View Single Post
  #3770 (permalink)  
Vechi 07 iun 2012, 06:49:22
laurra's Avatar
laurra laurra este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
SUNT RESPONSABIL SUNT RESPONSABIL, DONEZ  
Data înregistrării: 11 oct 2010
Locaţie: braila, Romania
Vârsta: 46
Dieta: Usor hipocalorica
Date: 164cm, 101.1kg
Mesaje: 2.796
Aprecieri acordate: 443
Am fost apreciat(a) de 398 ori in 271 mesaje
Implicit Re: Gasca fetelor care tin Montignac partea X

Citat:
Anterior postat de VentoFreddo Vezi mesajul
Cicoarea, aliment şi medicament


Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă cunoscută pentru proprietăţile sale curative încă din antichitate. Cercetările asupra acestei plante relevă proprietăţi terapeutice necunoscute anterior. Efectele stimulente asupra digestiei pe care cicoarea le posedă sînt determinate de către substanţele amare, mai ales de către lactucină şi de intibină. Sub influenţa acestor compuşi, este stimulat apetitul şi are loc un bun drenaj al ficatului şi splinei. Se crede că în cicoare există compuşi, încă neizolaţi, cu acţiune înhibantă asupra centrului foamei, sau care acţionează ca stimulatori ai centrului hipotalamic al saţietăţii. S-a constatat că, după administrarea formulelor pe bază de cicoare, are loc o creştere de scurtă durată a poftei de mîncare, urmată apoi de o diminuare considerabilă a acesteia.

Cînd se fac tratamente cu preparate din cicoare, se recomandă, în cazul persoanelor cu apetit exagerat, administrarea acestora între mese. Dacă se mizează pe stimularea poftei de mîncare, produsele pe baza de cicoare se iau imediat înainte de masă.

Preparatele din cicoare ajută la dezintoxicarea organismului şi la
refacerea metabolismului, recomandîndu-se în furunculoză, acnee, mese necorespunzătoare, intoxicaţii, convalescenţă, rată metabolică scăzută. Datorită acţiunii depurative, colagoge, anticatarale şi alcalinizante, formulele fitoterapeutice preparate din cicoare se mai recomandă într-o serie de afecţiuni digestive precum: gastrite, hepatite, boli ale vezicii biliare, staze sau spasme hepato-biliare, constipaţii, entrocolite uşoare, helmintiaze (viermi intestinali), hemoroizi.

Cicoarea scade colesterolul şi glicemia, fiind indicată ca adjuvant în ateroscleroză şi diabet. Proprietatea hipoglicemiantă se datorează faptului că glucoza din sînge, sub acţiunea principiilor din cicoare, se converteşte mai repede în glicogen, depozitîndu-se sub această formă în ficat.

Cicoarea este şi un laxativ uşor. S-au constat rezultate pozitive şi în tratamentul unor dereglaje psihice, ca ipohondrie şi isterie. Există multe persoane în vîrstă care afirmă că secretul longevităţii şi al sănătăţii lor este cicoarea.

Forme de preparare şi administrare

Pulberea din partea aeriană se obţine măcinînd fin planta uscată. Se iau 2-3 vîrfuri de cuţit (2-3 g) pe zi Regenerează celulele organismului, în special pe cele hepatice, fiind şi un eficient prebiotic şi un supliment de fier. Pulberea din rădăcini se obţine prin măcinarea fină, prin rîşniţa de cafea, a rădăcinilor uscate de cicoare. Se iau 2-3 vîrfuri de cuţit pe zi. Remediul este prebiotic, depurativ hepatic, renal, cutanat.

Sucul lăptos de cicoare se obţine prin stoarcerea rădăcinilor proaspete, pînă ce rezultă 100 ml de suc; acesta se amestecă în 100 ml lapte şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol, sau seara, înainte de culcare. Are proprietăţi antioxidante, care completează celelate efecte specifice rădăcinilor de cicoare.

Decoctul de cicoare se prepară din rădăcinile şi (sau) din părţile aeriene ale plantei, separate sau în amestec, după uscare. Se pun 2-3 linguri de plantă mărunţită la 750 ml apă şi se fierbe 15 minute, sau pînă cînd o treime din cantitatea de apă se evaporă. Se bea în doze mici, pe parcursul unei zile. Prezintă efectele oficinale specifice acestei plante.

Surogat de cicoare în loc de cafea

După măcinarea fină a rădăcinilor de cicoare, praful se prăjeşte uşor. Se foloseşte sub formă de infuzie, folosindu-se 2-3 linguriţe de praf la o cană de apă clocotită. Se beau 2-5 căni pe zi. Stimulează digestia, întăreşte stomacul, înlocuieşte cafeaua.

Salată din frunze de cicoare

Frunzele de cicoare se pot utiliza în salate. În acest scop, se culeg primăvara devreme frunzele din rozeta bazală. Deşi frunzele de cicoare sălbatică sînt foarte sănătoase, gustul lor este destul de amar. Dacă primăvara rozetele cicorii se acoperă cu borcane de sticlă timp de cîteva zile, gustul amar dispare.

Cicoarea este, pe lîngă un aliment sănătos, şi un medicament. Frunzele cicorii aduc organismului un aport suplimentar de fibre vegetale, de enzime şi de vitamine, fiind nutritive, dietetice şi curative în acelaşi timp. Datorită conţinutului ridicat de acid aspartic şi aspargină, varietăţile de cicoare, prin frunzele lor proaspete (cei doi aminoacizi se distrug prin încălzire sau uscare), prezintă proprietăţi antiazotemice, hepatoprotectoare şi revigorante. Frunzele de cicoare combat hiperaciditatea gastrică rebelă şi fluctuaţiile glicemiei.


sursa: evenimentul.ro
Foarte multe calitati are aceasta planta.Dar dupa cum se vede are prea putine frunze (cred ca si de asta e atat de scumpa).O sa vad cand infloreste ca sa ma duc sa o culeg ca neinflorita nu o cunosc.Am pus poza mai jos ,asta e cicoarea ,nu?

__________________
Controlul carbohidraților
laurra, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 2266 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1749 kcal/zi. Pentru a slăbi 4 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1233 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat