Subiect: Ema's Diary
View Single Post
  #511 (permalink)  
Vechi 14 sep 2012, 08:18:37
losefat's Avatar
losefat losefat este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 10 aug 2012
Locaţie: Timisoara, Romania
Dieta: Personalizata
Date: 160cm, 58kg
Mesaje: 1.836
Aprecieri acordate: 1.598
Am fost apreciat(a) de 1.768 ori in 656 mesaje
Implicit Re: Ema's Diary

Tema zilei de astazi este.....

AGRESIVITATEA

In psihologie agresivitatea se refera la comportamentul directionat spre a rani. Agresivitatea poate fi fizica sau verbala, iar comportamentul este clasificat ca si agresivitate daca nu produce efectiv durere sau leziuni. Comportamentul care produce accidental durere sau leziuni nu este agresivitate, conform psihologiei. Distrugerea proprietatii sau alte comportamente distructive se pot incadra in categoria de agresivitate.
Tipuri de agresivitate

  1. agresivitatea de pradator: atacul pradatorului
  2. agresivitatea inter-masculina: competitia intre masculii din aceeasi specie pentru accesul la resurse, femele, dominanta, statut, etc.
  3. agresivitatea indusa de frica: agresivitatea asociata cu incercarea de a fugi din fata unui pericol
  4. agresivitatea de iritabilitate: agresivitatea indusa de frustrare si directionata inspre tinta disponibila
  5. agresivitatea teritoriala: apararea unei anumite zone impotriva intrusilor, in mod tipic co-specifici
  6. agresivitatea materna: agresivitatea femelei cu scopul de protectie a puiului. Exista de asemenea si agresivitate paterna
  7. agresivitate instrumentala: agresivitatea directionata inspre obtinerea unui scop, considerat a fi un raspuns invatat la o anumita situatie.
Ce este agresivitatea?
Suntem agresivi sau am fost invatati sa fim agresivi?
Cand si cum apare agresivitatea?
Cum facem fata unui episod de agresiune...cum ne aparam?
Toleram sau nu agresivitatea in cuplu?

Agresivitatea este un comportament care, in mod intentionat, lezeaza fizic sau verbal o alta pesoana, sau distruge o proprietate.

Traind in era mass-media observam ca oamenilor nu le este de ajuns ca savarsesc acte de agresiune (crime, razboaie, scandaluri..) – ei trebuie sa le reproduca si sa se bucure de ele.Incepand cu telejurnalele care arata cu mare frecventa violenta individuala, de grup, la buletinele de stiri si informatiile de presa care ne bombardeaza cu descrierile amanuntite ale actelor de violenta, la filmele artistice si chiar desene animate deosebit de violente, agresiunile de tot felul, pornografia ridicata la rang de arta, psihicul oamenilor este asaltat si influientat de imagini sangeroase sau sexuale.


Mass media "protejeaza", "valorizeaza", propaga agresivitatea si violenta (P. Panzaru, 1994).

Frustrarea declanseaza agresiunea mai ales la persoanele care in trecut au invatat sa raspunda la situatiile stresante printr-un comportament agresiv.
Copiii care au observat la un adult diferite forme de agresivitate imita ulterior acest gen de comportament.

Daca putem face sau nu unui episod de agresiune este relativ...depinde de mai multi factori, depinde de natura agresiuni, de locul in care este savarsita...
Mircea Badea pe care eu il admir......sper sa nu starnesc polemici...spunea ca in situati de agresivitate extrema el recomanda fuga...rusinoasa sau nu...macar supravietuim agresivitati!Ce ne facem in cazul in care suferim un blocaj...ne panicam si nu mai avem putere de reactie?

Eu una nu, insa nu condamn pe nimeni...unele femei prefera sa nu reactioneze in fata violentei sotului si sa se complaca daca pot spune intr-o astfel de situatie invocand diverse motive...Nu trebuie sa uitam ca nimeni nu nu are dreptul sa ne controleze si sa ne domine. Violenta domestica este o infractiune si nimeni nu merita sa fie amenintat, batut sau sa traiasca in teama pentru viata sa.


Gata...este randul vostru...
__________________

Ultima dată editat de losefat; 14 sep 2012 at 08:22:12.