View Single Post
  #107 (permalink)  
Vechi 23 ian 2012, 13:50:14
roxxialexx's Avatar
roxxialexx roxxialexx este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cunoscătorSlăbuţa cunoscător
Merite:
 
Data înregistrării: 17 feb 2011
Locaţie: Bucuresti, Romania
Dieta: Hipocalorica personalizata cu principii Rina's 90
Date: 160cm, 65kg
Mesaje: 4.716
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 13 ori in 12 mesaje
Implicit Re: Jurnal roxxialexx: Viata sanatoasa - provocare si necesitate

Despre mitul caloriilor putine

Am citit recent undeva, in speta "Ghidul pentru o slabire sanatoasa" despre capcana abordarii hipocalorice. Mai exact, se stie deja ca pentru a slabi este necesara diminuarea numarului de calori..intrebare este, cat de mult scadem? Potrivit specialistilor, ideal ar fi sa consumam minim 75 % din numarul de calorii aferent RMR-ului - Rata Metabolica de Repaos.

RMR nu este aceeasi petru toti ci depinde in principal de masa slaba a organismului (adica muschi, organe interne, etc.). Ea poate fi calculata destul de bine cu ajutorul greutatii si inaltimii si va fi diferita la barbati si la femei. Pentru o femeie medie RMR este de 1700 calorii/zi.
Restul de calorii le ardem din miscare si iarasi exista diferente de la om la om, in functie de activitatea lui si din nou de masa slaba. Aici cifrele sunt mai greu de estimat dar pentru un om modern de la oras, acestea nu depasesc 600-800 calorii pe zi.

Asadar, daca mancam mai putin de 75% din RMR in fiecare zi, dupa o anumita perioada (care este diferita de la persoana la persoana, de la cateva zile la cateva saptamani), au loc schimbari in metabolism astfel incat organismul arde mai putin. E ca un reflex de aparare la foame: "imi da mai putin, hai sa cheltuim mai putin".

Si astfel intri intr-o perioada cand nu mai slabesti chiar daca mananci mai putin. Dar mai rau ca dupa perioada aceasta in care manaci foare putine calorii, cand incepi sa mananci mai mult, metabolismul nu revine imediat la normal, ci chiar incepe sa depuna rezerve sub forma de grasimi, pentru ca sa faca fata mai usor "vremurilor grele" care ar mai putea sa apara in viitor. Este asa numitul fenomen "ma ingras si cu apa".
roxxialexx, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2018 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1501 kcal/zi. Pentru a slăbi 3 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1244 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]