View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 30 iul 2010, 10:09:58
dara's Avatar
dara dara este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 27 sep 2009
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 47
Dieta: deficit caloric 500 sport+500 hipocalorica+GL
Date: 160cm, 66.9kg
Mesaje: 1.473
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 5 ori in 3 mesaje
Implicit Teama de efort (sport) - un fel de agorafobie

Nu prea stiu exact unde sa deschid subiectul acesta, sper ca il deschid bine aici. Am cautat si nu am gasit ceva similar.

M-am gandit ca ar fi util, pentru ca unele persoane nu fac si demersul acesta atat de util in gestionarea greutatii corporale, nu din lene, cum s-ar crede, ci de teama.

De exemplu, exista teama de a-ti creste pulsul. Pentru unele persoane, acest lucru declanseaza un semnal de pericol, o teama ca, de exemplu, li se va intampla ceva la inima (vor face infract, de ex.). Sau 'gafaiala' le trezeste o teama de sufocare. Senzatia ca nu le intra destul aer, la fel.

Din ce am studiat am vazut ca aceste temeri intra la agorafobie - teama de a nu ti se face rau (si/sau de a nu primi ajutor la timp) sau uneori chiar teama de teama. Pentru ca daca extragi frica din senzatiile fizice de la agorafobie, ele raman suportabile. Uneori este teama de a nu face un atac de panica in diverse situatii, in diverse locuri (poate locuri aglomerate)...inclusiv in situatiile descrise mai sus - cand creste pulsul de la exrcitiu fizic, cand respiri mai greu decat de obicei, cand este foarte cald afara, cand ametesti.

Ca la toate fobiile, la agorafobie (unde am inclus si teama de exercitiul fizic) cele mai bune rezultate se obtin prin EXPUNERE - constienta, sistematica. Expunere treptata, cu pasi mici, pana ce se ajunge la relaxare (dispare teama) in situatia respectiva.
Ajuta si monitorizarea gandurilor 'daca fac infarct', 'daca fac atac cerebral (de la tensiune)', 'daca ma sufoc', 'daca lesin', etc.. Pentru ca acestea sunt cele care provoaca panica.
La fel, ajuta monitorizarea is modificarea respiratiei. Prin hiperventilatie (inspiratii mai lungi si mai multe decat expiratiile) - respiratie sacadata - oricum se produce hiperoxigenare, care da senzatii de ameteala. E util sa se respire la modul 4 timpi inspir, 8 timpi expir - sa fie expirul dublu. Sau macar 4 cu 4, respiratii linistite, nu prea dese, dar sa existe expirul.

Este posibil ca atunci cand se opresc expunerile, problema sa recidiveze, sunt necesare expuneri perioade lungi de timp.

Cercul vicios este de obicei: avem o senzatie oarecare in corp > o interpretam catastrofic > intram in panica > incepem sa evitam situatiile generatoare de panica . Se poate interveni asupra fiecaruia dintre pasii 2-3-4. Monitorizarea si modificarea gandurilor catastrofice (infract, atac cerebral, sufocare, lesin, moarte)>controlul respiratiei si al musculaturii (relaxare) > expunere treptata si continua in loc de evitare.

Eu, una, m-am confruntat cu agorafobia (avand si niste lesinuri la propriu la activ, fara legatura cu agorafobia), inclusiv ca teama de efort si am testat toti acesti pasi. Functioneaza!

A mai avut cineva probleme de tipul acesta? Ce ati facut?
Răspuns cu citat