View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 08 mar 2009, 20:22:22
Crok's Avatar
Crok Crok este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt unul dintre slăbuţi!Sunt unul dintre slăbuţi!
Merite:
 
Data înregistrării: 01 mar 2009
Locaţie: Buzau, Romania
Vârsta: 33
Dieta: Menţinere
Date: 172cm, 63kg
Mesaje: 347
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) o data intr-un mesaj
Post Piramida low-carb

Carbohidratii sunt una dintre sursele de energie pe care corpul nostru le poate folosi(pe langa grasimi si alcooli). Ieftin de produs si usor de consumat, au sustinut dezvoltarea accelerata a societatii omenesti din momentul in care cerealele au inceput sa fie cultivate(cu circa 8.000-10.000 de ani in urma). Explozia demografica a insemnat si o cerere mai mare de alimente, ajungandu-se astfel la o predominanta a carbohidratilor in dieta(in detrimentul grasimilor si proteinelor).


Astfel au aparut noi soiuri de plante, mai productive dpdv al continutului energetic: legumele si fructele au devenit mai mari, bobul de grau contine mai mult amidon. Toate aceste modificari reduc raportul de nutrienti esentiali/energie furnizata de aliment.
Daca omul la aparitia sa consuma o dieta cu 20-30% carbohidrati in totalul de calorii, in secolul XX s-a ajuns la 80-90%. Acest moment a coincis cu aparitia automatizarii muncii umane pe scara larga(folosind masini), lasand astfel oamenii prada sedentarismului. Daca acum cateva sute sau mii de ani energia era necesara muncii fizice, acum acea energie este stocata sub forma de grasime si, in acelasi timp, provoaca o serie de boli considerate ale omului modern: sindromul metabolic, diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea.


La inceputul secolului trecut s-a propus ca metoda de tratament in cazurile de epilepsie o dieta bazata pe consumul de grasimi, cu carbohidratii redusi la minim. In timp, mai ales dupa revolutia produsa de dr. Atkins, au inceput si cercetarile mai amanuntite in legatura cu acest mod de hranire. Dupa greseile inerente(Atkins permitea sa mananci prajeli si mezeluri, de exemplu) s-a ajuns la formule mai simple si mult mai sanatoase, care isi dovedesc pe zi ce trece superioritatea.


Se propun chiar si noi piramide alimentare, Piramidele alimentare “low-carb”, iata aici un exemplu:



Alimentele de pe treptele piramidei pot fi prezente in dieta in proportii diferite, in functie de obiective, sezon, preferinte culinare, alergii sau intolerante. Exista si piramide low-carb pentru vegetarieni si vegani(de post).


O dieta low-carb nu inseamna o dieta fara fibre, legume sau fructe. Inseamna doar o dieta fara cantitati monstruoase de zahar, amidon, fructoza. De asemenea, o dieta low-carb nu inseamna o dieta hiperproteica(bazata pe proteine) asa cum gresit se intelege si prezinta de diversi impostori.


Iata cateva motive pentru care o dieta low-carb ti s-ar potrivi mai bine decat o dieta clasica(indiferent ca vrei sa slabesti sau sa ai o sanatate de fier):


1. Sunt bogate in grasimi esentiale, care asigura sanatatea pielii, a organelor interne si a sistemului hormonal
2. Iti asigura o greutate optima prin aportul crescut de micronutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti.
3. Reduc senzatia de foame(inclusiv pofta de dulciuri) si iti dau energie fara a mai fi nevoie sa apelezi la cofeina
4. Ajuta la prevenirea si chiar ameliorarea unor boli cum ar fi: hipercolesterolemia, diabetul, obezitatea.
5. Imbunatatesc starea psihica si concentrarea.
6. Combat efectele dietelor cu prea multi carbohidrati, junk-food si ale exceselor alimentare din trecut.
Imagini ataşate
File Type: jpg piramida.jpg (49,9 KB, 184 vizualizări)
__________________
Inteligenţa este aroganţă educată …
Crok, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 2128 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1611 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]

Ultima dată editat de Slabuta; 08 mar 2009 at 21:45:28. Motiv: Referinta resursa catre un site extern cu drepturi de autor specifice.
Răspuns cu citat