PAINICI CU FAINA NEAGRA
500 g faina
200 ml lapte
15 g drojdie proaspata
3 linguri de ulei
o jumatate de lingurita de sare
un praf de zahar
In mijlocul fainii, facem o adancitura in care punem drojdia, sarea si zaharul, laptele. Dizolvam drojdia cu o furculita, apoi incorporam faina. Cand terminam de incorporat, punem uleiul si framantam cu mana.
Laptele e bine sa fie caldut, ajuta la crescut.
Se lasa la crescut cam 20 de minute, acoperit cu o panza curata.
Dupa ce imparti aluatul in 8, ungi o tava cu putiiiin ulei si pui chiflele in tava. Eu crestez fiecare chifla cu un cutit, fac 3 linii paralele, sa iasa ca o franzeluta.
La fiecare 10 min verifici daca s-a rumenit. Ca sa fii sigura ca e coapta si inauntru painica, o intorci pe dos sa vezi daca s-a rumenit si fundul. Sau bagi o scobitoare curata si daca iese fara aluat pe ea, e ok. Sau iei o chifla si o tai in jumatate, daca nu e coapta o pui inapoi in tava.
Atentie, are cam acelasi nr. de calorii cu painea normala, dar are mai multe fibre si e mai sanatoasa. Au iesit mai multe calorii decat la painea neagra facuta de fabrica, dar... a mea e facuta in casa si e buuuuna!
Poza e aici :
Calorii Paine neagra