View Single Post
  #15 (permalink)  
Vechi 19 dec 2010, 14:21:55
curcubitza's Avatar
curcubitza curcubitza este deconectat
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
 
Data înregistrării: 28 oct 2010
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 54
Dieta: hipocalorica-autodidacta-Mihaela Bilic/3 mese pe zi/ (+;-)1-2gustari
Date: 167cm, 79.5kg
Mesaje: 1.044
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) o data intr-un mesaj
Implicit Re: DIETA dr. Mihaela BILIC

SFATURI PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU!!

Ce bine că vine Crăciunul, vacanţa şi sfârşitul de an, un an în care, chiar dacă nu am reuşit să ducem la capăt toate promisiunile făcute, oricum se termină şi vom fi iertaţi. Ei bine, dragii mei, vă dau o veste proastă! Nici unul dintre preparatele tradiţionale de Crăciun nu poate fi considerat „nepericulos” pentru siluetă, singura scăpare e cantitatea, adică gustaţi din tot câte puţin.
Sarmalele

Prin definiţie sarmalele sunt cu atât mai gustoase cu cât conţin mai multă grăsime. Trebuie să vă limitaţi doar la 2 bucăţi şi, pe cât posibil, nu în fiecare zi de la Crăciun la Anul Nou. Există şi o soluţie de compromis: sarmale din carne albă (de pui sau curcan) cu orez, legume şi fără slănină. Probabil că nu sunt la fel de delicioase, dar cu siguranţă în farfurie se pot găsi 4-5 bucăţi. Mai este un secret – carnea tocată folosită poate fi jumătate de vită, jumătate de porc (de preferat pulpă cât mai slabă) şi gustul va fi neschimbat.
Salata de beouf

Este o combinaţie teoretic sănătoasă între legume fierte şi carne de vită slabă, singurul „păcat” este prezenţa maionezei. De aceea trebuie să apelaţi la una din soluţiile de mai jos:
  • fie sunteţi zgârciţi cu cantitatea de maioneză folosită drept liant, adică puneţi atât cât să „lege” ingredientele, fără să mai ornaţi castronul
  • fie căutaţi în comerţ o variantă de maioneză „light” în care uleiul să fie înlocuit cu albuş de ou, făcând astfel o economie substanţială de calorii: 1 lingură de maioneză normală = 150 calorii; o lingură de maioneză „light” = 30 calorii.
Salata de beouf conţine mulţi cartofi fierţi, aşa că la masa respectivă nu mai aveţi nevoie de alte glucide lente, felul principal care urmează poate fi friptură cu salată, fără garnitură.
Preparatele din carne de porc

În tradiţia românească, carnea de porc este principalul aliment consumat în cadrul sărbătorilor de iarnă, aceasta fiind preparată într-o multitudine de feluri: cârnaţi, caltaboşi, lebăr, tobă, afumături (ciolan, costiţe, slănină), tocături (sarmale, chiftele, mici) sau ca friptură mai mult sau mai mult sau mai puţin împănată şi, din păcate, de multe ori prăjită.
Este greu de spus care din aceste produse sunt mai indicate, dar principiile de bază pot fi:
  • evitaţi orice tocătură, mai bine muşchiuleţ afumat şi pastramă, decât cârnaţi, tobă, sarmale.
  • carnea aleasă pentru friptură trebuie să fie cât mai slabă şi va fi pregătită la grătar sau la cuptor
  • slănina afumată cu pâine şi ceapă o fi ea tradiţională, dar este o bombă calorică. La fel este şi şoriciul, care conţine 100 % grăsime.
  • tochitura tradiţională presupune carne împănată şi diverse alte semipreparate, toate prăjite; nu există o variantă „light”, prin urmare mâncaţi o singură dată, de poftă, la „pomana porcului”.
Adoptaţi bunul obicei american de a înlocui porcul cu curcanul, iar la capitolul garnituri preferaţi cartofi piure, nu prăjiţi.
Ciorbele

Sunt o metodă simpla de a umple burta la începutul mesei cu un lichid cald, care să conţină multe legume fierte şi carne, pe cât posibil cât mai slabă. Este obligatoriu ca grăsimea care se strânge la suprafaţă să fie eliminată şi nu uitaţi de ardeiul iute. O variantă de evitat este ciorba de burtă dreasă cu smântână, chiar dacă se spune că pică bine după un chef; mai bine evitaţi beţia, ca să nu aveţi nevoie de ciorba de burtă.
Cozonac şi prăjituri

Departe de a fi o pâine îndulcită, cozonacul este un dulce concentrat şi destul de greu de digerat, indiferent de umplutură (nuci sau stafide); trebuie consumat maxim 1 felie, o dată pe zi.
Ar fi de preferat ca restul prăjiturilor pe care le pregătiţi pentru această ocazie să fie cât mai simple (plăcintă cu brânză, prăjituri cu fructe şi creme de vanilie) sau, mai simplu, salată de fructe, chiar dacă sunt din conservă, asociate cu îngheţata. Nu vă păcăliţi crezând că produsele de cofetărie uscate (pişcoturi, fursecuri) sunt o alegere bună; chiar dacă nu au creme cu unt, 80 % din compoziţia lor este margarină şi făină.
Alcoolul

Încercaţi să vă limitaţi la 1 pahar de vin la masă si la 1 sticlă de bere/zi. Şampania are acelaşi conţinut caloric ca şi vinul, iar băuturile alcoolice de aperitiv sau digestive ar fi bine să fie evitate.
Concluzia este că vă puteţi face de cap în această vacanţă şi nu ar strica să cheltuiţi o parte din calorii plimbându-vă prin zăpadă sau mergând la ski. Nu exageraţi cu alcoolul şi, în rest, simţiţi-vă bine.
curcubitza, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 2036 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1519 kcal/zi. Pentru a slăbi 3 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1262 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat