View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 09 mar 2009, 18:25:50
cora's Avatar
cora cora este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 02 mar 2009
Locaţie: mures, Romania
Date: 170cm, 93kg
Mesaje: 610
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 11 ori in 9 mesaje
Implicit Adevarul despre muraturi

Marii producatori de muraturi, obisnuiesc sa puna legumele afara, in cuve imense umplute cu saramura, fara a le acoperi. Desi sunt expuse prafului sau insectelor, cuvele sunt lasate descoperite dintr-un motiv foarte important: razele ultraviolete si infrarosii ale soarelui impiedica dezvoltarea drojdiei si a ciupercilor (cunoscute sub numele de floare) pe suprafata saramurii. De aceea, specialistii recomanda persoanele care pun muraturi la domiciliu sa lase castravetii sa fermenteze la soare, pentru a impiedica raspandirea microorganismelor.
Saramura are intrebuintari diferite, cea mai frecventa fiind, dupa cum bine se stie, ca remediu impotriva mahmurelii. In trecut, aceasta mai era folosita de catre femeile europene si ca procus cosmetic.
A mura legumele nu presupune doar furnizarea unei arome speciale, ci si intensificarea calitatilor nutritive ale acestora si transformarea acestora in alimente mai usor digerabile. In timpul fermentatiei, bacteriile produc vitamine in timp ce digera o parte din substantele din vegetale. De asemenea, sarea reduce cantitatea de apa din legume sporind astfel concentratia de vitamine.
Conform specialistilor, varza murata contine de doua ori mai multe vitamine B1, B2, B12 decat varza proaspata. Fermentatia poate, de asemenea, sa transforme vegetalele necomestibile in alimente delicioase ce pot fi mancate. Multe comunitati de pe teritoriul Africii si al Americii de Sud mureaza tuberculii de manioc, ce contin cianura, pentru a-i face comestibili.
Multe culturi sunt cunoscute in istorie ca fermetand alimente prin ingroparea lor in pamant, dand nastere unor delicateturi desi mucegaite, totusi comestibile. Chinezii ingropau oua, comunitatile islandeze ingropau carnea de rechin in nisip, scandinavii fermentau pestele in pamant alaturi de branza si liquor traditional, scotienii ingropau butoiase de branza in terenuri turboase, lasate sa fermenteze timp de 7 ani inainte de a le manca.
Aceastea sunt doar cateva dintre aspectele interesante ale muraturilor. Insa, probabil cea mai importanta caracteristica a muraturilor consta in beneficiile inestimabile ale acestora asupra organismului uman:
  • Vegetalele murate contin un set de bacterii ce inhiba cresterea microbilor nocivi de la nivelul intestinelor.
  • Contin o concentratie ridicata de vitamina C.
  • Ajuta la absorptia mai eficienta a fierului.
  • Otetul, adesea utilizat in muraturi, ajuta la pierderea greutatii in timpul curelor de slabire.
Răspuns cu citat