu sarea, uleiul, si otetul, dupa care am adaugat faina. Am framantat manual rezultand un aluat de 1400 grame. Dupa 1 ora la dospit, am bagat-o in cuptor (incins in prealabil) la 235 de grade pt 40 de minute. http://img846.imageshack.us/img846/5306/p1190426.th.jpg http://img80.imageshack.us/img80/8468/p1190428.th.jpg A iesit cea mai gustoasa paine pe care am mancat-o vreodata. E densa, moale, si dupa o zi nu s-a uscat deloc. Nu stiu cat rezista in timp, pt ca ieri am mancat jumate din ea :). |
Re: Paine de casa
Am facut si azi:
http://img189.imageshack.us/img189/2417/p1190441.th.jpg E bestiala! Suta de grame are 290 kcal. |
Ora este GMT +2. Ora este acum 17:21:48. |
Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4.
Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.