View Single Post
  #137 (permalink)  
Vechi 14 oct 2010, 20:16:10
huskygirl19's Avatar
huskygirl19 huskygirl19 este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 21 ian 2010
Locaţie: Bucuresti, Romania
Dieta: Monti-Incarcatura Glicemica-Hipocaloric
Date: 169cm, 75kg
Mesaje: 1.484
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) o data intr-un mesaj
Implicit Re: Gasca slabutelor care tin Dieta cu incarcatura glicemica

Cu riscul de a deveni obositoare pt unele dintre voi, postez din nou toata polologhia pe marginea subiectului pentru cine doreste sa mai citeasca sa se lamureasca
Eu sunt una din fetele care a renuntat partial la Monti din cauza ca nu mai slabea. Posibil sa mai fie fete in situatia mea...care stagneaza de o buna bucata de vreme...sau care slabesc foarte incet si nu inteleg de ce...ca doar mananca conform si nu ies din legea...nu conteaza cat mananci...ci ce mananci.
Mereu m-a intrigat ceva anume la Montignac. Intelegeam ca conceptul de Indice glicemic este atribuit si calculat in niste studii. Nimic de comentat pana aici. Dar...iau de exemplu cartoful care are, sper sa nu ma insel, IG70. Eu acum vorbesc din amintiri, nu am valoarea in fata. Bun....cartoful are IG 70...dar daca mananc 50g este la fel de grav ca daca as manca 300 g? Imi creste glicemia la fel de tare indiferent de cantitate?

In cartea lui, Indicele Glicemic, Montignac se apleaca putin asupra problemei de Incarcatura Glicemica. Explica ce e, cum se calculeaza...dar incheie rapid spunand ca e prea greu de itneles...sau ca sunt calcule prea complicate si sa nu le luam in seama. Si ca baza tot IGurile sunt...cu acele mici completari ca unele alimente(pepene rosu, morcov) desi au IG mare au incarcatura glicemica mica...deci pot fi consumate moderat...iar altele care au IG mic (fructoza) au incarcatura mare...deci ar tb consumate in limita a 30g pe zi maxim.
Eu una ma intrebam de ce nu mai slabesc...avand in vedere ca mancam conform...am incercat sa reduc portiile ceea ce era foarte frustrant- niciun rezultat. Asa ca am abandonat...am tot oscilat in diete...am incercat hipocalorica Monti...acum WW...si tot asa.
Amedeea mi-a spus acum ceva timp sa vorbesc cu Dara...cum ca ar detine niste materiale interesante. In cateva zile m-a lamurit ce si cum...si in seara asta m-am pus pe gandit, citit si documentat...

Mi-a spus in felul urmator. Incarcatura glicemica pe o masa sa nu depaseasca 10. Asta e regula de baza. Mi-a dat cateva exemple...iar eu m-am apucat sa calculez si sa fac diferite ipoteze. Si intr-adevar, la final mi-am dat seama...
Montignac greseste foarte tare cand spune ca nu conteaza cat mananci.
Va dau un exemplu- o masa glucidica- mic dejun
Ce propune el :lapte/iaurt degresat, paine integrala, magiun fara zahar. Cantitate? Cat vreti: o cana de lapte...3 felii de paine...3 linguri de magiun.
Gresit. o felie de paine cam la 30 g are incarcatura glicemica 6 si ceva....30 de g de magiun...cam 3 si ceva...si totalul ar fi 10. Tot ce este peste aceasta cantitate...creste glicemia. Deci...degeaba e el mic dejun glucidic si total inofensiv. Nu e asa.
La meniurile protenino-lipidice e mult mai simplu. Legumele permise au Incarcaturi destul de mici pe 100g, intre 0.3 si 7...cam ce am trecut eu in revista cele mai uzuale. Cartoful are 14. Dar daca mananci 50-70g cartof chiar si combinat cu orice lipida si proteina...glicemia e sub control si nu exista niciun fel de pericol. Cu conditia ca la acea masa sa nu mai fie nicio alta glucida....si totalul de incarcatura glicemica sa fie maxim 10.
Va mai dau un alt exemplu:
Am facut o supa crema de legume...legumele fierte, date in blender si adaugat suc de rosii si dat in blender (1000ml suc rosii facut in casa, 100 g ceapa, 100g cartof, 200 g pastarnac, 200g telina, 150g morcov, 400g dovlecei, sare, piper). Am calculat Incarcatura glicemica...si iese la 100 de ml 2.66. Daca mananci o portie de 300 ml...nu este absolut nicio problema....daca mananci mai mut...nu e bine.
O sa spuneti ca nu e conforma...ca are si morcovul fiert si cartoful(eventual si telina care are IGmare). Daca le-as scoate si as recalcula Incarcatura glicemica...ar da mai mica cu siguranta. Dar se pune aceeasi problema. Sa spunem ca ar iesi o incarcatura de 1.80(asta pt ca morcovul si cartoful au fost puse in cantitati f mici fata de restul compozitiei). Dar ipotetic vorbind, consideram 1.80. Ei...prin absurd...daca ai manca 700 ml de supa...ar insemna incarcatura la aceasta masa peste 10. Deci nu e bine.
Tot ceea ce voiam eu sa subliniez, si poate e important pentru fetele care nu slabesc sau stagneaza...este ca totusi conteaza si cantitatea si este mult mai importanta incarcatura glicemica a mesei decat indicele glicemic al unui aliment.
Stiu ca este mai dificil de calculat...dar va spun din proprie experienta ca asa cum stiti fara a va uita in tabelele IG cat au alimentele pe care el mancati deobicei...asa se pot asimila si Incarcaturile....

