Subiect: Clubul Atkins
View Single Post
  #1756 (permalink)  
Vechi 13 ian 2011, 19:35:37
elena933's Avatar
elena933 elena933 este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt în trecere...Slabuta in trecere
Merite:
 
Data înregistrării: 06 iun 2010
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 51
Date: 174cm, 84kg
Mesaje: 6
Aprecieri acordate: 1
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: Clubul Atkins

Alimente permise
Piramida alimentatiei recunoscuta de nutritionisti este total diferita de planul de alimentatie propus de Dr. Atkins.In primul caz se recomanda 6-11 portii de produse cu un continut ridicat in carbohidrati, cum ar fi: paine, cereale, orez si pastele faisoase. Legatura dintre cele doua planuri nutritionale ramane in punctul surselor de proteine, cum ar fi: pasari de curte, carne de vita, peste, carne de porc si produse din soia.
Obiectivul dietei Atkins este de a constientiza efectul negativ al consumului ridicat de carbohidrati. Aceasta dieta nu limiteaza cantitatea de alimente consumate sau numarul de calorii, ci interzice consumarea anumitor alimente, ca de exemplu, alimente cu un continut ridicat de zahar, alimente din faina alba, paste fainoase, insa schimb puteti consuma frecvent carne, peste, branza etc. Atat nutritionistii cat si oamenii de rand trebuie sa constientizeze ca atat rata metabolismului cat si stilul de viata difera de la individ la individ, motiv pentru care se cere flexibilitate in alegerea portiilor de mancare si piramida alimentatiei Atkins.
Sfaturi practice
Experti in medicina si in nutritie sunt de acord ca supraponderabilitatea si obezitatea cresc riscul aparitiei bolilor de inima sau diabetului, insa aceste probleme pot disparea daca alegem un program de slabit adecvat, cum este Dieta Atkins.
Va prezentam cateva reguli pentru a obtine rezultatele maxime oferite de dieta Atkins.
1. Cand va uitati la TV inlocuiti obiceiul de a manca cu ceva mai activ, precum: exercitiile de relaxare, utilizarea stepper-ului etc.
2. Ideal ar fi sa va achizitionati un cantar digital cu care puteti cantari si calcula: caloriile,grasimile, colesterolul, fibre, proteine, sodiu si carbohidrati.
3. Diversitatea este cuvantul cheie pentru alimentatie.
4. Pentru a creste timpul de activitate fizica zilnica evitati liftul, scarile rulante.
5. Cand mergeti la film, la diferite competitii sportive etc. luati cu dvs. chips-uri din soia deoarece au un continut scazut in carbohidrati.
6. Zilnic consumati 8 pahare cu apa. Nu inlocuiti cantitatea de apa cu ceai, cafea sau alte bauturi.
7. Oriunde va duceti luati cu dvs. o sticla de jumatate cu apa, iar pana la finalul intalnirii terminate de baut apa.
8. Mancati acasa inainte de a merge la o petrecere, iar in timpul petrecerii serviti cateva gustari si nu mai mult de un pahar cu bautura alcoolica.
Critici
Consumarea unei cantitati ridicate de grasimi este ideea controvesata a Dietei Atkins. Majoritatea institutiilor guvernamentale din domeniul sanatatii sustin ca o alimentatie sanatoasa presupune consumul a maxim 30% grasimi, insa prin adoptarea dietei Atkins acest procest este cu usurinta depasit.
De asemenea, o problema este si procesul numit cetoza deoarece nu se stie cat de benefic este pentru sanatate. Pe o perioada scurta de timp cetoza ajuta la scaderea in greutate, dar pe termen lung care sunt consecintele? Sunt specialisti care sustin ca anumite organe vor fi suprasolicitate pentru a sustine procesul de cetoza, si astfel inevitabil vor aparea diferite afectiuni.Daca intentionati sa urmati aceasta dieta, va sfatuim sa consultati un specialist nutritionist! De asemenea, sunt medici specialisti care sustin ca in prima etapa a dietei - Inductia – puteti experimeta simptome precum: ameteala, slabiciune, oboseala sau insomnie. Totodata, din cauza eliminarii fibrelor riscati sa suferiti de constipatie si, astfel, exista posibilitatea sa deveniti dependenti de laxative.
Ma mult, potrivit specialistilor cantitatea ridicata de grasimi, in timp, creste riscul aparitiei bolilor de inima, iar la femei creste riscul aparitiei osteoporozei.
Etapa I -Inducerea Inducerea este o etapa de scurta durata, care determina organismul sa arda grasimile in plus. Pe masura ce reduceti aportul de glucide,organismul va fi nevoit sa utilizeze grasimile drept combustibil pentru energie, rezultatul fiind pierderea in greutate.
Inducerea dureaza 14 zile, la sfarsitul carora rezultatele sunt evidente.
Nu este obligatoriu sa incepeti cu aceasta etapa -puteti incepe dieta Atkins cu oricare din cele patru etape.In fiecare zi sunt permise 20 grame de glucide, furnizate in principal de legume. Astfel, nivelul glucozei din sange va fi stabilizat, iar simptomele precum oboseala si schimbarile de dispozitie vor disparea. In plus, dieta Atkins va ajuta si sa stapaniti dependenta de zahar, alcool, cafeina, sau alte alimente. Pentru persoanele dependente de zahar sau de alimente bogate in glucide, moderatia pur si simplu nu este o solutie.

