forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Sport (http://forum.slabute.ro/sport/)
-   -   Recuperare dupa accidentare (http://forum.slabute.ro/sport/recuperare-dupa-accidentare-12087.html)

CrisetenO 02 nov 2012 17:50:08

Recuperare dupa accidentare
 
Dragele mele,

Dupa cum stiu unele dintre voi, sunt si eram foarte pasionata de fotbal. Am jucat timp de cativa ani fotbal in aproape fiecare saptamana a anului, in sala sau afara. Pe data de 17 septembrie 2012 m-am accidentat foarte serios la piciorul drept si de atunci inca nu mi-am revenit la normal.

Sa va explic (fara detalii prea groaznice). Accidentarea a survenit intr-o seara in care jucam in aparare, alergand la viteza maxima intre poarta si un atacant nou (de categorie grea). La un moment dat, s-a oprit si a sutat cu toata forta. Mingea m-a lovit din laterala dreapta chiar cu cateva clipe inainte sa pun piciorul drept jos in alergare. Rezultatul: mingea mi-a impins laba piciorului in interior si, pana sa ma trezesc, am calcat cu tot avantul pe laterala piciorului in loc de laba.

Doua minute mai tarziu mi-am revenit in propriul corp si am auzit niste strigate care erau la limita dintre horror si realitate. Dupa inca nitel timp mi-am dat seama ca eu strigam. "Antrenorul" meu de la fotbal, sarb de felul lui, m-a luat frumusel in brate si m-a dus pe o banca. Glezna avea deja forma si consistenta unei gutui grase. De acolo direct la spital, unde piciorul a durut, s-a invinetit si s-a umflat.

Cateva ore mai tarziu intram in soc acasa, dupa ce mi se daduse un asa-numit aircast (o unealta de tortura de altfel pentru un picior asa de tare zdrobit), si am inceput sa plang convulsiv (de frica). Pana atunci in afara de ocazionale strigate de durere, nici nu piuisem. Fapt trivia interesant: la spital primele 10 intrebari n-au avut nimic de-a face cu piciorul meu, si cu asigurarea. Sa vedeti ce interesant e sa vorbiti limbi straine si sa va aduceti aminte numere de asigurare s.a.m.d. in limba germana cand piciorul a ajuns de culoarea unei vinete si doare de va sar ochii din cap.

In urmatoarele saptamani am descoperit ce inseamna sa nu poti dormi de durere, si am descoperit ca pot -- dupa 4 x 2 pastile de Paracetamol Plus (cu cafea) -- sa nu dorm 4 zile la rand. Patru saptamani nu am putut sa ma misc din pat. Mersul la baie -- tortura. In fiecare zi, injectii anti-tromboza, in burta. Doctorii imi tot spuneau sa incep sa merg, eu nu puteam nici sa incerc.

Acum un an mai tarziu, pot sa merg destul de mult si repede pe teren nu prea accidentat si nu prea in panta. La urcat (scari, dealuri), ma doare tare piciorul dupa scurt timp. Nu pot sa alerg decat schiopatand, iar piciorul nu se indoaie prea bine. Mersul pe tocuri = echilibristica curata, chiar la tocuri mici. Si bineinteles, nu mai joc fotbal.

Insa intre timp am descoperit mersul pe jos terapeutic: o miscare in care de fapt am reinvatat piciorul sa mearga. Mi-am schimbat mersul pentru ca sa ajut glezna sa se repare: in loc sa o pun sa traga, o pun numai sa sustina. In fiecare seara "scriu" din laba piciorului tot alfabetul, de tipar si de mana, litere mici si mari, apoi cifre. Am o statie meteorologica la picior: cand se schimba vremea nu dorm prea mult noaptea, de durere.

As vrea sa stiu daca si altii au avut astfel de accidentari si daca exista ceva ce se poate face pentru ca sa pot din nou sa alerg. Alta intrebare: fitness merge la partea de sus a corpului, dar ce merge -- in afara de plimbare -- la partea de jos? De exemplu am acasa o banda de mers, dar magnetica, adica trebuie de fapt sa impingi tu la ea, nu e electrica (si dupa cateva minute mi se umfla glezna din nou, si doare).

