Citat:
Anterior postat de Liviutzza
Am citit in south beach diet,ca daca mananci o felie de paine alba din comertz,e ca si cum ai inghitzi o lingura de zahar,deci dupa parerea mea prajita sau neprajita painea ingrasa,si nu numai,nu este sanatoasa deloc!
|
Painea de orice fel (chiar si integrala, neagra, cu tarate) are minim 60% carbohidrati, adica glucide, dar in medie are cam 70% glucide. Asta inseamna ca o felie medie de paine de 50 grame are 35 grame de glucide, echivalentul unei linguri si jumatate de zahar, chiar mai mult decat ai zis.
Zaharul se absoarbe in sange foarte rapid, ducand la o crestere instantanee a glicemiei care forteaza pancreasul sa secrete insulina multa intr-un timp scurt, ducat la uzura lui prematura. Insulina este un hormon care contribuie la stocarea energiei din glucide care este depozitata cu in organism. In timp celulele musculare dezvolta rezistenta la insulina, pentru ca nu este un hormon sanatos, si atunci raman celulele adipoase sa acumuleze cantitati mari de energie sub forma de lipide. Glicemia ridicata duce la diabet care este o boala incurabila, cu evolutie lenta si insidioasa. Din aceste motive zaharul este o otrava pentru ca organism.
Diferenta este ca glucidele din paine, mai ales din painea neagra (aici intra si pastele integrale, orezul brun), se absorb mult mai lent, ducand la o crestere mult mai lenta a glicemiei si la un raspuns lent al pancreasului. Cerealele sunt recomandate cu un scop la micul dejun, tocmai pentru ca elibereaza lent energia si ea este consumata de-a lungul intregii zile.
Atat dietele hipocalorice, dar si cele hipoglucidice trebuie sa limiteze consumul de paine, iar diabeticii au interdictie la painea alba.
Zaharul are cu circa 25-30% mai multe calorii decat painea, iar pentru organism este infinit mai bine sa-si ia glucidele din cereale integrale decat din zahar.