View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 26 ian 2012, 13:07:29
quarc's Avatar
quarc quarc este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 09 nov 2011
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 43
Dieta: No one ever drowned in sweat
Date: 190cm, 80kg
Mesaje: 634
Aprecieri acordate: 1
Am fost apreciat(a) de 52 ori in 40 mesaje
Implicit Invitatie la studiu

Va propun sa participati la un mic studiu. Cine vrea, poate si are chef.

In spiritul site-ului si in dorinta de a gasi drumul optim spre forma dorita, haideti sa incercam si cuantificam rezultatele dietelor,respectiv rezultatele sportului cu metode mai eficiente decat cantarul si oglinda.
Pentru asta nu va trebuie decat un caietel in care sa notati din cand in cand, putina rabdare sa cititi ce bat eu campii mai jos si sa ne impartasiti rezultatele. Promit ca o sa ofer grafice si rezumate periodic.

Nu trebuie decat sa notati bilunar urmatoarele:
  1. Dieta/regimul de viata urmat
  2. Micile excese alimentare, ocazionale se depun?
  3. Cum ma simt - energie, somn, dureri, disconfort
  4. Cum arat in oglinda
  5. Ce greutate am
  6. Circumferinta abdominala
  7. Cate flotari pot sa fac
  8. Cate tractiuni pot sa fac
  9. Cate genuflexiuni pot sa fac
  10. Cat pot sa alerg

Cred ca ce e mai sus este parte dintr-un raspuns mai obiectiv la intrebarea "cine a incercat dieta asta si ce parere are de ea?". Pe langa faptul ca mi se pare mult mai obiectiv, are o mare calitate pe care noi inginerii o iubim: este cuantificabil.

Acum explicatia ca am pus concluzia prima.


Vrem sa comparam diete. Inginerul din mine simte un gadilici placut. Stiinta ne poate ajuta sa gasim raspunsuri. Hai sa masuram si sa cuantificam!

Parametru de interes
Aspecte de ordin psihic ca doar asa putem avea o imagine completa asupra rezultatelor unei diete: Cum ma simt? Cum arat in oglinda? Bine/rau sunt destul e subiective. Mai bine decat data trecuta suna mult mai exact.

Parametru de interes
Masa corporala. De una singura atat de inselatore, dar privita in ansamblu atat de relevanta. Se masoara in unitati de masa, de preferat kilograme, dar nu e nici o problema ca stiu sa fac conversii.

Parametru de interes
Hai sa incercam sa vedem si grasimea viscerala - grosier ce-i drept - Circumferinta abdominala in cm.


Parametru de interes
Multe fete de pe acest forum se plang ca se ingrasa si din apa dupa ce si in timpul diverselor diete.

Toti oamenii pe care ii stiu eu si care isi permit sa faca mici excese alimentare fara sa se ingrase sunt sportivi si sportive care au putin mai multi muschi decat este necesar pentru a supravietui in societatea moderna. Doar unul si respectiv una se pot lauda ca fac sport de performanta.

Deci rezistenta la excese ocazionale ar fi un idicator bun de urmarit. Se pune/ nu se pune/ se pune dar dispare in x zile sunt rapsunsuri valide si pe baza carora putem sa facem comparatii.


Putina rabdare ca o sa intelegeti acum de ce mai vreau si celelalte aspecte.

Parametru de interes generic "Starea de bine"

Domnisoarele se incapataneaza sa se ghideze dupa cantar si dupa oglinda fara sa inteleaga ca ce este sub piele este mult mai important decat cum se vede pielea si ca sub acelasi aspect putem avea cu totul si cu totul alteva.

Am o banuiala ca masa musculara a majoritatii fetelor din zona este destul de mica. Imi permit sa generalizez deoarece in mai din toate discutiile de pe acest forum cantarul este rege. Combinat cu faptul ca se tin diete restrictive cred ca nu gresesc cand presupun ca masa musculara este redusa, in ciuda aspectului placut sau a masei corporale reduse.

Toti insita sa masoare grasimea si uita de unde s-a plecat. Sa incercam sa apucam taurul de coarne ca la coada e mult mai delicat, se poate intoarce sa ne inpunga oricand.

Cum putem sa masuram masa musculara si calitatea ei cand toti subiectii nu au acces la aceeasi aparatura performanta si etalonata?

Din teoria masurarii: noi vrem sa cuantificam un parametru. Putem sa il masuram direct sau indirect.

Ce vrem sa cunatificam. Hai sa incercam sa cuantificam starea de bine. Dupa mine este strans legata de masa musculara si mie unul mi se pare mai completa. Hai sa definim starea de bine ca abilitatea de a interactiona cu mediul. E.g. daca nu poti sa mergi, nu iti este bine. Daca nu poti sa alergi vei sta pe scala mai jos decat unul care poate sa alerge. Daca poti sa te apleci ca sa te legi la sireturi, daca poti sa cari o sacosa de la piata, toate astea ar intra in abilitatea de a interactiona cu mediul.

Uitandu-ne in oglinda si cantarindu-ne nu putem sa obtinem informatii destul de precise despre "starea de bine". Este ca si cum am incerca sa determinam presiunea dintr-o butelie masurand circumferinta buteliei cu telemetrul laserul si greutatea ei cu un cantar care are indicatie doar din 5 in 5 kilograme.

De ce toata teoria de mai sus? Hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa spunem ca avem doua gemene identice, cu aceleasi circumferinte si aceeasi greutate - masurata cu supercantarul de mai sus. Cum putem sa le cuantificam diferentele dintre starile de bine? Putem pune subiectul sa interactioneze cu mediul.

De aceea gasesc ca o metoda de masura directa a starii de bine este sa vedem si care sunt rezultatele obtinute in activitatea fizica, adica intr-o interactiune controlata cu mediul.
Bun, dar unele sunt mai mari, altii sunt mai mici. Traiasca normarea. Toata lumea lucreaza cu greutatea corpului si hai sa masuram performanta.

"PERFORMÁNȚĂ, performanțe, s. f. Rezultat (deosebit de bun) obținut de cineva într-o întrecere sportivă; p. ext. realizare deosebită într-un domeniu de activitate. ♦ Cel mai bun rezultat obținut de un sistem tehnic, de o mașină, de un aparat etc. – Din fr. performance."
  • cate flotari poti sa faci intr-o serie - pentru a vedea cum stai cu partea de sus a corpului la efort anaerob
  • cate genuflexiuni poti sa faci intr-o serie - pentru a vedea cum stai cu picioarele la efort anaerob
  • cate tractiuni poti sa faci intr-o serie- petnru a vedea cum stai cu spatele la efort anaerob
  • cat poti sa alergi/mergi - pentru a evalua capacitatea de efort aerobic - viteza de deplasare ca Rate of Perceived Effort la 1km in combinatie cu timpul.
Intr-o serie este totusi subiectiv deoarece putem avea tempouri diferite. Totusi sunt multumit ca metoda asta pare sa fie mult mai precisa decat oglinda si cantarul.
------------------
Haideti sa aducem putina obiectivitate in ceea ce facem.

Astept comentarii si note. De bine sau de rau, toate sunt primite cu draga inima.


ing. quarc
quarc, pentru a configura şi afişa ticker-ul tău, urmează paşii din noua secţiune tickere.
quarc, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2836 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 2319 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]

Ultima dată editat de quarc; 26 ian 2012 at 13:12:40.
Răspuns cu citat