Va multumesc de idei! Cu mult drag,

Cristina

coco23 02 nov 2012 19:57:09

Re: Recuperare dupa accidentare
 
Salut, draga Cristina, iti citeam cu drag mesajele de pe forum si chiar ma intrebam pe unde mai esti:) mesajele tale erau mereu pline de intelepciune:)

Incearca gimnastica medicala prin apa si/sau acupunctura cu un specialist, bineinteles.

Nu am avut niciodata mai mult de o entorsa dar stiu pe cineva care a apelat la acupunctura pentru un genunchi cu mari probleme, in urma unei cazaturi la alpinism:)

CrisetenO 02 nov 2012 20:24:04

Re: Recuperare dupa accidentare
 
Ugh, va rog, nu ace. La ultima operatie pe care am suferit-o, mi-a fost mai frica de acul de la anestezie decat de bisturiu si de durerea de dupa operatie...

Gimnastica in apa cum merge? Trebuie sa stii sa inoti? Pentru ca eu... inot cam ca pisicile, adica ma innec :P

Iti multumesc pentru cuvintele (nemeritate) de lauda. Imi pare bine ca m-am intors.

Va pup dulce,

Cristina

Mihaela1006 03 nov 2012 08:43:12

Re: Recuperare dupa accidentare
 
Buna Criseten, ma bucur sa te revad, imi pare insa rau de atata chin pentru tine. Miscarile in apa nu necesita scufundare completa in bazin si rezistenta si sustinerea apei ajuta mult - poti umple cada cu apa calda si sa-i pui niste sare, ca aceea de muraturi, pana faci o solutie ca apa de mare de sarata si apoi sa faci miscari in apa aia pana se raceste.
Bineinteles, o sedere intr-o statiune cu bai cu ape termale ar fi benefica dar in lipsa poti pune piciorul si in sare de bazna - nu o sa gasesti pe acolo, are cine sa iti trimita din Ro? Si numai daca nu ai contraindicatie la sarea de bazna.

Ma intreb daca ti-ar ajuta miscari facute cu un elastic de gimnastica sau banda elastica pentru ca nu necesita sprijinul in picior insa il obliga la anumite miscari. A doua varianta are de obicei trei variante de duritate si o poti lua pe cea mai moale - este folosita de balerine pentru mobilitate gleznei si altele care nu iti trebuie dar fac piciorul frumos :P

Multa sanatate!

coco23 03 nov 2012 15:38:12

Re: Recuperare dupa accidentare
 
Nu trebuie deloc sa stii sa inoti, nivelul apei este pana la talie, cel mult, crede-ma.
Totul va fi bine, trebuie sa vorbesti cu un specialist in gimnastica medicala marina.

Vei gasi acolo, sigur, sigur.
Incearca si ceva masaj medical tailandez. Am auzit ca este folosit de alpinistii de performanta constant.

Te pup:)

Animis23 03 nov 2012 18:31:09

Re: Recuperare dupa accidentare
 
Gimnastica propriu-zisa de recuperare ai facut? Cu un om avizat, pe o perioada mai lunga de timp? Teoretic, orice fel de accidentare este recuperabila in totalitate - daca pentru sportivi se poate, trebuie sa se poata si pentru "muritorii de rand". Eu dupa fractura mea de menisc si luxatia de rotula nu sunt...100 %, dar sunt cel putin 90% recuperata. Daca nu as fi facut gimnastica nu mi-as fi revenit. Oricat aveam eu senzatia ca sunt mai bine si ca merg mai bine, omul ala mi-a aratat ce si cum sa fac pentru a reveni la normalitate.

Sunt o gramada de exercitii mici, care par inutile, dar de fapt fac diferenta in the long run...sper sa te faci cat mai bine!

quarc 13 nov 2012 16:25:15

Re: Recuperare dupa accidentare
 
Nu ti-au pus oasele gleznei la loc.
Cauta un chiropractor sa ti le reaseze.

Am suferit un incident similar. De la faza in care nu puteam sa pun greutate pe picior, acum alerg iar 50k si mobilitatea gleznei e putin redusa, dar nu influenteaza mecanica alergarii. O simt limitata cand fac ridicari pe varfuri cu greutati, la punctul cel mai de jos al miscarii, dreapta e mau flexibila si ar mai putea sa coboare jumatate de cm.


Ora este GMT +2. Ora este acum 09:51:52.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO