Subiect: Banane
View Single Post
  #4 (permalink)  
Vechi 22 mar 2009, 17:26:46
cora's Avatar
cora cora este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 02 mar 2009
Locaţie: mures, Romania
Date: 170cm, 93kg
Mesaje: 610
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 11 ori in 9 mesaje
Implicit

Bananierul este o planta tropicala asemanatoare arborilor apartinand genului Musa din familia Musaceae. Fructele(bananele) cresc in ciorchini ce atarna spre pamant, numarul fructelor intr-un ciorchine variaza de la cateva bucati la cateva zeci.

Varietatea cea mai raspandita pe piata din Romania este banana Cavendish, populara banana galbena fiind cea mai des intalnita banana in intreaga lume. Exista, insa si multe alte varietati de banane mai putin cunoscute. Printre acestea cea mai apropiata de comuna banana Cavendish este varietatea Cavendish pitic, numita astfel pentru ca, in general, nu depaseste 10 cm. in lungime. Este o banana foarte dulce des folosita in prepararea salatelor de fructe.
Varietatea Burro este mai plata, mai mica si cu o forma mai rectangulara decat banana Cavendish. Coapta, are o aroma asemanatoare cu lamaia.
Banana Java albastra este o varietate mai mica si mai rotunda cu o nuanta verde-albastruie. Are un continut cremos si dulce fiind des folosita la prepararea deserturilor.
Banana Plantain este mai plata si mai lunga decat varietatea Cavendish. Are un continut mai tare si mai sarac in zahar, fiind necesara gatirea ei inainte de consumare.
Banana Rosie - in comparatie cu comuna Cavendish este mai scurta si mai durdulie avand o culoare purpuriu-rosiatica. Ultimul stadiu de coacere este anuntat de aparitia unor pete negre pe suprafata bananei.
onsumata singura, sau, de preferat, cu miere, banana este un aliment tonic si remineralizant, recomandat insistent anemicilor, astenicilor, celor care depun efort fizic si intelectual, copiilor în perioada de crestere, persoanelor în vârsta, pe care le apara de decalcifiere.
Este adevarat ca dispune de o formula exceptionala: vitaminele A, B, C, E, calciu, fier, cobalt, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, sodiu, crom etc.
Cele doua saruri minerale, potasiul si sodiul, îi confera bananei marea ei putere diuretica.
Banana contine si acid folie (vitamina B9), indispensabil creierului; o carenta de acid folie duce la o scadere a memoriei si la tulburari psihice. Persoanele suferinde de ulcer duodenal pot obtine o actiune calmanta, deloc neglijabila, asupra mucoasei intestinale, consumând în mod regulat acest fruct. Actiunea calmanta se accentueaza, se pare, folosind urmatorul preparat: o banana, o lingura de grâu încoltit, o lingura de melasa. Se mixeaza. Se administreaza zilnic.
Acest remediu se dovedeste folositor si în tratarea oboselii si a starii depresive. Cei care au stomacul sensibil pot reduce doza.
Se spune ca banana este greu de digerat; acest lucru este adevarat doar daca ea s-a copt pe cale artificiala. Ea devine perfect digerabila atunci când se coace pe cale naturala.

Fiind bogata în calorii (97 de calorii la 100 g), este indicat ca persoanele care tin cura de slabire sa o consume cu moderatie.
Se impune aceeasi prudenta din partea diabeticilor, datorita continutului sau ridicat de hidrati de carbon.
în sfârsit, este absolut contraindicata într-un regim anticolesterol sever.
Daca banana este uscata, componentii sai nutritivi, în special glucidele, sunt mult mai concentrati; astfel, ea contine între 97 de calorii (în stare proaspata) si 295 (deshidratata).
Banana nu suporta o temperatura mai scazuta de 12 grade; deci nu trebuie pastrata niciodata în frigider.
Uz extern

Amidonul continut îi confera bananei proprietati calmante si remineralizante, care o indica în tratarea tenurilor uscate: se zdrobeste complet o banana, se adauga o lingura de miere lichida, se amesteca foarte bine. Se aplica pe fata sub forma de masca. Se lasa 15 minute, apoi se clateste cu apa minerala.
Piele flasca, mâncarimi: o banana zdrobita amestecata cu iaurt. Se aplica pe fata. Se lasa masca zece minute înainte de a o spala.
Lapte demachiant pentru ten uscat: se ia o banana bine coapta, se zdrobeste cu mixerul, se adauga un pahar (de vin) cu lapte si o lingurita de ulei de masline sau de migdale dulci.
Arsuri solare sau degeraturi: se aplica pe fata o banana zdrobita. Se lasa câteva minute.



Răspuns cu citat