As mai putea sa vorbesc pe marginea subiectului asta ceva timp...o sa incerc sa pun si eu in aplicare chiar de maine- desi cred ca inainte trebuie sa ma apuc sa fac niste cumparaturi.
Un alt exemplu este legat de o masa de fructe...multe dintre noi iau ocazional o masa numai din fructe. O alta greseala. Marul de exemplu are incarcatura glicemica pe 100 g 3.5...deci la o masa am putea manca maxim. 280 g de mar si ajungem la incarcatura 10. Strugurii au pe 100g 8.1, nectarinele 3.85. Deci atentie mare la portii...Degeaba au unele fructe/legume Ig mic- sub 35...pt ca in cantitati mari, chit ca nu sunt insotite de alte alimente la acea masa...ridica ele insele glicemia. Deci...o masa de fructe in general nu trebuie sa depaseasca 350-300 g. Probabil fructele de padure au mai putin si se poate depasi. De struguri, preferatii mei- nici nu incape vorba...maxim 120 g...si tot asa. Si din pacate...tot ce inseamna cereale- de la paine integrala, cereale integrale, paste integrale...la o masa....maxim 30-35 de grame.

IG x nr. de glucide(carbohidrati pe care ii are alimentul respectiv la 100g)/100
Exemple:
Varza: IG=15 , carbohidrati=5.8 => Incarcatura glicemica 15x5.8/100=0.87 la 100 g
aliment. Deci daca mananci o friptura cu salata de varza...poti manca si un kg de varza...ca ar insemna 8.7 Incarcatura glicemica pe acea masa, ca doar carnea are 0 si uleiul din salata 0...iar otetul...neglijabil ca se pun cativa ml.
Mere: Ig=30, Carbo/100g= 14 => Incarcatura glicemica la 100g mere= 30x14/100=4.2