Alimentele permise:
Peste (ton, somon, sardine, hering, etc.)
Carne (de pasare, vita, porc) si mezeluri
Fructe de mare
Oua
Branzeturi
Legume
Condimente
Apa minerala

Regulile pentru prima etapa: Consumati cel mult 20 grame de glucide pe zi, dintre care cel putin 12 -15 grame trebuie sa provina din legume.
Consumati toate combinatiile de lipide si proteine fara restrictii: carne de pui, peste, oua, carne rosie, unt, maioneza, ulei de masline, de floarea soarelui si alte uleiuri vegetale.
NU consumati fructe, paine, paste fainoase sau produse lactate (cu exceptia branzei, smantanei sau untului). Nu mancati alune sau nuci in primele doua saptamani. Alimentele care contin atat proteine cat si glucide nu sunt permise in aceasta etapa.Mancati in oras cat de des doriti, dar fiti atente la glucidele ascunse (sosurile, de exemplu, contin faina sau zahar).
Utilizati indulcitorii artificiali (zaharina, etc.) Beti cel putin 8 pahare de apa pe zi pentru a preveni constipatia si a elimina toxinele rezultate din arderea grasimilor.
Luati zilnic multivitamine care sa contina minerale (potasiu, magneziu si calciu), dar nu si fier
Etapa II - Pierderea in greutate
Ritmul accelerat de slabire din prima etapa devine mai lent si stabil in cea de-a doua, datorita introducerii treptate a alimentelor bogate in nutrienti. Prin varietatea de optiuni oferite, aceasta etapa este ideala pentru cei care vor sa slabeasca doar cateva kilograme, sau pur si simplu sa adopte un stil de viata sanatos.
Aceasta etapa iti da cu adevarat posibilitatea de a crea un regim propriu, adecvat necesitatilor tale, prin alegerea si combinarea celor mai hranitoare alimente. Aportul de glucide, limitat la 20 g pe zi in etapa precedenta, creste treptat la 25 g, adaugand cate 5 g pe zi, pana cand pierderea in greutate este incetinita.Masurarea continutului de glucide este esentiala pentru un control eficient al dietei. Continua aceasta etapa pana cand cantaresti cu 3 -5 kg in plus fata de greutatea dorita. In continuare, glucidele pot fi obtinute doar din legume. Spre deosebire fata de prima etapa, portiile de legume devin mai numeroase si se pot adauga nuci, seminte si unele fructe. Aceasta etapa nu consta in inlocuirea proteinelor si lipidelor cu glucide, ci in modificarea raportului dintre acestea, in favoarea lipidelor si proteinelor.
Inducerea este poate cea mai usoara etapa a dietei Atkins, deoarece consta intr-un regim strict care functioneaza intotdeauna. Dar, odata cu intrarea in cea de-a doua etapa, pe masura ce regimul ofera mai multa libertate, tentatiile devin mai mari si riscul de a pune kilogramele inapoi creste. Pe durata urmatoarelor luni, te poti adapta la un nou stil de viata care iti va asigura o stare buna de sanatate. Din acest motiv, etapa II este un moment de rascruce in care vei afla care sunt parametrii stilului tau de viata. Vei descoperi nivelul maxim al aportului de glucide care poate fi suportat de metabolismul tau, pentru a continua pierderea kilogramelor in plus. Odata ce afli cum reactioneaza corpul tau si cum poti adauga noi alimente in dieta, pentru a continua sa slabesti, vei dispune de toate informatiile de care ai nevoie pentru a te bucura de silueta pe care ti-o doresti.
Desi este mai permisiva decat Inducerea, etapa II iti va permite sa pierzi in continuare din greutate si sa arzi grasimile in plus. Ritmul in care kilogramele si centimetrii din talie dispar este mai lent decat in prima etapa.
Atentie insa! Introducerea unor glucide in plus nu echivaleaza cu permisiunea de a te intoarce la vechile obiceiuri de a consuma alimente bogate in zahar, faina alba si alte glucide. Cantitatea glucidelorconsumate ramane la fel de importanta ca si calitatea
Etapa III ? Pre-mentinerea
Aceasta etapa trebuie demarata atunci cand depasesti cu 3-5 kilograme greutatea dorita. Etapa este conceputa ca o perioada de tranzitie in care iti poti perfectiona obiceiurile alimentare pentru un stil de viata sanatos. Aceasta etapa, la fel ca si precedenta, consta in cresterea aportului de glucide, corelata cu pierderea in greutate. In fiecare saptamana, consumul de glucide trebuie crescut cu 10 grame. In mod ideal, aportul de glucide este marit pana cand slabesti mai putin de jumatate de kilogram pe saptamana. Continua aceasta etapa pana cand ajungi la greutatea dorita, pe care trebuie sa o mentii. Scopul final este atingerea echilibrului individual a aportului de glucide (Echilibrul Glucidic Atkins), la care nici nu te ingrasi, nici nu slabesti.
Mentinerea unei greutati adecvate are un rol deosebit de important in bolile cardiovasculare, hipertensiune arteriala si diabet. Pe masura cresterii aportului de glucide cu cate 10 grame pe saptamana, pacientii ajung la un punct in care nu mai slabesc. Daca ai atins greutatea dorita, ramai la acest nivel timp de o luna, inainte de a creste consumul de glucide cu inca 10 grame pentru a vedea daca incepi sa te ingrasi. Daca ai inceput sa pui in greutate, scade cele 10 grame si ai ajuns la starea de echilibru numita Echilibrul Glucidic Atkins. Pierderea in greutate nu se produce in mod uniform -daca in urma unei cresteri a aportului de glucide observi ca nu mai slabesti, dar ca, dimpotriva, iei in greutate, trebuie sa te intorci la etapa precedenta. Desi poate dura chiar si trei luni pentru a pierde ultimele kilograme in plus si sa descoperi Echilibrul Glucidic Atkins, ritmul lent in care se intampla acestea este esential pentru reusita dietei.
Etapa IV -Mentinerea
Felicitari! Ai atins greutatea pe care o doreai si poti continua sa alegi dintr-o varietate mai mare de alimente si sa consumi mai multe glucide decat in etapele de slabire. Dar nu uita ca in cele mai multe cazuri, persoanele castiga lupta cu kilogramele pentru a pierde razboiul cu mentinerea greutatii. Pentru a mentine greutatea castigata cu ajutorul dietei Atkins, trebuie sa-ti cunosti nevoile metabolice. Echilibrul Glucidic Atkins, descoperit in etapa precedenta, reprezinta cantitatea de glucide pe care o poti consuma pentru a-ti mentine greutatea. Nu depasi prea mult acest numar, iar greutatea ta nu ar trebui sa fluctueze decat in intervalul normal de 1-2 kilograme.
Etapa de mentinere si obiceiurile alimentare sanatoase trebuie sa devina un mod de viata permanent. Respectand Echilibrul Glucidic Atkins (nivelul maxim al glucidelor consumate la care greutatea se mentine), greutatea ta va fi mereu apropiata de cea pe care ti-o doresti. De asemenea, trebuie sa te cantaresti cel putin o data pe luna. De fiecare data cand ai cu 2,5 kilograme mai mult decat greutatea dorita, incepe din nou etapa de inducere (etapa I), apoi treci rapid la cea de pierdere in greutate (II), pentru ca in termen de o saptamana sa ajungi din nou la greutatea pe care ti-o doresti. Astfel, nu vei avea niciodata mai mult de 2,5 kilograme in plus. Nivelul ideal al consumului de glucide este cel la care te simti bine, fara a avea in permanenta senzatia de foame, dar si fara a te ingrasa din nou. Unele persoane descopera ca se simt mai bine atunci cand consuma putine glucide -intre 35 si 40 grame pe zi -decat in etapele mai permissive ale dietei. Altele in schimb, prefera sa consume o cantitate dubla de glucide, iar metabolismul lor suporta acest aport. De aceea, echilibrul glucidic variaza atat de mult de la o persoana la alta, fiecare avand posibilitatea de a-si crea un program nutritiv perfect adaptat nevoilor proprii.
Reguli pentru etapa de mentinere: - descopera echilibrul glucidic propriu si ghideaza-ti dieta in functie de acesta
- continua sa consumi glucide naturale, neprocesate, bogate in nutrient
- continua sa iei suplimente nutritive
- incearca in permanenta noi retete culinare, care sa-ti stimuleze apetitul
- nu depasi niciodata greutatea dorita cu mai mult de 2 kg

