View Single Post
  #3570 (permalink)  
Vechi 29 mai 2012, 11:54:00
buburuzze's Avatar
buburuzze buburuzze este deconectat
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 16 aug 2010
Locaţie: Ct, Romania
Dieta: montignac+sport
Date: 170cm, 84kg
Mesaje: 489
Aprecieri acordate: 535
Am fost apreciat(a) de 348 ori in 175 mesaje
Implicit Re: Gasca fetelor care tin Montignac partea X

Si sa nu raman datoare cu continuarea articolului
"Exista numeroase mituri despre pofte. Unul dintre ele se refera la faptul ca fie te nasti pofticios, fie nu. Adevarul este ca dorinta foarte puternica de a manca un anumit aliment depinde de o multime de alti factori. Primul, si cel mai important, este factorul emotional.
Oaza din farfurie
Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au scos la iveala faptul ca odata cu cresterea nivelului de trai mancatul nu mai este doar o necesitate, ci a devenit mai mult o placere, un adevarat refugiu. Pentru femei, in special, consumul anumitor alimente este o modalitate de a se relaxa si a uita de probleme. Acest lucru se intampla deoarece, atunci cand mancam, in organism sunt eliberate substante care ne ofera o senzatie placuta. In perioadele in care stresul atinge cote alarmante, pentru multe persoane mancatul devine un soi de „sedativ“. Adu-ti aminte de „foamea“ cronica din studentie, in timpul sesiunilor. Eu una rontaiam aproape orice imi cadea in mana. Din fericire, nu-mi cadeau prea multe...
Poftele si hormonii
Dincolo de aspectele de ordin psihologic, dorinta de a manca este dictata si de schimbarile hormonale. Din acest punct de vedere, femeile resimt mai puternic poftele alimentare decat barbatii, date fiind fluctuatiile hormonale lunare determinate de ciclul menstrual. Imediat dupa sfarsitul fiecarei menstre, nivelul estrogenului scade semnificativ, la fel si nivelul serotoninei – pretiosul hormon al fericirii. Fiind un neurotransmitator, serotonina are rolul de a pastra o senzatie de destindere si o stare de bine. Cand nivelul acestei substante intra in picaj, creste irascibilitatea, conturandu-se dorinta de a consuma alimente bogate in grasimi, precum dulciurile, ciocolata, cartofii prajiti, chips-urile, snack-urile etc.
Da-i stomacului de lucru
Mananca fructe cu coaja lemnoasa, adica 6 nuci, 12 migdale sau 20 de alune. In cateva minute vei uita de pofta de dulce.
Reprima stresul pana nu te-a ingrasat
Daca stresul este cel care te face sa mananci, invata cum sa scapi de el pentru a putea gestiona poftele. Respira profund sau inchide ochii si imagineaza-ti ceva placut, dar nu mancare. Asculta muzica preferata, cauta-ti o activitate captivanta, daca esti acasa si nu ai treburi urgente, fa un puzzle, vizioneaza un film interesant, citeste o carte sau reorganizeaza-ti garderoba. Aceasta din urma ocupatie te va ajuta de doua ori: pe de o parte te va tine departe de mancare cateva ore bune, pe de alta parte, tot proband haine mai vechi, iti vei da seama ca poftele lucreaza serios impotriva-ti, determinandu-te astfel sa le rezisti cu stoicism, macar o perioada, ceea ce nu-i deloc rau.
Metode de a le infrunta
De foarte multe ori, pofta de ceva bun apare atunci cand esti obosita. Concentreaza-te pe oboseala si remediaza acest lucru. Culca-te seara mai devreme, pentru a-ti reface nevoia de somn si, daca este posibil, dormi cateva minute la amiaza. O metoda verificata este sa bei un pahar cu apa minerala sau suc de rosii. Astfel iti vei tempera apetitul si vei reduce portia obisnuita cu o treime! Din categoria trucurilor la masa face parte si incingerea taliei cu o centura sau purtarea unor blugi sau fuste mai stramte. Vei manca mai putin, simtind, totodata, ca-ti plesneste burta de preaplin. Tot aici se inscrie si recomandarea, ce-i drept impracticabila in societate, de a manca dezbracata in fata unei oglinzi imense. Observarea siluetei la adevaratele ei dimensiuni iti va taia rapid pofta de mancare. Apoi, daca-ti vine sa mananci ceva inainte de somn, fugi repede la baie si spala-te imediat pe dinti. Va actiona principiul „dintii se spala dupa masa“, iar dorinta de a rontai va disparea de la sine. O informatie valoroasa despre pofte ne furnizeaza John Forey, cercetator in cadrul Colegiului de Medicina Baylor din Houston. Acesta sustine ca poftele dureaza in jur de zece minute. Astfel ca, tot ceea ce trebuie sa faci este ca in acest rastimp sa te ocupi cu altceva: suna-ti o prietena, verifica-ti mail-ul etc. Daca pof tele nu dispar, poti face o exceptie sa ti le satisfaci, insa aceasta abatere de la regula nu trebuie sa devina un obicei. Orice am spune, pana la urma cea mai buna metoda de a-ti stapani poftele este sa nu ai contact cu produsele.

Ocoleste pizzeria sau cofetaria si, astfel, nu vei pofti la bunatatile de acolo. Apropo de contac tul cu „ispitele“: mergi la cumparaturi satula si vei scapa de tentatia de a-ti umple cosul pana la refuz cu tot felul de ciocolatele, napolitane si alte prostioare.
Pune tentatiile departe de tine
Oamenii au tendinta sa consume tot ce este pus in fata lor. Potrivit unui studiu realizat recent, comoditatea este un factor important care poate conduce la supraalimentatie.
Sfaturi bune de pus pe tapet
Daca nu vrei sa mananci prea mult, incearca sa iei cina intr-un spatiu incalzit. Cu cat atmosfera este mai „fierbinte”, cu atat vei manca mai putin. Caldura incetineste metabolismul, astfel incat necesarul de energie si senzatia de foame vor fi diminuate, pe masura ce mercurul din termometre creste. De asemenea, evita spatiile puternic luminate. Din punct de vedere fiziologic, o lumina intensa irita sistemul nervos si vei reactiona prin a manca mult prea repede. In acest fel, vei sfarsi prin a te supraalimenta, iar creierul nu va apuca sa-ti trimita semnalele de satietate. Nici lumina difuza nu e o solutie, deoarece poate ascunde semnalele de satietate prin pierderea controlului asupra alimentelor consumate.
Exercitiul fizic, un bun antidot
Specialistii de la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca o plimbare de circa 15 minute este suficienta pentru a reduce pofta de ciocolata, de exemplu. Dupa trei zile silueta ta de abstinenta, celor 25 de consumatori inveterati de ciocolata, care au participat la studiu, li s-a cerut fie sa se plimbe timp de 15 minute, fie sa stea. Apoi, li s-au desfacut in fata tablete de ciocolata, ceea ce, in mod normal, sporeste pofta. Subiectilor care s-au plimbat nu li s-a mai facut pofta, in timp ce in cazul celorlalti, 97% dintre femei si 68% dintre barbati nu s-au putut abtine sa nu guste ciocolata. In concluzie, cand pasii te duc somnambulic spre frigider, fa stanga-mprejur si urca pe stepper, fa putin aerobic sau iesi din casa la o promenada. Activitatea fizica va stimula eliberarea endorfinelor in creier, acoperind astfel nevoia de fericire, generatoare de pofte.
Bea fresh-uri
De multe ori, poftele pot masca setea, motiv pentru care, in loc sa devorezi un baton de ciocolata, mai bine bea un pahar cu suc proaspat, eventual indoit cu apa."
__________________
Răspuns cu citat