Magiun Topoloveni Ig=39, carbo=24, Incarcatura glicemica la 100g = 39x24=9.36
Nu e vorba neaparat de a lua 6 mese micute pe zi...ci doar daca le iei glucidice. Poti sa mananci o salata mare cu friptura...atata timp cat tot ce ai tu in salata respectiva (legumele) au la masa acea Incarcatura sub 10. Poblema intervine la mesele glucidice sau la mesele de fructe. Mai stii cand mancam eu seara saptamani la rand o salata mare de fructe si atat si ma intrebam de ce nu slabesc??Probabil insulina mea era pe aratura chit ca erau doar portocale, kiwi, pomelo si niste franturi de fructe deshidratate- caise, smochine. Mai altfel spus...cade putin teoria lui Monti pt ca a fost tratata superficial...Cand a intrat in capitolul Incarcatura Glicemica din Cartea Indicele Glicemic- pe la pagina 85 dc nu ma insel- a explicat ce e, cum se calculeaza...dar a incheiat rapid spunand ca sunt calcule mult prea complicate. Dar poate tocmai aici sta buba.
Deci, eu zic fetelor sa aveti grija la:
-micul dejun unde mancati pesmeti cu magiun....
-mesele glucidice cu paste, orez...
- gustarile/mesele de fructe.
Aici trebuie calculat f bine...sa nu sariti.
Pe de alta parte apare si o chestie mai permisiva , contrar Montignac:
La o cina proteico-lipidica...un pranz de exemplu...unde mancati o salata cu rosii, castraveti...etc...si carne, branza...puteti manca o feliuta de paine/pesmet....fara a ridica glicemia...trebuie tinuta Incarcatura Glicemica sub 10. Un calcul simplu ar fi asa: salata, castraveti, rosii, ardei- cam 100g din fiecare...ar rezulta o incarcatura de 4 sa zic...sper sa nu fii gresit la calcule ca le-am facut din ochi...deci pana la 6 s-ar putea manca paine- painea are cam 25 la 100g...deci...se pot manca 35 g paine si glicemia e sub control- bineinteles pesmeti sau paine strict integrala.
Ma asteptam ca fetele care citesc sa fie putin mai receptiva la metoda, cel putin cele care nu (mai) slabesc 'mancand' Montignac.
Dupa ce am citit aseara mi-am dat seama ca mai grav e sa mananci conform si sa iti creasca glicemia fara sa stii- vezi MD glucidic, mesele de fructe...cinele cu paste, orez etc. decat sa strecori 30 g de paine langa ceva proteico-lipidic.
Stiu ca suna chinuitor....ca n-ai voie decapt cateva zeci de grame din paste, orez,painica...etc...Poate am uitat sa precizzez...aceasta incarcatura per masa de 10, poate fi reluata din 3 in 3 ore...CHiar ma gandeam ca am niste tagliatelle in dulap care ma bantuie si pana nu le termin nu o sa pot renunta la ele...Solutia ar fi sa mananc din 3 in 3 ore pana se digera cantitatitile de glucide care sa faca incarcatura sub 10...Bine, eu una nu ma vad mancand 30g de paste acum...si 30 peste 3 ore si tot asa. Dar trebuie sa avem atentie mare...
Ardei capia/gras 1
Banane 14 -maxim 75 g la o masa, (fara a fi asociata cu alta glucida)
Brocoli 1
Cacao 2
Caise 3- maxim 330 g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Caise uscate 22 - maxim 45 g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Castraveti murati 0.5
Capsune 2
Ceapa 2
Cirese 4-maxim 250g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Ciuperci 1
Ciocolata neagra 75%cacao 7.25
Conopida 1

Carne, peste 0
Dovlecei 0.3
Fasole uscata 20- max 50g (gramaj negatit,fara a fi asociata cu alta glucida)
Fasole verde 1
Faina naut 20- maxim 50g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Iaurt*, lapte*,branza 1
Kiwi 7- maxim 150g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Mandarine 4- maxim 250g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Mazare 5- maxim 200g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Masline 1.5
Migdale 3
Nuca cocos proaspata 7- maxim 140g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Orez basmati 38
Paste integrale 26...37(depinde de felul lor)

Paine integrala 25
Pere 5- maxim 200g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Portocale 4- maxim 250g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Prune 3.6- maxim 280g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Rosii 1.2
Salata 0.5
Secara 48
Struguri 8- maxim 125g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Varza 0.9
Zmeura 3- maxim 330 g (fara a fi asociata cu alta glucida)
Vinete 1
In cantitati mai mici decat cele maxime precizate se pot asocia cu alte glucide cu conditia ca Totalul Incarcaturii Glicemice sa fie maxim 10.
Sunt alimente care au incarcatura 0.3-2 pt care nu trebuie sa ne facem griji ...pentru ca banuiesc ca la o masa nimeni nu mananca mai mult de 500g-1kg din acestea.
huskygirl19, pentru a configura şi afişa ticker-ul tău, urmează paşii din noua secţiune tickere.
huskygirl19, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Sedentar, este de 1744 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1227 kcal/zi. Pentru a slăbi 4 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 711 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat