View Single Post
  #12 (permalink)  
Vechi 18 oct 2009, 15:44:55
Marlin's Avatar
Marlin Marlin este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
 
Data înregistrării: 17 oct 2009
Locaţie: la poalele muntilor, Italia
Vârsta: 46
Dieta: low-carb
Date: 160cm, 50.8kg
Mesaje: 78
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 7 ori in 4 mesaje
Implicit Re: Zaharina in alimentatie

Dulciurile, evident, trebuie sa fie… DULCI.
Pentru unii conteaza si acea senzatie de “sugar high”, o stare emotionala indusa de consumul exagerat de carbohidrati cu indice glicemic mare. Excesul de glucoza din sange este pana la urma un drog. Un drog de care mai tarziu ne va fi foarte greu sa scapam.
Ca orice drog, isi arata efectele placute la inceput, dar, in timp, uzeaza multe sisteme din corp, de la cele enzimatice pana la neuroni. Si, evident… ingrasa.

1. Fructoza, aprox. 4kcal/gram.
Continuta si in fructe, ofera aceleasi calorii pe gram ca zaharul(care este de fapt fructoza+glucoza). Avantajul pretins de producatori este metabolizarea fara a fi nevoie de insulina. Pana aici toate bune si frumoase, riscul de hiperglicemie este anulat(un avantaj pentru diabetici), depunerea sub forma de grasime este mai putin probabila, gustul… chiar mai dulce.
Daca in fructe este prezenta in proportii variabile, dar mici(5-10%- deci la un kilogram de fructe avem 50-100g de fructoza), in aceste “dulciuri de dieta” primim aceeasi doza in 100g de produs. Deci intr-o forma de 10 ori mai concentrata.
Atunci cand rezerva de glicogen din ficat este aproape de limita maxima(in jur de 100g=400kcalorii), fructoza este transformata rapid in grasime. Da, grasime. Excesul de fructe ingrasa. Fructele in sine ingrasa sau cel putin pot declansa depunerea de grasime.
Fructoza nu este sursa preferata de energie, ci devine foarte usor materie prima pentru sinteza grasimilor.
Totusi, fructoza continuta in fructe este intr-o cantitate relativ mica raportat la fibrele si apa care o insotesc. Fructele aduc si nutrienti valorosi. Nu ele sunt problema aici.
Fructoza concentrata din dulciuri(si multe alte alimente) este obtinuta in general din procesarea cerealelor sau zaharului, nu din fructe, asa cum te-ar lasa sa crezi eticheta pe care scrie “fruit sugar” sau “zahar din fructe” intraducere directa si inexacta.
Acest exces de fructoza induce rapid rezistenta la insulina, cu efectele “in cascada” cunoscute: hiperglicemie, epuizarea pancreasului, diabet de grad 2, ateroscleroza, boli cardiace etc.
Mai sunt si tulburarile digestive(de la balonari si diaree pana la declansarea sindromului de colon iritabil) puse tot in seama cantitatilor mari de fructoza prezente in alimentia omului modern.


2. poliolii. aprox 2.5kcal pe gram
O categorie intre zaharuri si alcooli, cu gust dulce, continut caloric mare si care dau in general probleme digestive(diaree, balonari).
Un loc aparte il ocupa glicerina, in jurul careia se construiesc particulele de grasime, depuse apoi in celulele adipoase.


3. Indulcitorii artificiali.
Nu cred ca mai are rost o discutie despre ei. Sunt evidentiate noi efecte negative cu fiecare studiu nou care apare.
Ca o parere personala: mai bine folosim zahar brut decat indulcitori artificiali.


4. Alti carbohidrati, cum ar fi de exemplu dextroza. aprox. 4kcal pe gram


5. In plus, pentru a oferi consistenta produselor se folosesc ingrediente de umplutura: diferite tipuri de geluri sau fibre solubile, in general fara valoare calorica.


Continutul caloric al dulciurilor de dieta este comparabil cu al dulciurilor clasice. Mai mult, pot declansa sinteza si depunerea grasimilor. Deci nu va grabiti sa mancati ciocolata “de dieta” sau alte asemenea, pentru ca o dieta inseamna in primul rand alimente hranitoare, sanatoase, nu false placeri. Iar daca tot ajungi sa iti faci o placere interzisa… fa-o in mod natural, cu dulciurile clasice. Culmea, sunt chiar mai sanatoase!

Daca te-ai hotarat sa iti schimbi viata, sa mananci sanatos si sa traiesti mai mult… ia-ti adio de la dulciuri o vreme. Cateva luni sau ani. Abia apoi, cand consideri ca merita sa iti cresti riscul de boli cardiovasculare, de diabet, de cancer si de multe alte boli poti manca, din cand in cand, cate ceva dulce.
Marlin, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1844 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1327 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat