voi incepe prin a va face cunoscuta reteta mea de
Beigli:
se faramitzeaza 250 gr unt cu 600 gr de faina (de cozonac). separat se amesteca maiaua din 15 gr de drojdie cu 1 lingura zahar pudra, lapte nici cald nici rece si faina (cat sa se faca de consistenta unei smantani proaspete). dupa ce s-a dospit, maiaua se toarna intr-o adancitura facuta in mijlocul fainii faramitate cu untul. tot acolo se adauga 4 galbenusuri, un vraf de cutit sare, 1-2 linguri rom si ~ 250ml lapte caldut (cat cere faina). se incepe sa se amestece cu furculita si apoi se framanta ff bine. trebuie se rezulte o coca (cam ca de cozonac) moale. se imparte in 4 si se lasa la dospit ~ 1 ora.
umplutura de nuca: 500gr de nuca macinata se amesteca cu 400 gr zahar, 3 albusuri (nebatute) si lapte cat cuprinde sa iasa o crema care sa poata fi intinsa (dar sa nu curga). se adauga 100 gr stafide, coaja de lamaie, coaja de portocala, un varf de cutit scortisoara, 1 plic zahar vanilat si ~2 linguri rom.
umplutura de mac: 500 gr mac macinat se amesteca cu putina apa (cat sa se umezeasca), apoi se adauga 400 gr zahar si lapte cat cuprinde (sa nu curga). se pune la foc mic (va inarmati cu rabdare
) si se amesteca continu pana fierbe. Atentie! se arde fff usor! dupa racire se adauga zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, 100 gr stafide.
foile se intind fff subtiri (sa fie aproape transparente), se ung cam pe 3/4 cu umplutura de mac sau de nuca si se ruleaza cu mare atentie. (eu le intind late cat lungimea tavii si lungi cat imi ies, ca oricum se ruleaza). se fac cele 4 rulade, se aseza in tava (in care eu pun hartie de copt) si se ung ruladele cu un amestec dintr-un galbenus+1lingura smantana.
se introduc in cuptorul incins bine si se coc la foc potrivit circa 1 ora. se scot din tava abia dupa ce s-au racit!
pofta buna!