Exemplu de meniu Atkins
Micul dejun
Salata de ton (1 ceasca) - 240 calorii
O jumatate de grapefruit - 41 calorii
Cafea decafeinizata – 2 calorii Pranz
Pui la gratar (carne slaba, 170 g) -280 calorii
Salata de rosii – 80 calorii
Sos pentru salata (30 g) -170 calorii
Cina
Friptura de vita (170 g) - 490 calorii
Dovlecei (o jumatate de ceasca) - 19 calorii
Salata de rosii – 80 calorii
Sos pentru salata (30 g) -170 calorii
Apa minerala – 0 calorii
Gustare
Migdale (30 g) - 176 calories
Salata de varza - 174 calorii
Castraveti - 8 calorii
Total: 1 930 calorii ok,iata reg.:prima etapa (nu se tine mai mult de 2 sapt) se poate manca:
*carne - orice natura 200-300gr pe zi,preparata oricum(nu salam,parizer sau carne de oaie)
*supe - fara zarzavat(nelimitat)
*pasari-orice,oricat,fara umpluturi si zarzavat
*peste - oricat,fara legume
*oua - nelimitata preparate oricum
*salate - sal verde cu telina,ridichi,castraveti murati,verdeturi,muraturi,masline(ceapa,usturoi cu regim special pt ca contin carbo)
*frisca - max 4 lingurite pe zi indulcita cu zaharina
*branza - numai uscata,nu proaspata nici topita
*bauturi - apa plata,minerala(nu sifon),suc de lamaie,ceai,cafea.senzatia de foame dispare abia dupa 2 zile de regim.

Etapa a 2 -a :se pierd 2-3 kg pa sapt.se fol aceleasi alimente de mai sus la care se adauga 5-6 gr carbo pe zi:ex.branza de vaci - 60gr,alune,nuci,arahide,3 felii de rosii,3 felii de ceapa.
Etapa a 3-a :se pierd 1-2kg pa sapt.se fol aceleasi alim.ca la 1 si 2 + 8gr carbo.se mareste cantitatea de legume.
Etapa a 4-a :se adauga fructe(atentie la tabele)capsuni,zmeura,coacaze,alcool-vor fi evitate bauturile dulci si berea.se poate bea:vin alb sec,vodca,whiski,sampanie.30gr alc de 50% contin 20 gr hidro.mai aveti voie smantana 2-3 ling.pe zi,paine graham sau secara - 150gr pe zi.

ALIMENTE STRICT INTERZISE IN PRIMELE 2 ETAPE:
paine alba,cartofi,biscuiti,prajituri,bobmboane,porumb,m acaroane,faina,lapte,orez,clatite,miere,curmale ,mazare,fasole uscata,smochine,gris,fulgi de cereale,paste fainoase,fructe uscate,marmelada,dulciuri,pepene verde si galben,iaurt.
elena933, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Sedentar, este de 1818 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1301 kcal/zi. Pentru a slăbi 8 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ -248 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat